Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
мотор от стар харддиск 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение мотор от стар харддиск
здравейте!

попадна ми един мотор, прилича на стъпков, по всичко личи че стъпката му е 90 градуса. има 6 извода. има една намотка със съпротивление 8 ома и среден извод. съпротивленията между другите 3 извода са 600 и 800 ома, като зависи от поляритета на омметъра. предполагам това е електрониката, която се вижда на първата снимка. на някого да му е попадало такова моторче и да знае как може да се подкара?

:)

ПС казаха ми че е от мотор на български харддиск, но дали е така найстина не знам

http://elektronchika.hit.bg/DSC02501.JPG
http://elektronchika.hit.bg/DSC02504.JPG
http://elektronchika.hit.bg/DSC02505.JPG

Вто Ное 20, 2007 7:36 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Аз имам такъв в моята колекция, но е много архаичен, дядото на безколекторните вентилаторчета за РС.
Двуфазен безколекторен, сензорен тип с един датчик на хол и компаратор, сигнала му е изведен на зеления кабел, синьо-маса, жълто-Vcc ( 5V). Другите 3 извода са силовата намотка със среден извод
За да го подкараш трябва да взаимстваш схемата от РС вентилаторче, като тука средния извод дава възможност да управляваш тока и в двете посоки (full wawe) докато при вентилаторчетата тока тече в една посока (half wawe).
Може да се използва и някой специализиран чип за вентилатор (има ги много) или от типа на МС33035- с реверс, ШИМ и др. глезотии.

Вто Ное 20, 2007 9:20 pm
Профил

Мнение 
да разбирам значи че ако му подам напрежение на намотката няма да се завърти?

ще предложиш ли някой такъв чип за управление, който да е достъпен. Питам те защото никога не съм се занимавал с такива контролери до сега :)

Вто Ное 20, 2007 11:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
подкарай го с микроконтролер бе бате, 3 или 4 дефазирани напрежения и си готов.

Сря Ное 21, 2007 9:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
@zaphod,той може да го подкара с микроконтролер,но му трябва някакъв драйвер между контролера и двигателчето.С специализиран чип,ако няма да прави нещо по-специални е по-доброто решение.
@elektronchika от там от където си изкормил двигателя,по платката нямаше ли някакви драйвери дето да ги ползваш?

Сря Ное 21, 2007 10:00 am
Профил

Мнение 
двигателчето ми го донесе баща ми от работа, а на него му го дал някой, който бил ходил в друг завод и от там го е взел. тоест няма как да се докопам до платката :) ще потърся из нета първо да разбера как точно трявба да се управлява, после може да мисля схема или програма. благодаря за помощна на 3-ма ви :)

Сря Ное 21, 2007 12:24 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ами то си има специални чипове дето може да им даваш посока на движение и режим на работа (с делене на стъпката или без , бърз , форсиран и т.н.) а от контролера само подаваш упр. сигнали. Виж в интернет STEPPER MOTOR DRIVER какво ще изскочи и как може да си го намериш в БГ. .

Сря Ное 21, 2007 1:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@elektronchika - хващаш се и разглеждаш какво има в каталога на PASAT,след което отиваш до магазина и си пазариш нужния чип,закачваш драйвера към някакъв контролер и даваш воля на идеите си :wink:

Сря Ное 21, 2007 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
TEA3717 може да разгледаш. има и много други алтернативи, разбира се

Сря Ное 21, 2007 6:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ico_Belqta написа:
Ами то си има специални чипове дето може да им даваш посока на движение и режим на работа (с делене на стъпката или без , бърз , форсиран и т.н.) а от контролера само подаваш упр. сигнали. Виж в интернет STEPPER MOTOR DRIVER какво ще изскочи и как може да си го намериш в БГ. .

Това , както и TEA3717 не става, щото мотора не е стъпков. Толкова ли е трудно да се види раликата между стъпков мотор и безколекторен постояннотоков с датчик на хол.

Нед Ное 25, 2007 8:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]