Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Плавно палене на "луничка" 220 V ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Плавно палене на "луничка" 220 V ?
Смених сума крушки на едно осветително тяло.Умувам да правя фазово у-е със симистор да пали плавно(за 1-2 сек. да стига макс.),дано крушките устискат повечко време. Ако имате идея как да стане с нещо (чип,софт) измислено вече,с мининум елементи , помагайте :) . Другото дето го мисля-да туря по един Илектронен траф (ама искат повечко място),лампи на 12V ,и пей сърце...

Пон Дек 29, 2008 8:17 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ама на какво викате "луничка"?

Ако сменяш често лампи с нажежаема жичка по-вероятно е да е заради повишеното напрежение. При положение, че се продават димери в стандартен корпус за ключ не виждам защо трябва да си играеш. Ама внимавай да има голяяям дросел. Може да бъзикнеш малко схемата за да не се усилва до последно но по принцип димерите са леко презастраховани.

Пон Дек 29, 2008 9:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
mitko_el, ако си забелязал има преобразуватели позволяващи плавен пуск - има ги на пазара,но на тях пише,че трябва да са най-много на 1 метър от луничката.Друго спасение да си направиш схема със семистор и да предвидиш защита от пренапрежение. Гледам,че има и лунички вътре със светодиоди вместо лампа с нажежаема жичка ама не съм ползвал такива и не мога да дам мнение за тях. Така че си прецени и действай.

Пон Дек 29, 2008 11:08 pm
Профил

Мнение 
Може би нещо такова:
http://constructor.bg/shop/product_info ... 616f6336fb

Пон Дек 29, 2008 11:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Направо си купи един регулируем ключ и смени стандартния. Намират се за по-малко от 10 лв. и се монтират в розетката на мястото на нормалния ключ. Така ще имаш и регулиране на осветеността. (Стига да не са вързани на девиаторни ключове)

Вто Дек 30, 2008 12:02 am
Профил

Мнение 
Ако "луничка" са халогенните лампички, спасението, което поне аз използвам е преминаване на 12V. НО не с най-ефтините трансформатори, че тогава пък прави проблеми трансформаторът.

Вто Дек 30, 2008 1:30 am
Профил WWW

Мнение 
ji4ka написа:
Може би нещо такова:
http://constructor.bg/shop/product_info ... 616f6336fb

Прилича на удар в десятката :) Благодаря !

Вто Дек 30, 2008 6:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не че ми отговорихте, но доколкото разбирам "луничка" е халогенка. Навремето си бях закрепил няколко 220 волтови над работната маса и ги сменях по 2-а пъти на месец без значение каква марка и цена слагам. Захранващото напрежение си бе повече от нормално, с най-много 5В повече понякога.
За сметка на това свидетел съм на няколкогодишни халогенки на 12В на които фасунгата има проблем но те нямат. Просто халогенката (добрата) работи на ръба на възможностите на нажежаемата жичка и е чувствителна към захранването. Затова 5-6 халогенки захранвани от траф оцеляват години - той играе ролята на стабилизатор.

P.S.: тези дни завърших едно просто и яко универсално захранване от траф за халогенки: 12В/8А, по размери е като дросел за луминесцентки. Има защита с 10А предпазител-ключ от ел-табло в нисковолтовата част. Всичко е надеждно изолирано от масата и е максимално дуракоустойчиво. Има 2-а мооощни греца, единият отива на кондензатор 10мФ и оттам изкарвам 5В/2.2А, 9В/1.5А, 12В/1А и регулируемо 1.2-13.5В без ограничения в ампеража (с интегралки х78хх и една LM317 с подходящо свързан мощен PNP транзистор). Туземците ме гледат като Господ Бог щото едно е да ремонтираш платки и друго е да СЪЗДАДЕШ нещо :D
Ай, весела Нова на всички!!!

Сря Дек 31, 2008 8:02 pm
Профил

Мнение 
Каква е цената на захранването? И аз се опитах да кажа, че е МНОГО по-сигурно на 12V, стига да е добро захранването. Опитвали сме какви ли не варианти за "меко" включване и ДА -подобрява живота, но е несравнимо с 12-волтовите.

Чет Яну 01, 2009 12:20 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Или виж тук:
www.tkoralsky.free.bg/ :arrow:

Съб Май 09, 2009 6:46 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]