Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Изкуствен пациент за ЕКГ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Изкуствен пациент за ЕКГ
Някой случайно да има схема на симулатор (изкуствен пациент) на ЕКГ сигнали, защото търся из нета, но без успех :o

Вто Дек 11, 2007 9:38 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Изкуствен пациент за ЕКГ
cobreti написа:
Някой случайно да има схема на симулатор (изкуствен пациент) на ЕКГ сигнали, защото търся из нета, но без успех :o

:) Ами това е ноухау - затова не го намираш. Не че е сложно да се направи, но хората изкарват пари от това.

Сря Дек 12, 2007 8:07 pm
Профил ICQ
Аватар

cobreti написа:

А някой въобще правил ли го е? Никакви следи ли няма при търсене?

Сря Дек 12, 2007 8:49 pm
Профил WWW
Аватар

Lupus написа:
cobreti написа:

А някой въобще правил ли го е? Никакви следи ли няма при търсене?

Е сега пък и ти. Естествено че го е правил (съм го правил :) ). Както ти казах няма нищо революционно в него. ЕКГ сигнала сам по себе си не е нещо особенно.

Но ето малко жокери:

1. Сигнала е в порядъка на миливолт.
2. Може да се изимитира с някаква прилична достоверност и с аналогова схема. Така бяха по старите.
3. Може и да се ползва дигитализиран "образ" през DAC. Така работят съвременните.

Както виждаш - нищо кой знае какво. Но един марков FLUKE дето го прави струва господ знае колко щото се води уред за калибриране.

Иначе има доста по-евтини варианти. Схема обаче няма да намери, най вероятно. И причината е една - такова нещо ползват сравнително тесен кръг хора. Което значи че тези които го правят печелят от малко бройки с висока цена. Затова не се намира и схема.

Но всеки завършил техникум по електроника с реално 5, би могъл да спретне едно само по описанието което дадох :)

Сря Дек 12, 2007 9:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Цецо, уби ми всички фантазии. Представях си желатинов труп с процесор и нервни кабелчета до крайниците. :) .

Сря Дек 12, 2007 9:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
...Е сега пък и ти. Естествено че го е правил (съм го правил Smile ). Както ти казах няма нищо революционно в него. ЕКГ сигнала сам по себе си не е нещо особенно.

Естествено, че ти си го правил, но човека не успява да намери следи от това в нета. Все пак супер секретна разработка си е....
Въпроса ми беше, дали някой не е проявил неблагоразумието да публикува нещо. :D

Сря Дек 12, 2007 10:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
да дам и друг жокер - "обади се на цецо" :idea: и се спазарете.

това с желатиновия труп ми хареса. в стил разбивачи на митове...
е, аз имам един емулатор на 2км BRI линия. ама в него няма 2км жица :P

Сря Дек 12, 2007 11:54 pm
Профил

Мнение 
И на мене не ми е по вкуса подходът на всяка цена да се търси готово решение за всяко нещо из мрежата. Поне за мене най-голямото удоволствие от тоя занаят си остава човъркането на мозъка на етап проектиране на схема. Разбира се, проучването по темата е задължително, но е по-ефективно, ако преди това са осмислени проблемите. Така могат да бъдат избегнати грешките и на публикуваните решения. Интересно защо, всичко което е публикувано се приема за идеалното и едва ли не единствено решение и трябва непременно да бъде копирано.

По темата. За първи път чувам за подобни устройства. Зная, че се продават програмируеми фунционални генератори, за които не би трябвало да представляват проблем да реализират формата на сигнала, а малката амплитуда и вътрешното съпротивление вероятно ще трябва да се донагласят от несложна допълнителна схема. Въпросният генератор може да се реализира по следната схема: тактов генератор , брояч, чиито изходи служат като адреси на следващия епром. В паметта е записана формата на сигнала. Следва цап и подходящ филтър, който да смачка високите честоти, породени от дискретния характер на сигнала. Това е. Е , трябва да се зададат честота на дискретизация, разрядност на цап-а и някои по-маловажни параметри, но предвид ниската честота , с която тупти човешкото сърце и съвременното ниво на електронните схеми, тези параметри могат да бъдат и презапасени.

Чет Дек 13, 2007 12:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
И на мене не ми е по вкуса подходът на всяка цена да се търси готово решение за всяко нещо из мрежата. Поне за мене най-голямото удоволствие от тоя занаят си остава човъркането на мозъка на етап проектиране на схема. Разбира се, проучването по темата е задължително, но е по-ефективно, ако преди това са осмислени проблемите. Така могат да бъдат избегнати грешките и на публикуваните решения. Интересно защо, всичко което е публикувано се приема за идеалното и едва ли не единствено решение и трябва непременно да бъде копирано.

По темата. За първи път чувам за подобни устройства. Зная, че се продават програмируеми фунционални генератори, за които не би трябвало да представляват проблем да реализират формата на сигнала, а малката амплитуда и вътрешното съпротивление вероятно ще трябва да се донагласят от несложна допълнителна схема. Въпросният генератор може да се реализира по следната схема: тактов генератор , брояч, чиито изходи служат като адреси на следващия епром. В паметта е записана формата на сигнала. Следва цап и подходящ филтър, който да смачка високите честоти, породени от дискретния характер на сигнала. Това е. Е , трябва да се зададат честота на дискретизация, разрядност на цап-а и някои по-маловажни параметри, но предвид ниската честота , с която тупти човешкото сърце и съвременното ниво на електронните схеми, тези параметри могат да бъдат и презапасени.

Ами на прав път си, ама това твойто прилича като да пускаш Norton Comander 5 под Vista :)

Човекот не уточнява за какво му трябва:

1. Дипломна работа - можем да помогнем със съвет, но схема на готово - не и от мен.

2. Някой му е дал задание да му направи подобна играчка - ами тук говорим за пари. Там е друг филм....

3. Иска да проверява/сертифицира ЕКГ апарати. Тук пък говорим за мноооого пари. Щото самия имитатор трябва да има сертификати, периодични калибрации и пр.

Та ако пусне малко повече инфо.... може и да получи инфо насреща.

Чет Дек 13, 2007 12:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
така погледнато е лесно.
то и спектралния анализатор е прост уред - хетеродин, миксер, МЧУ, детектор...

простата истина е, че всяко нещо си иска време. проби-грешки, трупане на опит. много неуспехи.
и колкото по-мълява е темата, толкова повече време отива, грешките са повече също.
и е по-добре да стъпиш на нещо готово и да добавиш твоята част и да продаваш изделие, отколкото да почваш отначало.

Чет Дек 13, 2007 12:38 am
Профил

Мнение 
Разбира се, дадох само един пример, който можеше да се реализира и преди 15-20 години без проблем. Но може и сега. Може да се търси и изцяло аналогово решение, може и сигнален процесор да се използва, ама тогава едната схема тогава какво ще помогне? Вмъкнах се в темата само заради подхода за решаването на проблема.
Дедо , най-лесното е, чудото да се купи от магазина. :)

Чет Дек 13, 2007 8:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
така погледнато е лесно.
то и спектралния анализатор е прост уред - хетеродин, миксер, МЧУ, детектор...

простата истина е, че всяко нещо си иска време. проби-грешки, трупане на опит. много неуспехи.
и колкото по-мълява е темата, толкова повече време отива, грешките са повече също.
и е по-добре да стъпиш на нещо готово и да добавиш твоята част и да продаваш изделие, отколкото да почваш отначало.
забележи, човека търси схема, не да закупи готов продукт или да намери публикации по преодоляване на някаква конкретна трудност.
за вас не знам, но аз имам силен скептицизъм към сляпото поене на готови схеми, нещо успеваемостта ми се струва много ниска.

Чет Дек 13, 2007 9:22 am
Профил
Аватар

Мнение 
Освен ако не е за хоби проект, по-добре е да се купи нещо готово сглобено и работещо.
Поразрових в интернет, защото ми стана интересно, и открих някакъв генератор на сигнали за $149.99 CAN
http://www.syscompdesign.com/arbitrary-waveform.pdf
http://www.syscompdesign.com/waveform.htm

Чет Дек 13, 2007 11:32 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А във Факултето за 50лв не схема ами и образ ще намериш :D

Пет Дек 14, 2007 12:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
не става. цецо държи патента вече. да знаеш що протоколи се изписаха, че ги бил ударил тока от електричката за банкя, докато си правеше тестовете... :D по едно време по тумба даже и кучета нямаше.

Пет Дек 14, 2007 2:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща