Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Проблем с фазов регулатор за заряд на оловен акумулатор. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Проблем с фазов регулатор за заряд на оловен акумулатор.
Помагам на едно причтелче да се справи със заряда на акумулаторите си - 3 бр. май по 180 Ач. зареждат се с агрегат - пали го и се маха, бръмчи с наличното гориво към 5-6 часа. Намери се корав траф, на око към киловат и полвина, наредихме греца но напрежението на изхода се оказа доста високо 30В. Тока - убийствен - над 100А. Работа спешна обаче и реших проблема по най-бързия начин - едно фазово регулаторче (тиристор + 2 транзистора вместо динистор). При пробата със захранване от мрежата работеше на 6+, наглася си тока на 40-на ампера, не грее, приказка.
Да обаче преди малко го е занесъл на полеви условия при агрегата да зарежда и ... фалш - повече от 1-2А не дава, напрежението след тиристора се регулирало но до към 11В и ме хвърли в размисъл... Какъв може да е проблема, дали честотата на напрежението от агрегата може да е много по разлчна от 50 Хц, което не би трябвало да е такъв проблем, дали нещо формата на напрежението да е съвсем идиотска, кофтито че утре трябва да се прави на място, студ, кал, направо безумие.
Ако някой може да помогне със съвет ще е супер че на минус 5 и малкото останал акъл ще ми замръзне ;)

Сря Ное 07, 2007 7:26 pm
Профил

Мнение 
Сега се сетих че когато само запалихме този агрегат в близост до 4 АР-та всичките се омотаха тотално, забравиха и адреси и ssid-та и се наложи да работи на прилично (извън фургончето) разстояние. Как да се ограничи тока, барането на намотки по трафа не е решение, няма разглабяне. Последоватално резистор НО какъв при тези тоци, то ще си е реотан направо :(

Сря Ное 07, 2007 7:44 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение Привет!
Спретни си една добра система за управление..и си вкараи ограничение по ток...също не забравяй че тока трябжа да е макс...10% от капацитета на АБ...
За ограничението по тъо...ти трябва обратна връзка от шунт...усилваш си сигнала колкото ти трябвас операционен усилвател..и си дърпасх заданието надолу...напрежението те вълнува до толкова според как схте връзжасх батериите...инацхе като цяло..при такива устройства се бори тока не напрежението..
Успех!
sergo_zmeia

Сря Ное 07, 2007 8:09 pm
Профил

Мнение 
Няма спор че трябва да се следи тока, проблема е че няма време, утре акумулаторите трябва да са заредени, човека е тракторен инжинер и на повече от 3-4 полупроводника се мръщи че няма да е надежно ;) трябва да е максимално просто и евтино че утре някой мангал ще го открадне.
Мисля си за някаква регулация при тези обстоятелства от към първичната страна на трафа, но каква и как? Маке, само като си помисля утре че трябва да се ходи, уред, осцилоскоп, поялници, други джаджи, пеша 2 км. по баира - ужас... колеги - помагайте!

Сря Ное 07, 2007 8:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няколко ходения по 2 километра пеша с апаратура на гръб ще те научат на уважение към силовата електроника и ще разбереш че такива неща не се правят на коляно и между другото :)

Сря Ное 07, 2007 8:44 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Трябва ти схема на фазово управляем променливотоков ключ, сложен в първичната страна на трафа.
Регулира се ъгъла на отпушване на тиристора и от там се регулира и изходното напрежение на трафа.
Тогава във вторичната страна ти трябва само един мощен изправител.

:)

За разбирача Никола Киров, без четене също не става :) :)

Прикачени файлове:
AC-AC_Switches.JPG
AC-AC_Switches.JPG [ 49.53 KiB | Прегледано 4832 пъти ]

Последна промяна Taner на Чет Ное 08, 2007 9:00 pm, променена общо 2 пъти

Сря Ное 07, 2007 9:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ей го на и още един лауреат дето чел по книжките ама не пипал на практика. :):)

Сря Ное 07, 2007 9:35 pm
Профил

Мнение 
Ники, аз уважението към силовата част си го имам, не съм и на 20 години да се бяга за идеята и работа на проба-грешка. Но ситуацията е такава - 4 диода, траф който не може да се бара и агрегат с Х състояние. Грешката ми е че не се сетих че този агрегат събаря при пускането си 4 АР - Senao, LinkSys и още някакви от 3-4 метра, тотално в default състояние. Явно работата дебела. Като главата на приятелчето ми но тук е под съмнение...
Утре трябва да се зарежда, но при това положение всякаква идея за фазово, PWM и друго регулиране което работи отпада, съмнява ме че и осцилоскопа ми ще работи при тези смущения, май решението ще е силово, желателно на първичната но какво - кондензатори, резистор или...?

Сря Ное 07, 2007 9:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сериозен реотан от първичната страна е най безболезнено решение за твоя случай сега.
А фазов регулатор за такива условия не се прави на коляно и си иска опит.

Сря Ное 07, 2007 10:02 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
При тези пожарникарски случаи реотана е най-сигурно. А и в студа ще има да те стопли нещо, докато правиш измерванията.

Сря Ное 07, 2007 10:06 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на Ники и Каспаров - реотан ще да е поне за сега, да мине зора. Утре ако оцелея ще докладвам ;)

Сря Ное 07, 2007 10:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
milenjs , не "реотан", най-добре е да вземеш 1-н Standalone Котлон с 2-е "очи" с 4-и степени на регулиране :) . Джезве и кафе също няма да ти са излишни :D

Освен това: имаш ли микровълнова печка? Отвори я и й задигни временно LC-филтъра на входа на захранването - току-виж ти тръгнала електрониката. При пик на напрежение тиристорите май имаха лошият навик да се отпушват.

Освен това: ти колко годишен потенциометър сложи и сигурен ли си, че в момента от него не тече вода? А каква в кутия го монтира? Я вземи и малко спирт (ако е достатъчно чист: разреждай го 50-50% с вода когато замръзнеш), сешоар за коса и боя-спрей за да напръскаш ш-баната платка.

А в Занзибар температурите в момента са само 15'С!!! :(

Edit-1 - подробности на всеослушание:
"Тракторният" ти приятел е много прав за ненадежността на полупроводниците - работя в сервиз за професионални "туризъм машини". Да дам за пример миячката за чинии - жив ад: температура, влага и химия със странни качества. Там силиконът за аквариуми не издържа и 6 месеца. За който не знае: професионалната мие чиниите за напр. 2 мин. а домашната е способна да го докара и до 2 часа. Има ли електроника вътре животът на машината виси на косъм. Да дам ли примера: CMOS+влага= :evil: ? Или че "начетените" инжИнери смятат за достатъчно разстоянието между 2-е писти на платката 0,5-1мм когато там има 220V (щото имало лаково покритие)? А релетата с размер "рид-реле" или к'вото да е реле дето трябва да превключват киловати и ми отварят работа да ги замествам със стандартен контактор? А бе силовото трябва да е грубичко, като мутра напр. :D

Сря Ное 07, 2007 10:40 pm
Профил

Мнение 
@bongo-bongo това с котлона ме разби, не бях се сетил за такъв товар, а си е и доста ватове ;), може и кафе да си направим докато тестваме. Няма кутия, не е от потенциометъра, тиристора в повечето време е запушен противно на очакванията. След малко ще се изстрелваме да се спасява положението, днес е малко по - топло но за сметка на това ще си е яката кално.

Чет Ное 08, 2007 9:47 am
Профил

Мнение Привет!
Още някоя титанична идея някой няма ли да пусне...все бях чел дивотии.ма такива големи..ехаа...и като ще му слагасх нещо в първичната...сложи си регулатор..и не се занимавай с глупости....тъй и тъй ще мъкнеш на гръб..по-добре си вземи газов котлон за кафето....а на тракторния "инженер"....му кажи че маймуни се ловят с банани...не с трици...
Все пак ти желая успех..
поздрави!
sergo_zmeia

Чет Ное 08, 2007 11:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
Само като идея за по-нататък : има една IC на Infineon(Siemens) - TCA 785 - фазов регулатор с 3-4 външни компонента, управлява директно триак. Един резистор за следене на тока, два-три ОУ и си готов. Управлява се с напрежение. Има си zero cross, закъснения и т.н. Аз поддържам 100-тина машинки с такива IC и 3 трифазни тиристорни токоизправителя и вършат работа. Само дето малко трудно се намират в БГ.

Чет Ное 08, 2007 2:52 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща