|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:14 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Зареждане на акумулатор които служи за резервно захранване
| Автор |
Съобщение |
|
qnko
Ранг: Минаващ
|
 Зареждане на акумулатор които служи за резервно захранване
Здравейте,
Изчетох десетки страници форуми, но искам да помоля за помощ.Признавам си още от началото-не разбирам много от електроника, но шефа ми ми постави задача да направя зарядно за оловен акумулатор който служи за резервно захранване - само и единствено на крушки 15 бр. по 6 вата всяка - т.е.90 вата общо. Използваме един МНОГО стар и съответно не ставащ за нищо 150Аh акумул. който като го сложа на обикновено зарядно започва да кипи веднага, а поради товара - макар и малък, когато имаме нужда се изтощава много бързо, но все пак поддържа някакъв волтаж. Друго лошо нещо е че самия акумулатор се намира на отстояние 20 м. от товара - т.е. пак загуби, но по проводниците.
Шефа ми иска акумулатора непрекъснато да е включен в захр. мрежа и така да продължи да се поддържа някакъв малък заряден ток който да компенсира саморазряда. Разбрах от форумите че един постоянен ток, с големина 0.01-0.05С и напрежение което не надминава 13,8V по никакъв начин не може да навреди на акумулатора. Моля ви бихте ли ми показали подробна схема или линк за такава, чрез която да изработя такова зарядно.
Благодаря ви предварително, дано да съм обяснил всичко точно.
С уважение.
|
| Пон Яну 21, 2008 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Ами по тоя въпрос ммного има писано, 150 Ач акумулатор ако го разредиш, трябва да зареждаш с около 10-15 А, а за режим на подзаряд е относително, за стар и измъчен акумулатор каквото и да направиш все ще е неефективно. Принципно напрежението което се поддържа зависи основно от температурата но за твоя случай не знам какво да ти кажа, най-добре го изхвърли и купи нов. Друго полезно нещо което може да напрвиш е да изключваш крушките когато напрежението падне под една определена стойност, иначе съвсем се съсипва акумулатора. Със сигурност ту,има и доста схеми, сега не ми се пишат романи, няма време д аизровя и темата но е писано доста по въпроса, само кажи на шефа ти е зарядното няма да му струв апо малко от нов акумулатор, като за начало ...
|
| Пон Яну 21, 2008 6:07 pm |
|
 |
|
qnko
|
Крушките не са включени непрекъснато, а само като няма захр. напр., а и шефа ми и не-много разумен човек понякога, иска акумулатора непрекъснато да е включен в захр. мрежа и така да продължи да се поддържа някакъв малък заряден ток който да компенсира саморазряда.
|
| Пон Яну 21, 2008 6:18 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Напротив, съвсем разумен е - така се прави. Това ти гарантира, че винаги при нужда ще имаш добре зареден акумулатор.
Прочети и тази тема, тя е същата: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=3587
|
| Пон Яну 21, 2008 6:40 pm |
|
 |
|
qnko
|
" Напротив, съвсем разумен е - така се прави. Това ти гарантира, че винаги при нужда ще имаш добре зареден акумулатор. "
За шефа имах предвид че понякога се държи като И..ОТ - не друго. За линка веднага го подхващам.
|
| Пон Яну 21, 2008 8:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
В това да държиш акумулатора на подзаряд лошо няма, въпроса е как го правиш, виж темата която ти дава лупос, мисля че ще ти е полезна.
|
| Пон Яну 21, 2008 10:44 pm |
|
 |
|
qnko
|
Вс. е ОК само дето вече се обърках от всичката налична информация, да не кажа че съм по-несигурен какво мога да направя и как. Който може да помогне директно ще съм му много благодарен.
|
| Пон Яну 21, 2008 11:49 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Направи си едно захранване с LM317/1.5A на 15V(с радиатор естествено) и го вържи през един диод към акумулатора .Като се зареди, акуто само ще си ограничи тока.
|
| Вто Яну 22, 2008 12:46 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами за автомобилни не съм ровичкал много, а то доста си зависи от конструкцията, та виж дали няма да намери документация за някой автомобилен. Съдейки по колите, там се подържаедно доста непостоянно напрежение, но акумулаторите си работят, та знам ли . може д ане му трябва мнго мислене.
|
| Вто Яну 22, 2008 8:19 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Янко: траф, грец, кондезатор. Да излиза около 18.5волта при слабо натоварване. От тази история се захранва стабилизатор за 14.5волта с ограничение по ток от 1/10 до 1/5 от амперчасовете, в случая обаче 10ампера САМО да кажем. За обратна връзка трябва да прокараш 2-ри чифт по-тънки жици от акумулатора към схемата. Стабилизаторът се шунтира с резистор и диод така че при 14.5В на акумулатора да тече ток поне 1/100 от капацитета, в случая да приемем 1.5ампера, значи резисторът ще е около 2.2ома или повече...
Остава да изчислиш "подробностие"
Ама ако питаш мен ще е по-лесно и евтино да закараш 220В до акумулатора...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Яну 23, 2008 2:27 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
оффтопик: или да електрифицираш стола на шефа ти с 220Vac, задето те мъчи с изхабени от служба акумолатори 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Яну 23, 2008 2:52 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ето малко материал за четене.
|
| Сря Яну 23, 2008 10:26 am |