Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Мултицет който си заслужава 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Мултицет който си заслужава
Здравейте.Интересувам се някои може ли да ми каже някои свястен мултицет 150 -200 лв.не съм запознат с това коя е по добра марка в тази област.Гледам да е с повече измервани опции.Да има и за капацитет и за индуктивност,честота и др.Гледам да е някои по ``многофункционален`` гледах някякъв HC-506 HUNG CHANG или Protec той има и RS-232 вход.Той за какво се използва.Четох някаде че е по добре да си взема някои с по популярна марка.
Какво бихте ме посъветвали вие?
Благодаря ви
:?: :?: :?:

Вто Авг 12, 2008 10:13 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
да си вземеш един за 16..30 кинта....

Вто Авг 12, 2008 10:45 pm
Профил ICQ WWW

Мнение Re: Мултицет който си заслужава
kukata написа:
Здравейте.Интересувам се някои може ли да ми каже някои свястен мултицет 150 -200 лв.не съм запознат с това коя е по добра марка в тази област.Гледам да е с повече измервани опции.Да има и за капацитет и за индуктивност,честота и др.Гледам да е някои по ``многофункционален`` гледах някякъв HC-506 HUNG CHANG или Protec той има и RS-232 вход.Той за какво се използва.Четох някаде че е по добре да си взема някои с по популярна марка.
Какво бихте ме посъветвали вие?
Благодаря ви
:?: :?: :?:

За тия пари ще си вземеш куча марка мултицет с вграден осцилоскоп до 5Мхз със същия размер , тогава найстина ще е много функционален :wink:
http://cgi.ebay.com/UNI-T-Handheld-Digital-Multimeter-Oscilloscope-UT81B_W0QQitemZ270263569753QQcmdZViewItem?hash=item270263569753&_trkparms=72%3A1073%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Авг 13, 2008 1:10 am
Профил

Мнение 
Тези пари са малко повече от максимума който си бях решил.Иначе уреда е много добър.Ама гледам да има и Индуктивност.Що се отнася до осцилоскопа ,не мисля да взимам осцилоскоп в уред смятам някога като започна да си занимавам професионално с това да си взема направо осцилоскоп с няколко входа а не като този уред-предполагам с 1 вход.Благодаря ти все пак за предлажението
Ще чакам още съвети

Пет Авг 15, 2008 2:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Честно казано хич не мисля че ти трябва мултицет за 200лв. Нещо не ми звучиш като за такъв мултицет (без да се обиждаш).

Аз например имам Fluke дето струва маса пари и 3 мултицета за по 30лв. Е Fluke-то го ползвам не повече от 5% от общото време.

Но ако толкоз държиш - Fluke е мерцедеса на мултицетите. От щатите за тия пари можеш да се вредиш за някой по нисък клас Fluke. ОТ БГ едва ли....

Слушай хората и си вземи мултицет за 50лв. най-много. Познавам хора на които цялото им оборудване струва 200лв. и правят чудеса с него....

Пет Авг 15, 2008 8:59 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Напълно съм съгласен с @цецо .. дори според мен се огледай за осцилоскоп и там наблегни а за мултицет.... аз си купувам китайчетата за по 20 кинта (е сменям ги поне 2 пъти в годината де и то основно от немърлива работа или случайно забравен на пищялка и мерене на 220 V примерно :) ) .А за индуктивност .... научи малко микроконтролерите и сам ще си спретнеш сносен уред за мерене на капацитет и индуктивност ... даже имаше доста разпространена схема с LM311 и любовта на всеки новобранец ( PIC 16f84 ) :oops: :oops:

Пет Авг 15, 2008 9:15 am
Профил ICQ

Мнение 
Ама с тия мултицети от ебей и др подобни не забравяйте че има транспорт, иако нямаш познат там и ДДС, и ДДС в-у транспорта.
Иначе и аз мисля че ако си начинаещ няма нужда от уред за 200 лв. Не знам доколко искаш да мериш индуктивност, определено тоя HC-506 ти е по изгоден отколкото да вземеш по евтин плюс мост за индуктивности и капацитет. Сега лошото е че за тия пари не може да учакваш някаква точност, всъщност тоя уред аи по евтините които са само за индуктивност не са мостове, т.е. точноста не е кой знае каква, поне не в пълния обхват. От друга страна не знам дали наистина имаш нужда да мериш индуктивности.

Пет Авг 15, 2008 9:41 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 506
Имам ХЦ-506 , но съм малко разочарован , бавно сменя обхватите , бързо скапва батерийте, за L и C има само по един обхват.

Пет Авг 15, 2008 3:40 pm
Профил

Мнение Re: 506
sigkill написа:
Имам ХЦ-506 , но съм малко разочарован , бавно сменя обхватите , бързо скапва батерийте, за L и C има само по един обхват.

Е па то тоя мултицет какво очакваш от него да мери неща който не са за него :idea:
От мултицет се разбира да мериш всичко що е аналогово дори за кондензаторите е малко афиф пък ако става на въпрос за по малките стойности избщо не бих казал че ще е точен, да не говорим за честоти ще е съвсем афиф. Имай на предвид че вътре имаш аналогов вход за всичко !
За мен мултицет = (Ампермер =~...., Волтметър =~......., Омметър ...., C 1nf-10mkf), да има едно положение за диоди + зумерче и толкова. Тоя модел съм си го купил точно за 25лв "М890C+" . С една акумулаторна батерия издържа по няколко месеца без зареждане :wink:
Другите неща като F,L,C се измерва с други уреди. Имаше такава дискусиика за това във форума аз мисля че и линк пуснах на една много добра руска схема точно колегата спомена PIC16F84+LM311 + двуредов дисплей има страхотни функции за тези 3-те параметъра F,L,C .

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Последна промяна plameniv на Пет Авг 15, 2008 4:35 pm, променена общо 3 пъти

Пет Авг 15, 2008 4:28 pm
Профил

Мнение 
Да наистина може и да сте прави.аз също съм с евтин уред вече 5-6 години.Но напоследък нищо спича при мерене на малко съпротивление.и дава доста неточност.Изпял си е песента явно.няма нужда за индуктивности щом има схеми отделно за мерене на това.но поне да е добро за другите обхвати и да има добри защити че 1 път да се разсея и да го вкюча да меря тока в контакта и ``чао``.до стотина лева ще дам тогава за такъв.А осцилоскопите са много скъпи не ми се дават толкова пари.Влагодаря ви за съветите.Ще следя темата...

Пет Авг 15, 2008 4:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трудно ще намериш мултицет с добри защити :) По принцип всяка защита представлява схемотехника която влияе на точността, а и струва пари.

Та ако взема едно fluke за 1000лв. и го ръгна на амперметър паралелно в контакта (някой хора така мерят "тока в контакта"), бушона ако го има със сигурност заминава. А ако го няма заминава уреда. Та защити и мултицет е малко като дървено желязо.

Пет Авг 15, 2008 6:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами тъй като мултицетите са за мерене, човек като знае обхвата, дето ще
мери и точността, с която иска да го мери, изборът е лесен - най евтиното, което
го може или нещо такова.
Аз имам един Beckman на 16+ години, дето тогава ми струва към $100, и не мога
лесно да го сменя - ако и главната му употреба да е на пищящ веригопроверител.
Като ми потрябва да меря 1 гигаом съпротивления и натам - рядко, но се случва
да ми трябва - май не са много тия, дето се продават и могат да го отменят (тоя има
2 гигаома обхват).
Инак точността на мултицет едва ли е най-важното нещо, обикновено крайният
продукт, дето произвеждаме, трябва да гарантира някаква точност в постигането
на която мултицетът рядко участва, меренията с него са по-скоро за ориентиране.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Авг 15, 2008 7:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Инак точността на мултицет едва ли е най-важното нещо, обикновено крайният
продукт, дето произвеждаме, трябва да гарантира някаква точност в постигането
на която мултицетът рядко участва, меренията с него са по-скоро за ориентиране.

Абсолютно - точността на мултицета е нещо с което се преиграва. В 99 % от случаите
1-5% грешка няма никакво значение, а това го покриват и китайските играчки за 5лв.
на Илиенци. Истински точни измервания трябват наистина рядко. И обикновенно когато се
опре до там, пари не се жалят, защото наистина трябва точност. Но тотгава пък не говорим
за мултицет - а за мостови прибори и пр. По принцип един мултицет (пък бил той и Флуке)
не се различава схематично много от китайсите си събратя. А тази схемотехника си има един
предел на точност който не може да се надскочи. И по мои наблюдения китайските са доста
близо до максимума в точността - проблема им по скоро е какво им се случва във времето.

По принцип файдата от хубавия мултицет е, че е здрав. И като нищо служи вярно 10ки години.
Но дали си заслужава за това да се плати 10 пъти по висока цена е друга тема на разговор.
Пък и както казах няма проблем човек да изгори мултицет за 1000лв. Какво правим после е въпроса?

Пет Авг 15, 2008 7:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами за който има мустаци си има и гребене за мустаците :) Зависи с какво се занимаваш.Ако ти се наложи да измерваш (по някаква причина) ефективна стойност на напрежение/ток - какво правиш? Fluke имат модел за True RMS действително това измерва както и много други неща. Всеки си набавя измервателната техника според това какво работи,но като се замисля май най много ги ползваме като веригопроверители и измерване на съпротивление или напрежение.Като за последното май повече ползвам напоследък осцилоскопа дали има или няма напрежение по някой извод на контролера. Иначе на магазина има доста модели.На Конрад има VOLTCRAFT на прилични цени и са добри.

Пет Авг 15, 2008 8:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А за L, F, C има китайчета дето вършат работа. Специално за C си взех един за 20-тина лв. - от 1 p до 20 m - разделен на обхвати със зануляване в малките обхвати. Не съм му засичал грешката ама ми се струва че е даже доста под 5%. За веригопроверител може и нещо малко по-серизно китайско. И накрая за 200 лв. може да се купят всичките тия неща ама по отделно, за сметка на това ще вършат много по добра работа отколкото all in one.

Пет Авг 15, 2008 9:51 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща