|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:45 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
Проблем с PAL B/G генератор
| Автор |
Съобщение |
|
harleybg
Ранг: Минаващ
|
 Проблем с PAL B/G генератор
В момента правя един сигнален генератор за ТВ изпитателни таблици с PIC, но имам малко проблеми. Не мога да разбера дали грешката е в програмата или в логиката ми. Прикачил съм снимка на ТВ екрана.
А това, което искам да ви питам се отнася за синхроимпулсите. Вярна ли е следната таблица:
Първи полукадър:
5Х|0 1
__|27.2us 4.8us (имаме 5 импулса с означена продължителност на 0 и 1)
5Х|0 1
__|2.4us 29.6s
305Х|0 1
____|4.8us 59.2us
1Х|0 1
___|4.8us 26us
5Х|0 1
__|2.4us 29.6us
Втори полукадър:
5Х|0 1
__|27.2us 4.8us
5Х|0 1
__|2.4us 29.6s
1Х|1
__|26us
305Х|0 1
____|4.8us 59.2us
5Х|0 1
__|2.4us 29.6us
|
| Пон Окт 22, 2007 7:51 pm |
|
 |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
Нещо се не разбира, но за такава таблица се ползва ПАЛ КОДЕР
имаше едни ТДА-та но не си спомням.
Принципно знаеш че за 7 цветни полета използваш застъпване с по 1-2 цвята.
Но като гледам снимката маи проблема е в настройката на цветовата носеща.
Бърста не може да въстанови носещата и се получават или никакви при по новите ТВ-та
или много искривени цветове при старите PAL декодери.
Виждаш как презредово цветовата носеща която се въстановява синхронизира от 8-те sin-импулса
от гърба на редовия синхро импулс се мени през ред.
Не знам кой кодер ползваш но обърни внимание на филтъра(LC-генератора на 4,... Mhz не си спомням) на цветовата носеща.
Погледни на скоп редовия синхро импулс за всичките му атрибути.
Опитаи да дебъгваш с чисти цветни полета (синьо, червено ,зелено) след това като искараш цветовете тогава прави другото.
sory за речника но от 10-на години не сам поглеждал отворен телевизор.
|
| Нед Окт 28, 2007 12:02 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
кви са тия синхроимпулси бе бате, нищо не вдявам? защо са по 5 на (полу)кадър? а само с пик забрави да изкараш цветен сигнал, цветовата носеща трябва да се направи хардуерно. с пика може да клатиш вентилите които я пускат, но самото и формиране (два сигнала дефазирани на 90 градуса) трябва да бъде хардуерно.
|
| Нед Окт 28, 2007 9:08 am |
|
 |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
Значи , за да се формират вертикални цветни полета, трябва задължително хардуерен PAL кодер.
Освен ако не се подават директно RGB и синхро na TV-то.
Подава се на R,G,B входовете ,в случая стъпковидни импулси за Нивото на различните цветове , и някои поне 3 полета са с чисти цветове, а другите са сбор от два различни цвята за подредбата не си спомням.
PIC-a пуска в продължение на около 64 микро секунди (продължителноста на един ред) 7 полета (64/7), но
за да не са само основните 3 , 4 полета се получават сумарно от 2 цвята.
За да се получи ПТС (пълен тв. сигнал) цветовия се модулира честотно фазово на 4,... Mhz , така че май цветовата носеща се губеше
(не си спомням как ставаше точно) и се наслагва върху яркостния сигнал минаваше там прес 6,...Mhz филтър, и до тук с модулацията.
Декодера в TV-to за да декодира RGB-тата трябва да въстанови носещата на цветноста. Това става с отделяне
на синхронизиращия по фаза и въстановяването на точната честота бърст сигнал от гърба на редовия синхроимпулс (там има 8 синусоидки)
Затова когато не може да се декодира цветовия сигнал, се проверява наличието на бърста , ако го има, се проверява
дали генератора на кодера за цветовата (предполага се че TV-то си е наред) носеща сигнал не е толкова различен по честота че да е извън захвата на автоматичната честотна донастройка на PAL декодера. Защото може да се случи в началото на реда да даде верен цвят а след 1/3 от реда да го искриви.
Това разбира се е много общо казано, но от снимката се вижда че грешката не е в програмата или в логиката .
Не знам как е направен редовия синхро импулс, трябва да е много верен по продължителност и форма, за да може PAL кодера да си разположи добре
Бърст сигнала. За мен това е по-сложното. Не си спомням дали имаше фабрични генератори на синхро импулси , но аз бих ползвал такъв.
Някога често ползвах LM1881 , но за случая няма да свърши работа.
|
| Нед Окт 28, 2007 12:47 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Mmm
 |  |  |  | Комбинатор написа: Значи , за да се формират вертикални цветни полета, трябва задължително хардуерен PAL кодер. Освен ако не се подават директно RGB и синхро na TV-то. Подава се на R,G,B входовете ,в случая стъпковидни импулси за Нивото на различните цветове , и някои поне 3 полета са с чисти цветове, а другите са сбор от два различни цвята за подредбата не си спомням. PIC-a пуска в продължение на около 64 микро секунди (продължителноста на един ред) 7 полета (64/7), но за да не са само основните 3 , 4 полета се получават сумарно от 2 цвята. За да се получи ПТС (пълен тв. сигнал) цветовия се модулира честотно фазово на 4,... Mhz , така че май цветовата носеща се губеше (не си спомням как ставаше точно) и се наслагва върху яркостния сигнал минаваше там прес 6,...Mhz филтър, и до тук с модулацията. Декодера в TV-to за да декодира RGB-тата трябва да въстанови носещата на цветноста. Това става с отделяне на синхронизиращия по фаза и въстановяването на точната честота бърст сигнал от гърба на редовия синхроимпулс (там има 8 синусоидки) Затова когато не може да се декодира цветовия сигнал, се проверява наличието на бърста , ако го има, се проверява дали генератора на кодера за цветовата (предполага се че TV-то си е наред) носеща сигнал не е толкова различен по честота че да е извън захвата на автоматичната честотна донастройка на PAL декодера. Защото може да се случи в началото на реда да даде верен цвят а след 1/3 от реда да го искриви. Това разбира се е много общо казано, но от снимката се вижда че грешката не е в програмата или в логиката . Не знам как е направен редовия синхро импулс, трябва да е много верен по продължителност и форма, за да може PAL кодера да си разположи добре Бърст сигнала. За мен това е по-сложното. Не си спомням дали имаше фабрични генератори на синхро импулси , но аз бих ползвал такъв. Някога често ползвах LM1881 , но за случая няма да свърши работа. |  |  |  |  |
Тук има подобна дискусиика, ето и схема
http://www.edaboard.com/ftopic38207.html
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Окт 28, 2007 2:16 pm |
|
 |
|
harleybg
Ранг: Минаващ
|
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=188777#188777
Проблема е решен (софтуерен). Бях пообъркал на едно място програмата.
|
| Нед Окт 28, 2007 6:44 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|