Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Протел = бързина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Протел = бързина
Абе тоя Протел 99 се влачи като стар зил. Аз ли нещо съм оплел или си е така.
Значи имам проект с 10 тина А3 формат схеми (не много наситени) към 600-700 компонента, половината пасивни. Платката е двуслойна формат приблизително А4. Обаче като му напрасках 3-4 полигона, от тия дето автоматично обикалят и се връзват там дето трябва, разните му там земи, той си еба мамата. Почна на всяка оперция DRC-то да проверява по 10-20 секунди. Супер досадно е, понеже аз исках да напраскам 100 тина преходни отвора между двете страни да "заздравя масата" из цялата платка. Луд станах.
А имайте предвид че теоретически съм заел не повече от 5% от възможната работна площ на Протела и само 2 от 30те му слоя.
Представям си ако реша да правя 8 слойна платка по-голяма платка.
Машината ми е P4 на 3G - 512 RAM. Видеото е някакъв относително "приличен" радеон. Какво иска това животно?
А ако "случайно" реша да мина на DXP или 2004, да очаквам ли още по-голяма умирачка.
Че има много възможности е вярно. Ама че е правен от пишман програмисти си личи от далеч. Особенно ако е вярно това че е писано на Делфи.

Чет Мар 03, 2005 10:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пробвай за такива големи проекти да не ги правиш с формата база данни, а с отделните си файлове. А иначе, колкото повече неща слагаш наистина по-бавно започва да работи :( . А това, че е писан на Делфи - силно ме съмнява.

Чет Мар 03, 2005 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 11:24 am, променена общо 1 път

Пет Мар 04, 2005 11:33 am
Профил WWW

Мнение 
Ами изключи DRC докато правиш тея операции и после пак го включи, и не му давай да ребилдва полигона, от там идва бавенето . но п принцип полигона би трябвало последен да го сложиш, ... освен това може да го направиш да не се вижда, тогава не го ребюлдва.

Пет Мар 04, 2005 12:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз с разни такива малки трикове ще го изтрая. Ама много ми е интересно ако опна да правя една наистина сериозна платка (8 слойно дъно за PC например), каква ли работна станция ще ми е нужна. Да на говорим ако се прехвърля на някоя по нова версия на Протела.

Съб Мар 05, 2005 3:11 pm
Профил ICQ

Мнение 
Самия полигон иска много ресурси ... от там е проблема, има много елементи които се смятат и след това изобразяват. Ако го направиш да не се вижда няма да имаш проблем. А иначе ... мисля че протела поддържа Open GL, съответно акоси с някоя Pro карта линиите ще с еизчертават по бързо. Аз имам такъв проблем със solid works, когато имаш на едно място 2D и 3D и почва да мисли, а то в солид воркс е така ... но не ми е завлачвал досега на платка на РС-то, Р4 3 Гхз с някакво АТИ, ама на лаптопа .. Центрино 1.3 също с АТИ ... една платка 20х10 с два полигона и е влачене ... мама си трака.

Съб Мар 05, 2005 4:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами единия начин го видех горе (Show/Hide)...Пробвай с по-големи писти на полигоните...ако са много малки, при мен зарежда страшно бавно.

Съб Мар 05, 2005 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Протел = бързина
От протел 99 може да очакваш всичко но не и да си свършиш работата както трябва... :evil:
Все нещо му е куцо, съкато и хич не знам какво още!

От време на време го ползвам за чертане на схеми и ако трябва да нарисувам някой компонент за PCB (с компонент магьосника)
След което експорт към протел 2.8 и си правя платката там.Нет-листовете от 99 се четат и от 2.8
Удобен не се чуди толкова време като 99 как да измисли полигон или да гледаш ефекти от сорта сложих патечка от тук до там... Ама защо не мога да я затрия или редактирам !?!? :?

Пон Мар 07, 2005 11:09 pm
Профил ICQ
Мнение 
probwaj s ORCAD dosta po byz e ot protela

Чет Апр 07, 2005 2:17 pm
Аватар

Мнение 
Хе, на краставичар.... краставици. Че аз от Оркад идвам. Знам че е по бърз. Ама лицензи, кво да правиш.

Чет Апр 07, 2005 2:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
гостенино,

ако беше прочел и другите постове на цецо, щеше да му разбереш проблема. а той е, че му се налага да работи с тел-а, а не с кад-а :wink:

Цитат:
за да напишеш книга, трябва да си порчел поне 10

Чет Апр 07, 2005 2:31 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Без да се обиждате , може би просто са ви слаби машините,
за CAD програми се изисква сериозна видео карта с поддръжка на OpenGL, а не "някакво АТИ" (ТоНи не се обиждай), защото има АТИ и АТИ, примерно АТИ 7000 до АТИ 9800(или Х800), има разлика отколкото от земята до небето, и това са геймърски видеокарти , да не говорим за FireGL моделите, пък те са на светлинни години пред изброените, приползване за CAD програми , за сметка на това FireGL дава по-слаби резултати при използване за игри

Пет Апр 15, 2005 12:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами ATI-то е 9500 .... верно не е Quadro ... обаче Quadro нищо не ускорява .. както и да го погледнеш, преди време съм пробвал с Quadro, GF2 ... ами ...никаква разлика .. за съжаление ...

Пет Апр 15, 2005 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. Када за който говорим носи номер 99 - сиреч 99 година. Нали се сещаш че тогава P2 на 500 с 16MB видео карта беше върха на технологиите.
2. Сега го мъча с P4 на 3000, с 512 РАМ и "някъв" Радеон 9250. И пак се бави на моменти.
3. Конкурента му от тия години - ORCAD - на старата ми машина P2 на 500 летеше, без грам замисляне.

От 1,2 и 3 следва че Protel бивайки много добър като замисъл (по добри възможности от ORCAD) е написан от калпави програмисти, каквито пишат 75% от софтуера на пазара.

Да забелязвате че новите версии на всеки софтуер вече предлат 10% повишение на възможности срещу 100% увеличение на изскванията. И така се влиза в омагьосания кръг създаден и наложен от Микрософт - Интел - по тежък софтуер- по - мощни компютри. Сменяй машината веднъж годишно.

Няма да забравя в едно време в техникума ни подариха едни макинтоши - 16Mhz с 1МБ RAM и 40МБ диск. На тия машинки се работеше на MacOS (не помня версията), която беше на нивото на Win95. В същото време имахме и i386 които вървяха с win3.11. Двете системи бяха на космическо разстояние - MacOS си беше истинска графична среда като днешните. Вървеше бясно - имаше текстообработка, таблици, презентации и една доста мощна рисувалка. Нямаше забиви, нямаше нищо. От другата страна пройзвдението на Intel и Гейтс пъплеше на 4 пъти по висока честота с 16 пъти повече рам и по големи дискове - работеше с онова подобие на графична среда W3.11 (ДОС-а си е беше по добър) със зверски бавен WINWORD.
После когато излезе W95 видях много неща които вече бях видял при Mac-a - десктоп с шорткъти, менюто Start, кошчето. Само дето за да работи - W95 искаше 10 пъти по мощна машина. Като се има предвид че процесорите са съезмирими като пройзводителност - всичко е от калпави софтуеристи.

Пет Апр 15, 2005 5:32 pm
Профил ICQ

Мнение 
Определено съм съгласен. Старите протели също са бързи, но в интерес на истината основано се бави когато имаш голям полигон през който минават пътечки.

Пет Апр 15, 2005 6:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща