Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Кой от двата осцилоскопа си заслужава. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Кой от двата осцилоскопа си заслужава.
Здравейте
мисля да си взема осцилоскоп за любителска употреба ,а след време може и за професионална :) . Двуомя се между следните два модела на Tektronix 2230 и 2235 ,като 2230 ми се предлага с 300лв по-скъпо. Харесва ми ,че 2230 е DSO но не е ли твърде малко 4к памет (тъй като не съм ползвал до сега DSO незнам 4к достатъчни ли са). Съжалявам за елементарния въпрос ,но немога да се реша . Всепак ще ми е първия осцилоскоп. Тъй като ще го взимам настаро кажете за какво да гледам.

Нед Юни 17, 2007 9:09 pm
Профил

Мнение 
За 2230 намерих това "In the digital storage mode, up to three waveform sets (CH 1 and/or CH 2) may be stored in a save ref. memory and recalled for display at a later time." Но незнам как да го разбирам това "waveform sets" ? Нещо като цял образ на CRT-то ли е един waveform set ?

Пон Юни 18, 2007 12:36 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нещо такова предполагам. Това което виждаш на екрана, без възможност да го "усилваш" по време с цел по детайлно разглеждане. Моят също има тая "екстра", съхранява три картинки (в буквалния смисъл картинки) - никога не съм я ползвал.

4K памет за любителски цели си върши работа. Едно време сме работили и с по малко.Е веднъж като се разглежиш...(аз лично ползвам Agilent с 2МБ).

Пон Юни 18, 2007 8:56 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Препоръчайте скоп
Здравейте,
Налага се да сменям осцилоскопа. Началството дава бюджет от 5 000 лв. Бих искал да попитам хората занимаващи се отдавна с Embedded какво биха препоръчали. За сега съм се насочил към Hameg HM2008.Гледах и Тектроникс, но като памет и семпли доста се различават в тоя ценови диапазон. Предварително благодаря за съветите.

Съб Май 24, 2008 9:11 am
Профил

Мнение 
Такива пари не бих дал за Хамег, виж Текстроникс или нещо по добро. За толкова спокойно може да вземеш Текстроникс а и кикусуи мисля също може. А сега като отворих ebay виждам на LecRoy доста модели на добра цена, недостатъка там е че не се знае дали наистина това кеото пише е това което е, но пък купуваш нещо от висок клас. Ако ще е ново Тектроникса мисля е ОК, за по сериозно няма да стигнат парите. Специално за ембедед не знам за какво са ти твърде много семпли, все пак не напразно им аи цифрови анализатори, не разчитай да ползваш осцилоскопа и за това, не че не може но все пак е осцилоскоп.
В момента гледам че серия TDS3000С започва от $4000, а серия TDS2000B са на половин цена, там лошото е че са с малко памет.
Добре е да помислиш за какво точно ще го позлваш. За масови embeded птиложения 100 Mhz в повечето случаи са ти ОК, ако ще мианвате към бързи армове може би е полезно да си поне 200 Мхз, за да може да погледнеш какво става по шината на паметта ако имаш главоболия, но пък от друга страна с един или два канала .. може д ахванеш много куци проблеми които еввентуално ти правят фронта много полегат, иначе за раминавания във времето си е наказание с какъвто и да е осцилоскоп, като имаш 32 сигнала си представям как с 4 канален измерваш заксненията между тях.
Тази серия TDS3000C изглежда доста добре, но примерно DPO3000 e dosta po udoben za embeded, там стартовата цена е $4450, според сайта на тектроникс, там имаш 5 М памет. Предполагам 4 каналния 100 Мхц ще излезе около $5000, т.е. с около 1000 лв над лимита ти .. ако можеш да се пребориш ...

Съб Май 24, 2008 12:18 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Можеш да разгледаш и моделите на Agilent (старо име Хюлет-Пакард). Цените са им приемливи, а и имат доста прилични качества. Работя в момента със серия 3000 модел и ми предлага доста екстри, включая USB, измерване на всякакви параметри...

Съб Май 24, 2008 12:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за информацията, :prayer: ще ги прегледам и тях. Agilent -а има ли кой да го представя тук в BG. Набързо прегледах, но не видях фирми които да го предлагат. :wink:

P.S: Оказа се, че имат дистрибутор. Следващата седмица ще видя с какво могат да ми помогнат.

Съб Май 24, 2008 12:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
thewizard85,
ако можеш да се ръснеш 300 кинта отгоре (не знам какво е все пак базовото ниви), вземи сторидж. много бързо ще разбереш, че ти трябва.
по-скоро обърни внимание на детайли: сонди, калибрация, брой канали и т.н. ако нямаш хубава сонда, все едно нямаш хубав осцилоскоп.
тука (и не само тука) се въртят едни ментета сонди, на които пише 200MHz, ама и за 10 не стават.
та ако някой модел върви с наистина оригинални сонди, това трябва да натежи при избора.
страрите тръбни осцилоскопи с времето получават неравномерност в АЧХ, да го имаш превид.
подлежи на калибрация, но не е нещо, което можеш сам да си направиш.

jijo,
не знам какво да ти препоръчам...
5Клв не са твърде много за съвременен телевизор. а и зависи за какво ти трябва все пак.
но споделям мнението на тони, че хамег трябва да ти е по-накрая в списъка с възможности.
за съвременните марки (Тек, НР/agilent, LecRoy) е трудно да се даде еднозначна оценка. и тя варира от "осанна" до "разпни го"
всички имат по някакво предимство и по няколко недостатъка - или високо ниво на базовия шум, или неудобен софтуер, или дори лошо дигитализиране (по-скоро липса на контрол).
също фундаментална разлика е, че ти не гледаш сигнала аналогово, а това което виждаш е минало някаква цифрова обработка вече. понякога помага, но понякога пречи - не виждаш неща, дето ги има. затова аз си държа на лавицата и един стар тръбен осцилоскоп.

в крайна сметка се оказва, че за всяко мерене си имат подходяш/различен уред и трудно можеш да събереш всички неща е едно. примерно за цифрови сигнали си трябва един скоп, за RF - друг, за бавни бъсове (I2C, RS) - трети, за AC/инвертори/двигатели - четвърти. затова изясни си какво ще работите основно и тогава се харчи. иначе със сигурност ще вземете нещо неподходящо.

според мен за 5000лв можеш да си вземеш добра комбинация от уреди втрора ръка. в момена долара е почти колкото лева, само трябва някой да се навие да ти ги напазарува от щатите. и да имаш търпение ;)

представителства в БГ вече почти няма, защото няма производство. няма ги и големите потребители- БТК, Енерго, военни, МВР. продава се инцидентно по някой уред, колкото да върви търговиятата.

Съб Май 24, 2008 2:34 pm
Профил

Мнение 
Тук е цените са коренно различни, преди време пазарувах тектроникс от Чип и Дел в москва, тук за същия ми искаха почти двойно. После едно флуке, в немско ми го оферираха за една сума, тук отново почти двойно .... какво да говорим. Да втора ръка ако е уреда може да е доста по висок клас от новия. Тези на лекрой които виждам в ebay не са лоши, отделно си има аукциони само за измервателна техника, ама пусто сега не мога да се сетя линка.
Иначе Дедо Боре е ного прав, много зависи от приложението. Ако загледаш сайта на тектроникс ще видиш че имат отделен модул към техните скопове за SMPS, но цената му е около $5000, ако не се занимаваш професионално с това си е скъпа глезотия.

Съб Май 24, 2008 2:55 pm
Профил

Мнение 
И аз ще се присъединя към препоръката на Дедо Боре - един макар и второупотребен аналогов Тектроникс е задължителен. За цифровия - много зависи от устройствата с които се занимаваш и е въпрос на компромиси.

Съб Май 24, 2008 10:25 pm
Профил

Мнение 
От аналоговите има много и то добри, става въпрос за втора ръка, има на тектроникс, на HP, на Хитачи ..

Съб Май 24, 2008 11:12 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
И с най хубавия цифров не може да се види единичен отскок в реално време.
И с най хубавя аналогов не можеш да видиш бавно изменящи се и неравноделни сигнали.
Гледам този хамег бил някакъв мелез не съм ползвал такъв.

Мен ако питаш вземете си един аналогов и един цифров на обща сума 5000лв.

Пон Май 26, 2008 12:16 am
Профил
Аватар

Мнение 
Дистрибутора на Agilent продава на цена горе-долу колкото в щатите.

Ние лично втори купуваме от тях. Нямам проблеми. Не че съм ги търсил за нещо след като сме ги купили де :) Машините излязоха здрави (едната е на 1 месец всъщност).

rumen написа:
И с най хубавия цифров не може да се види единичен отскок в реално време.
И с най хубавя аналогов не можеш да видиш бавно изменящи се и неравноделни сигнали.
Гледам този хамег бил някакъв мелез не съм ползвал такъв.

Мен ако питаш вземете си един аналогов и един цифров на обща сума 5000лв.

Всички съвременни осцилоскопи са мелези. Всъщност всички са цифрови :) Е освен ако не ти се намират 100К+ и не си поръчаш нещо специално за теб, защото класическа аналогова тръба вече има само 4-та ръка и нагоре :)

Последна промяна Цецо на Пон Май 26, 2008 10:13 am, променена общо 1 път

Пон Май 26, 2008 10:11 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
бе няма еднозначен отговор... то е като при колите: коя кола е по-добра - шкода/VW или рено/пежо/ситроен. за конкретни нужди всяка си има предимства и недостатъци.
така че, избора на осцилоскоп тръгва от това за какво ще се ползва, минава през аксесоарите и се свършва с бюджета.
и... обикновено само сцилоскоп не стига :D

хамег все още правят тръбни осцилоскопи, но схемните им решения (не само в осцилоскопите) не са възхитителни. може би ще сършат работа до някакво ниво.
лично не мога да ги коментирам, твърде отдавна съм работил с техен уред. преди време им гледах реализацията на спектралните анализатори... в сравнение с HP са си ТНТМ направо.

Пон Май 26, 2008 11:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]