Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Speed Controler 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Speed Controler
От скоро съм се хванал малко да се занимавам с автомоделизъм и там има едно нещто което всички наричат Speed Controller. То е някаква електроника която регулира напрежението което се подава към ел.двигателя и така регулира оборотите. Регулиращият сигнал идва директно от приемника на дистанционното. Въпросът ако някои се е занимавал с подобни неща и има някакво инфо какво точно представлява този контролер и може ли да се направи да казва.
Мерси предварително.

Съб Фев 02, 2008 5:54 pm
Профил

Мнение Ре
Да може,но първо поясни за къкъв мотор става дума,четков (правотоков )или безчетков(брушлес).За повече подробности:http://www.modelistika.com/index.php

Съб Фев 02, 2008 6:20 pm
Профил

Мнение Re: Ре
Става дума за най - обикновен четков, правотоков мотор. Вдигаш напрежението вдигаш оборотите. Иначе във този сайт гледах но не успях да открия нищо. Може би не съм търсил достатъчно. Аз първо използвах един обикновен потенциометър закачен за една сервомашинка и така. С дистанционното въртя потенциометъра и той вдига напрежението. Елементарно. Но ако така става значи и великият Speed Controlr не би трябвало да е много сложен.
Въпросът ми по-скоро беше какво представлява това животно. Как тъпият сигнал от приемника регулира напрежението върху мотора. Като разбера това ще търся начин да го възпроизведа.

Съб Фев 02, 2008 7:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами има доста писано по форума,ама с две приказки - ШИМ модулация е ключовата дума дето ти трябва.Схемата зависи дали двигателя има реверс. Общо взето лесно изпълнение.Сигнала от приемника подава към така наречения ти спийд контролер какъв да бъде коефициента на запълване/респективно скоростта на въртене на двигателя и контролерчето го отработва.Контролера става сложен в някой специфични приложения,ама първо поразясни за какво иде дума- какво искаш да правиш а после ще приказваме.

Съб Фев 02, 2008 8:10 pm
Профил

Мнение ре спиид
С потенциометър не ставазащото при ниски обороти разликата от напрежението на батерията и напрежението на мотора пада върху потенциомеръра,а това е МОЩНОСТ която губиш.
Сигнала от сервомашинката е правоъгълен с ширина от 1 до 2 милисекунди
при 1,5 милисекунди машинката е в неутрално положение.Контролера е сравнително прос и цената му е към 5-6 лева.Ако ти се занимава мога да ти
изпратя схема,контролера съм го правил и работи.Само дай e:mail защото не зная дали тук мога да го кача.
:cry:

Нед Фев 03, 2008 7:19 am
Профил

Мнение 
Ето го:

http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/index.html

Нед Фев 03, 2008 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.fmx.dk/projects/mc_pic16/rc_ ... oller.html - Едно приятелче преди време искаше да му го сглобя като схема, заработи и то доста добре, схемата е елементарна, можеш да пропуснеш и оптроните

Нед Фев 03, 2008 4:37 pm
Профил

Мнение Re: ре спиид
владин рашев написа:
С потенциометър не ставазащото при ниски обороти разликата от напрежението на батерията и напрежението на мотора пада върху потенциомеръра,а това е МОЩНОСТ която губиш.
Сигнала от сервомашинката е правоъгълен с ширина от 1 до 2 милисекунди
при 1,5 милисекунди машинката е в неутрално положение.Контролера е сравнително прос и цената му е към 5-6 лева.Ако ти се занимава мога да ти
изпратя схема,контролера съм го правил и работи.Само дай e:mail защото не зная дали тук мога да го кача.
:cry:

Ето това ми е e-maila: otico@abv.bg

Нед Фев 03, 2008 9:58 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Predator_MF написа:
http://www.fmx.dk/projects/mc_pic16/rc_speedcontroller.html - Едно приятелче преди време искаше да му го сглобя като схема, заработи и то доста добре, схемата е елементарна, можеш да пропуснеш и оптроните

мхъммм
да, ако искаш да не работи дълго пропусни оптроните ;)

Нед Фев 03, 2008 11:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Eee Муха :D Имах в предвид да си сглоби схемата в моста с някои по достъпни елементи. Аз съм я сглобявал без оптрони, с IRF530 (понеже само такива MOSFET имаше достъпни в Русе). Иначе приемам забележката ти :D

Пон Фев 04, 2008 10:54 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
не бе, лаф да става ;)
имах в предвид да обърне внимание човеко за изолацията между силовите(драйверите за двигателя) части на схемата и управлението - .... да се помъчи да си отговори на въпроса: акомахна оптроните защо пък да изгори :?: да пита и т.н докато му стане едно хубаво управление и надявам се хубав модел на квото и да е там ...:)

Пон Фев 04, 2008 11:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
да продължа лафа ..
ако ги махне оптроните как ще оптпушва крайните транзистори с по-високо напрежение? Трябва да сложи вместо тях една шепичка транзистори.

Пон Фев 04, 2008 2:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]