|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:24 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Генериране на по-особен правоъгълен сигнал
| Автор |
Съобщение |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
 Генериране на по-особен правоъгълен сигнал
Здравейте колеги.
Имам за задача да генерирам правоъгълен сигнал показан на картинката. Сигнала се използва за захранване на един датчик. Датчика може да се приеме за резистивен със съпротивление 33ома. Някои ще даде ли някакви идеи как да го генерирам този сигнал. Мерси предварително.
Датчика е SemiGas 07, от комет.
|
| Сря Юли 30, 2008 8:48 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Генериране на по-особен правоъгълен сигнал
За какво е този датчик имаш ли му документация ?
Но ако питаш мен най лесно става с контролер това дето искаш да се направи и то с 10 реда програма , има колкото щеш там в комет евтини и с вътрешен генератор!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Юли 30, 2008 9:12 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Само да добавя - с кварц, а не с вътрешен RC генератор /около 1% точност иска!/
|
| Сря Юли 30, 2008 9:19 am |
|
 |
|
stanleyhacker
Ранг: Новодошъл
|
Ами може крайното стъпало да е един пнп или ПМОС транзистор, който свързва сигнала с 5Волта, а през останалото време този сигнал е 1,4 В от делител (може би с тример за донастройка или някакъв друг елемент за по-стабилно). Не казваш за точността на времената. Ако не е необходима голяма точност може с 555, ако трябва да е по-точно - кварц, и ако трябва да е малко и просто - с 12Ф508. С ТТЛ-ки май става сложничко и няма да е по-евтино от един ПИК. Академик Николов, Вие не завършихте ли? 
|
| Сря Юли 30, 2008 11:35 am |
|
 |
|
plameniv
|
За тези големи времена кварц малко е безсмислено, имаш 1% грешка при 4МХз като го свалиш до тези честоти грешката е нищожна. Ползва се прекъсване на таймера + делител отпред и пак ще имаш още да доброяваш до 90с.
Демек имаш 1мкс х 256 х 256 = 0,006656с, от тук нататък още 2 цикъла и си готов с малко побутване от по малките цикли ще си сметнеш времената точно 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Юли 30, 2008 12:28 pm |
|
 |
|
GTN
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Става дума за датчик за въглероден окис (CO).
Datasheet
Времената ги дават с точност +-1секунда.
Да генерирам правоъгълен сигнал с тези времена не ми е проблем. Това което ми е по-мътно е как да го направя захранването. ПИКа или 555 ще управлява ключ и ще пуска 5волта. Тези 1.4V обаче сами проблем. Смятах да го направя с един ценер за около 3.3-3.6V с малко търсене из купчината с ценерите все ще намеря някои за 3.6 волта. По принцип става въпрос за единична бройка, така че и това е решение. Мислех си също така и за един buck преобразувател който да примерно да е за 5волта, а като смъкнна коефициента на запълване да става за 1.4, ама нещо ми се струва да ходя да гърмя по врабче с топ  .
Та такива ти работи. Как да ги направя най-лесно  . От 5 до 1,4 само с делител като най-просто решение, ми се струва вече и най-правилното. А един ключ ще се отпушва и ще подава 5в когато е нужно.
Мерси за отговорите.
|
| Сря Юли 30, 2008 1:05 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
Грешката ще е нищожна, ако си правиш калибрация на изходния сигнал - мериш с честотомер и добавяш/махаш цикли. Но ако се разчита само на сметки, грешката си е същата като на генератора. А и става въпрос, че кварца температурно по-стабилен.
Зависи от консумацията на датчика, но щом казваш, значи е достатъчно малка.
|
| Сря Юли 30, 2008 1:42 pm |
|
 |
|
zealod
Ранг: Минаващ
|
НАй простото което ми дойде на акъл,ако се сменят двата диода със някакъв референсе за 1.4 волта може и по добра точност да се постигне,каква е консумацията на датчика ако е голяма при високо ниво ще има пад върху резистора,който ще ти намали изходното напражение.
_________________ SERVANT IN HEAVEN,KING IN HELL
|
| Сря Юли 30, 2008 1:47 pm |
|
 |
|
velio
|
LM317 - Adjustable output down to 1.2V
С един транзистор превключваш паралелно съпротивление в обратната връзка. Просто и лесно.
|
| Сря Юли 30, 2008 2:15 pm |
|
 |
|
GTN
|
Дааа това вече ми харесва, особено като имам под ръка
Това с двата диода също може да стане
Ще ги пробвам тия дни вариантите и ще пиша кой съм избрал и кой е най-удачен.
Ето така смятам да го реализирам като за начало:
|
| Сря Юли 30, 2008 3:28 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
 На този датчик откъде се взима полезния сигнал?
|
| Сря Юли 30, 2008 4:25 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
@GTN това наистина е елегантно решение, но освен всичко ще работи добре тъй като се оказва, че консумацията не е малка - 50 до 150мА. Аз се сещам за още нещо - тъй като това е обикновен нагревател и не е претенциозен към формата на захранващото напрежение (важна е ефективната стойност 5В и 1,4В), то ако така и така имаш микроконтролер със свободен крак ( а ти имаш след като иначе управляваш LM-a), то като вържеш един транзистор, може да го управляваш така: Включваш транзистора за 60 секунди - имаш 5Волта. Клатиш транзистора с коефициент на запълване 1,4/5 = 28% за време 90 секунди - имаш 1,4 Волта. Но това е ако те интересува добро КПД. Лошото е че може да ти падне "производителността" на контролера 
|
| Сря Юли 30, 2008 4:50 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|