Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Кондензатори 20000uF / 300V и boost converter 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Кондензатори 20000uF / 300V и boost converter
Здравейте!

Имам затруднения с 2 казуса и ви моля за помощ:

1. Имате ли идея от къде мога да намеря кондензатори, с които да постигна общ капацитет около 20000 uF на напрежение поне 300V на поносима цена?
До тук виждам само някакви на EPCOS 6600uF/300V, но пък доставката им нещо ме затруднява (става дума за малко бройки).

2. Трябва да сътворя boost converter с вход 10 - 15V DC и изход 220V DC / 0.5A, та въпроса ми е дали можете да ми подскажете някой чип, с който може да стане това и каква архитектура би била най-удачна при тези параметри. Ако някой извади и схема ще ми спести много време, но да не ставам нахален :) .

Благодаря предварително!

Пет Яну 09, 2009 11:12 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Кондензатори 20000uF / 300V и boost converter
satanasov написа:
Здравейте!

Имам затруднения с 2 казуса и ви моля за помощ:

1. Имате ли идея от къде мога да намеря кондензатори, с които да постигна общ капацитет около 20000 uF на напрежение поне 300V на поносима цена?
До тук виждам само някакви на EPCOS 6600uF/300V, но пък доставката им нещо ме затруднява (става дума за малко бройки).

2. Трябва да сътворя boost converter с вход 10 - 15V DC и изход 220V DC / 0.5A, та въпроса ми е дали можете да ми подскажете някой чип, с който може да стане това и каква архитектура би била най-удачна при тези параметри. Ако някой извади и схема ще ми спести много време, но да не ставам нахален :) .

Благодаря предварително!

Какви са тези кондензатори напълно безсмислено е за твоята цел да ползваш такива големи стойности.
Реализирай си конвертор ли е инвертор ли е с импулсно преобразуване, хем ще вдигнеш кпд хем няма да имаш нужда повече от 100Мкф който е лесно откриваем и е евтин. Дори и 220мкф или 470мкф да сложиш пак се намира лесно.
При честота на инвертора ти от 40кхз и 100мкф са напълно достатъчни!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Яну 09, 2009 2:09 pm
Профил

Мнение 
Ами всъщност двата въпроса са за различни устройства.
Първото трябва да е нещо на принципа на светкавицата... много малка налична мощност да се акумулира и при нужда да може да бъде отдадена голяма за кратко време! Та малката налична захранваща мощност не ми позволява използването на конвенционален конвертор.
Второто наистина си е обикновен boost converter, но до сега не съм работил с такива напрежения и токове и затова се интересувам, ако някой вече е копал тази нива!
В общи линии първото устройство е за случаите, в които второто не ми върши работа.

Пет Яну 09, 2009 2:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
За първия случай не мога да ти помогна, но и не ми се мисли какъв товар са тези 20000 uF, ако не си ограничиш тока не знам с какво ще ги зареждаш.

За втория въпрос, най-общо казано всеки PWM контролер би ти свършил работа. Мощността не е голяма, но щом входното е ниско моят съвет е half bridge решение и прав преобразувател, обратния работи на доста по големи тоци, което не е добренито за КПД-то нито за самия траф. Какво може да използваш, като почнеш от дядото 494, през 384х, ucc2840 та до tps40210 за който на сайта на TI има и online design tool.

Пет Яну 09, 2009 3:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тук http://www.tme.eu/bg/katalog/artykuly.h ... meters%3D1 има нещо подобно. Апропо, работил ли е някой с TME ? Богат избор, прилични цени, ама :?:

Пет Яну 09, 2009 3:51 pm
Профил

Мнение 
@ToHu
Тока на заряд на кондензатора е max 50мА.
За втория отговор благодаря!

Пет Яну 09, 2009 3:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
satanasov написа:
@ToHu
Тока на заряд на кондензатора е max 50мА.
За втория отговор благодаря!

Притеснявам се, че саморазряда на кондензаторната батерия ще е и той от този порядък. 20000uF / 300V не се зарежда само с въздух.

Пет Яну 09, 2009 4:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
Виж това и мен ме притеснява, но не успявам да измисля друга идея :? ! Поне според datasheet-a на този кондензатор, който съм споменал утечката му е около 8мА, като при 55 градуса Целзий се удвоява! Знам ли....

Ако някой има идея... ще съм благодарен!

Пет Яну 09, 2009 4:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
За утечките трябва да се тества на живо, но обикновено са много по-малки от очакваното. Например най-обикновени електролитни кондензатори от 1000uF си държат напрежение 10-15V с дни. За тия високи волтажи е по-сложно но там би трябвало и кондензаторите да са много по-качествени. Проба му е майката.

Пет Яну 09, 2009 6:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Там има странни ефекти: ако дълго не са ползвани, имат по-големи утечки. И трябва да се вдигне напрежението, за да се "задръстят". И ако зарядният ти ток е нисък - няма оправяне.

Пет Яну 09, 2009 7:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами 50 мА ще е ако го ограничиш с някой резисторче, иначе може да стане и мнооого голям :)
Утечката зависи от качеството, не съм се занимавал с толкова големи, но при по-малките и по-високоволтови ми се е случвало да държат много дълго време.

Пет Яну 09, 2009 8:37 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
@Popeye аз работя с TME. Много съм доволен. Имат си оператор на български. Получавш си стоката и след това плащаш. Имат сметка в Райфазенбанк България. Ако си регистриран по ДДС дават ти фактура по ДДС. За една седмица ти пращат нещата. Поддържат много голяма гама елементи. Единствен минус скъпата доставка до БГ 15 евра. Но за по-голяма доставка си заслужава. А и много от нещата там са с по-ниски цени.

Пет Яну 09, 2009 10:29 pm
Профил

Мнение 
Дааа...

Явно ще бера ядове с тези кондензатори! Тя и цената на пакета се оказа че ще излезе бая ( ама много бая ) пари!

Очевидно за сега се насочвам към правенето на конвертора, а другото явно има да отлежава и да мисля още.

Благодаря на всички за мненията... въпроса за конвертора остава отворен за предложения.

Съб Яну 10, 2009 12:29 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Satanasov работи за Алкайда! Точка!

Съб Яну 10, 2009 9:25 pm
Профил

Мнение