Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Тактов генератор с тригер на Шмит 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Тактов генератор с тригер на Шмит
Някой може ли да ми обясни как работи тази схема. Попринцип кондензатора трябва да се разрежда и зарежда през резистора и така да се получават на изхода импулси, но не мога да разбера кое точно ще накара кондензатора да се разреди при условие, че входното напрежение е постоянно и според мен кондензатора ще се зареди и до там....
Иначе входното напрежение е 5V. Това е тригера на Шмит реализиран с И-НЕ (ИС 7414). На изхода ще има вързан зумер и за това му трябва тази тактова честота. Знам, че има 100 други начина за тактив генератор, но ми искат този. :o
Трябва да избера стойности на резистора и кондензатора. Изчислявам ги с формулата Т=(3.R.C)/4. Чесотата ми е 4kHz. Избирам C=4,7uF и за R се получава около 70 ома. Но не знам дали изобщо тази формула може да се ползва в случая (освен варианта проба-гешка ). :P
Изображение

Вто Сеп 25, 2007 7:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
http://homepages.internet.lu/absolute3/ ... igosz1.htm

е, на немски е

Вто Сеп 25, 2007 8:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
http://homepages.internet.lu/absolute3/tronic/digosz1.htm

е, на немски е

На немски нито една думичка не знам, но явно иска трионообразно напрежение.... поне до този извод стигнах. Мерси все пак :wink:

Вто Сеп 25, 2007 8:50 pm
Профил

Мнение 
щом ще е генератор, значи няма никакво входно напрежение, генерации ссе получават без да е необходимо да се подава нещо ... освен ако не бъркаш входното напрежение със захранващото.
Трионообразното напрежение се получава на кондензатора, а на изхода - правоъгълно.

В твоята схема махни единия инвертор, да остане само един.

Вто Сеп 25, 2007 9:54 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Да, единият инвертор е излишен. Ако се ползва CMOS (4093), 74hc132 коефициента на запълване ще е близко до 0.5, ако се ползва ттл или hct схеми, това няма да е така заради несиметричните входни логически нива.

Вто Сеп 25, 2007 10:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вързах втория лог. елемент, защото тригера е И-НЕ и с двата последователно да се елеминира това НЕ. Но наистина няма да има нужда от него, защото той само ще определя дали първия импулс да е нагоре или надолу (май). А иначе схемата е включена след компаратор. Той има за цел тока като преви6и 60mA да се включи и от там да задейства тоя зумер. А тока става 60mA при 5V, t.e. на входа на генератора трябва да се подадат тези 5V. Просто не намирам никаква логика в тази схема- как става трионообразно напрежението, как се зарежда и раздежда кондензатора... Може да е нещо много лесно, но.....
И ако входа на схема не е там какво следва да направя ?

Сря Сеп 26, 2007 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Да, единият инвертор е излишен. Ако се ползва CMOS (4093), 74hc132 коефициента на запълване ще е близко до 0.5, ако се ползва ттл или hct схеми, това няма да е така заради несиметричните входни логически нива.

Коефициента на запълване мисля, че няма да е толкова важен в случая, тъй като мен ми трябват импулси с честота 4kHz, а колко ще е широк импулса няма значение, може би само в звука на зумера. Иначе аз ползвам 7414 (а тя е ТТЛ). Пробвах зумера и работи и на 3V, a изхода на TTL-a е около 3,3V. Не искам да я сменя тази 7114, защото ползвам другите тригери да изглаждат шумовете при натискането на едни бутони и вече съм я запоил и .... :o

Сря Сеп 26, 2007 1:26 am
Профил

Мнение 
Ами на мен лично тая схема не ми изглежда много вярна. Ако искаш някакви осцилации по-добре премести десния край на резистора между двата елемента. И това ВХОД не ти е нужно щом само ще осцилираш.
Идеята по принцип е проста - кондензатора се разрежда през резистора докато стигнеш ниския праг на тригера. Тогава на изхода логиката се сменя и почваш да зареждаш кондензатора докато достигнеш високия праг на тригера и логиката пак се смени. И после това се повтаря. Тъй като при разреждане-зареждане циклите напрежението ти е линейно спрямо времето понеже стойностите ти са константи, затова и на кондензатора ти е трионообраен сигнала. Но на изхода е правоъгълен.

Сря Сеп 26, 2007 5:23 am
Профил

Мнение 
cobreti,
говориш за елементи И-НЕ, а на схемата показваш инвертор ( НЕ ), И-НЕ то има два входа , и не е 7414, а друго и ако искаш да го пускаш и спираш тоя генератор, може да стане с И-НЕ, на единия вход на елемента ще генерира, а другия ще се ползва за пускане.
Трябва да си избереш друг чип, който наистина да е И-НЕ с тригер на шмидт, напр. 4093.

Сря Сеп 26, 2007 10:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Входа може да се ползва като разрешаващ ако към него се свърже елемент с отворен колектор.
И наистина резистора трябва да е между двата елемента ако трябва да работи това чудо.

Сря Сеп 26, 2007 10:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе схемата която си дал няма да бачка, сигурно за това не можеш да си я обясниш. ако инвертора е само един, тогава ще стане. аз ползвах точно за генератор едни НС17 мисля бяха, шес парчета инвертори с тригер на шмит. иначе генератора бачка така - представи си ключ за лампа, който е механичен тригер на шмит. сега си представи че той задава посоката на помпа пълнеща резервоар. в резервоара има поплавък, който цъка въпросния ключ, така че когато резервоара се напълни го изключва, а когато се изпразни го включва. това е.

Сря Сеп 26, 2007 10:35 am
Профил

Мнение 
cobreti написа:
Вързах втория лог. елемент, защото тригера е И-НЕ и с двата последователно да се елеминира това НЕ.

Нещо ми намирисва в цялата работа... До сега не бях чувал за И-НЕ тригер... Някой може ли да ми обясни какво е това животно...?

cobreti написа:
Иначе аз ползвам 7414 (а тя е ТТЛ). Пробвах зумера и работи и на 3V, a изхода на TTL-a е около 3,3V

И как точно си пробвал сумера на 3V ? Подал си му ги директно и той е писнал? Ако е така за какво ти е генератора изобщо???

cobreti написа:
Не искам да я сменя тази 7114, защото ползвам другите тригери да изглаждат шумовете при натискането на едни бутони и вече съм я запоил и ....
8O 8O 8O

Май на колегата доста неща не са ясни... Незнам защо но и това ми намирисва на поредната курсова работа дето се прави... Ако е така добре... Ама ако това е реално устройство дето да служи за защита... Малееее ПЛАШИМ СЕ. Дайте да отворим един раздел в академия специално за курсови работи и проекти та поне да не се дразним от такива въпроси... И нека cobreti да не ми се сърди... ама сам вижда, че не е наясно с нищо от това дето е написал... 8O

Сря Сеп 26, 2007 10:49 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение :)
Леле колко съм затъпял!!!
100 часа ми отне доде изведа формулата за периода ;)
Тая схема няма да запали дето си я начертал.
Формулата дето съм я извел е T=2,2*R*C . Не знам защо по справочници я дават 2.3*R*C , но при ниски честоти определено е тая.
Само някой да хвърли един поглед на изчисленията плз , че може и там нещо да съм оплескал.
Ако ползваш тригер на Шмид коефициента е друг да знаеш. Ако искаш да имаш сигнал за разрешение ползвай двувходово "И" и на единия вход като дадеш 1 осцилациите започват .
Успех и дано не съм те излъгал нещо.
П.С. Не мога да пратя снимката :(

Сря Сеп 26, 2007 11:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Koleto написа:
cobreti написа:
Вързах втория лог. елемент, защото тригера е И-НЕ и с двата последователно да се елеминира това НЕ.

Нещо ми намирисва в цялата работа... До сега не бях чувал за И-НЕ тригер... Някой може ли да ми обясни какво е това животно...?

cobreti написа:
Иначе аз ползвам 7414 (а тя е ТТЛ). Пробвах зумера и работи и на 3V, a изхода на TTL-a е около 3,3V

И как точно си пробвал сумера на 3V ? Подал си му ги директно и той е писнал? Ако е така за какво ти е генератора изобщо???

cobreti написа:
Не искам да я сменя тази 7114, защото ползвам другите тригери да изглаждат шумовете при натискането на едни бутони и вече съм я запоил и ....
8O 8O 8O

Май на колегата доста неща не са ясни... Незнам защо но и това ми намирисва на поредната курсова работа дето се прави... Ако е така добре... Ама ако това е реално устройство дето да служи за защита... Малееее ПЛАШИМ СЕ. Дайте да отворим един раздел в академия специално за курсови работи и проекти та поне да не се дразним от такива въпроси... И нека cobreti да не ми се сърди... ама сам вижда, че не е наясно с нищо от това дето е написал... 8O

Първо, че това не са И-НЕ-та, а само инвертори си е така- просто преди това използвах 4093 и говоря малко наизуст. Грешката си е моя. Второ можеш да прочетеш в учебника на Вълков- Импулсна техника, стр.84. Там пише: ""На фиг.4.11 е показан тригер на Шмит с 2 последователно свързани инвертора (или елементи И-Не или ИЛИ-НЕ свързани като инвертори). Трето пробвах зумера с генератор на честота и от там може да се регулира напрежението. Четвърто- мисля, че основната идея на форума е гората да си комуникират и обменят идеи, като в процеса на работа ще се случва някой да пита, а друг, който знае да му отговори.Така един ще си припомня стари неща, а друг ще научава нови. За съжаление има риск от задаването на "глупави" въпроси за някой, от страна на друг който не знае толкова. Но ако всеки знае няма да го има този форум. Koleto мисля, че не трябва да си вдигаш самочувствието като демонстрираш колко си умен за сметка на другите- все пак и ти не си се родил научен, а е имало някой от които си се учил (преподавател, форум...). Така че ако е под достойнството ти да се занимаваш с такива "елементарни" неща по-добре ще е да не пишеш. Не искам да обиждам никой- така мисля просто.
Благодаря на останалите за мненията си, бяха ми полезни. Така начертана схемата се нядявам да стане по-ясно. Този вход наситина няма да го има, а при пускането на захранването на интегралнста схема, тригера сам ще си тръгне.
Изображение

Сря Сеп 26, 2007 11:59 am
Профил

Мнение 
Съжалявам... Пак казвам не съм искал да обиждам някого... Още повече пък не съм целял с написаното да си повдигам самочувствието... Твърде далече съм и от мисълта да демонстрирам колко знам, особенно пък пред членовете на тоя форум... Да... Вярно е, че не съм се родил научен, но за твое разочарование ще ти кажа, че по мое време нямаше форуми, където да ти снасят всичко на готово (особенно онова което го пише в книгите)... За съжаление нямаше и интернет даже... Ама айде да не продължавам, че пак ще кажеш че се опитвам да си вдигам рейтинга... Явно съм в кофти настроение и начина по който си питал ме доядоса... Млъквам и ти желая успех...

Сря Сеп 26, 2007 1:17 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща