Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
как да намаля волтажа? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение как да намаля волтажа?
Здравейте,
Имам следното, надявам се елементарно за вас, питане - > Ако имам източник на 110 V прав ток как мога да получа 12V прав ток? Конкретно - работя в машина където тече 110V постоянно, а искам да си включа радио на 12V. С един приятел, елекротехник си блъскахме главата и нищо не измислихме:( Иначе той се занимава, и ако дадете някаква идея ми могъл да запои елементите на платка и т.н. , просто не можем да се сетим как да се направи принципно. Ще очаквам конкретни идеи, благодаря предварително!

Нед Авг 17, 2008 9:55 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
DC-DC преобразовател

Нед Авг 17, 2008 10:44 am
Профил

Мнение Mда
Ки4о написа:
DC-DC преобразовател

Мда но импулсен "DC-DC преобразовател", намери си някакво за зарядно за телефон по мощно и трябва да стане. Да не вземеш с трансформатор че нищо няма да стане :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Авг 17, 2008 10:49 am
Профил

Мнение Re: Mда
plameniv написа:
Ки4о написа:
DC-DC преобразовател

Мда но импулсен "DC-DC преобразовател", намери си някакво за зарядно за телефон по мощно и трябва да стане. Да не вземеш с трансформатор че нищо няма да стане :)

Това за зарядното за телефон дали ще стане, то нали се включва в 220 променлив ток? Има ли такива, дето се захранват от 110 постоянен?
Не знам, лаик съм в тези неща, затова питам... :oops: Дайте подробно, ако може, иначе имам познат в магазин за телефони втора ръка - все ще измисли нещо, ако знам какво да го питам.

Иначе, зададох същия въпрос на друго място и там ми препоръчаха да взема зарядно за лаптоп и да му махна греца.
Аз точно такова зарядно имам, само ме притеснява, че изхода му е 19V - да не ми изпуши радиото? Или да взема да вържа и една крушка 6 v последователно? Или съпротивление някакво?

Нед Авг 17, 2008 11:02 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Като имаш такова зарядно слагаш му един 7812 + 2N3055 за по-голям ток и си готов.

Нед Авг 17, 2008 11:05 am
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Като имаш такова зарядно слагаш му един 7812 + 2N3055 за по-голям ток и си готов.

Гугъл ми вади, че това 2N3055 е някакъв транзистор? А това 7812 какво е? Къде се слагат - последователно паралелно?
Поне някаква основна насока, след това моя човек електричаря ще се оправи, надявам се?

Нед Авг 17, 2008 11:14 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
LM7812 е стабилизатор на 12 волта.В описанието му има схема на свързване със 3055(или друг мощен транзистор) като по този начин се разширява товароспособността му.

Нед Авг 17, 2008 12:07 pm
Профил

Мнение Re: Mда
kalchev написа:
Това за зарядното за телефон дали ще стане, то нали се включва в 220 променлив ток? Има ли такива, дето се захранват от 110 постоянен?
Не знам, лаик съм в тези неща, затова питам... :oops: Дайте подробно, ако може, иначе имам познат в магазин за телефони втора ръка - все ще измисли нещо, ако знам какво да го питам.

Иначе, зададох същия въпрос на друго място и там ми препоръчаха да взема зарядно за лаптоп и да му махна греца.
Аз точно такова зарядно имам, само ме притеснява, че изхода му е 19V - да не ми изпуши радиото? Или да взема да вържа и една крушка 6 v последователно? Или съпротивление някакво?

Няма нужда да слагаш нищо, просто като го включиш там отрегулирай му изходното напрежение посредством обратната връзка да бъде 12-15 колкото ти трябва !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Авг 17, 2008 1:30 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: как да намаля волтажа?
kalchev написа:
Здравейте,
Имам следното, надявам се елементарно за вас, питане - > Ако имам източник на 110 V прав ток как мога да получа 12V прав ток? Конкретно - работя в машина където тече 110V постоянно, а искам да си включа радио на 12V. С един приятел, елекротехник си блъскахме главата и нищо не измислихме:( Иначе той се занимава, и ако дадете някаква идея ми могъл да запои елементите на платка и т.н. , просто не можем да се сетим как да се направи принципно. Ще очаквам конкретни идеи, благодаря предварително!

Ето това, което ви трябва.
http://home.comet.bg/shop/datasheet1.html?ID=6071
Каквото и да измислите, братята китайци вече го произвеждат, а Комет го продават и тук.
SYS1308-2412-W2E In:90-264VAC-Out:12VDC/ 2A, Prot.:Short,OVP,OCP SUNNY 24 > 50 39 7.1803 USD
Пък и 10 лева е съвсем прилична цена, нали?

Пон Авг 18, 2008 1:21 am
Профил WWW

Цитат:
Ето това, което ви трябва.
http://home.comet.bg/shop/datasheet1.html?ID=6071
Каквото и да измислите, братята китайци вече го произвеждат, а Комет го продават и тук.
SYS1308-2412-W2E In:90-264VAC-Out:12VDC/ 2A, Prot.:Short,OVP,OCP SUNNY 24 > 50 39 7.1803 USD
Пък и 10 лева е съвсем прилична цена, нали?

Така си е, мерси :) Само, че при мен проблема е че входящия ток е постоянен, а в характеристиката на това чудо пише In:90-264VAC :? Иначе ако входящия беше променлив - лесно, трансформатори всякакви :)

Пон Авг 18, 2008 4:36 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
kalchev, дано не си забравил ,че в този дивайс има и грец на който идеята му е да направи от АС -> DC и така дали го захранваш с DC ili AC на него му е се тая
:roll:

Пон Авг 18, 2008 8:23 am
Профил ICQ
Аватар

kalchev написа:
Така си е, мерси :) Само, че при мен проблема е че входящия ток е постоянен, а в характеристиката на това чудо пише In:90-264VAC :? Иначе ако входящия беше променлив - лесно, трансформатори всякакви :)

Тъй бе тъй.
Разбрахме че е постоянен, затова ти препоръчват точно това адапторче. Всички импулсни адаптори могат да работят и на постоянен ток.
Връзвай и дерзай - няма да имаш проблеми.

Пон Авг 18, 2008 9:56 am
Профил

Мнение Мерси :)
Мерси много на всички отзовали се - днес ще ида да проверя какво се предлага по местните магазини и според това ще си купя или тая джаджа SYS1308-2412-W2E или стабилизатора 7812 + транзистора 2N3055 и да ги слага моя човек на адаптера за лаптоп на Dell.
Като стане ще вляза да докладвам :)
Мерси отново, лек ден и успехи!

Пон Авг 18, 2008 11:28 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]