Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
LAN мрежа на 150-200 м 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение LAN мрежа на 150-200 м
Струва ми се, че имаше подобна тема, но нещо не я намирам и затова пускам нова.

Трябва да се прекара мрежа м/у две сгради на разстояние 150-200м, без пряка видимост, така че радио отпада. От друга страна е твърда малко за оптика а и нямам нужната техника.
Има ли някакви устройства за този случай. Предполагам че може да се намери нещо през UTP,FTP и т.н. Ако може да ми предложите нещо. За предпочитане е скорост 100 Mbps.
Тривиалното решение със switch по средата (ала интернет доставчик) не е за предпочитене, тъй като трябва да е максимално защитено от гръмотевици, а не да се сменя след всяка буря.
В тази връзка ще трябва и някаква максимално сигурна гръмозащита за да не замине техниката :D

Благодаря предварително на отзовалите се.

Пет Авг 10, 2007 10:48 am
Профил

Мнение 
старата ми фирма бяха пуснали лан между двата офиса на разтояние повече от 200 метра без суйч с кабел S-STP 7 категория.само че от двата края трябва да имаш хубави ланки нещо от сорта на 3COM.Мрежата вървеше добре.Обаче не знам с какъв бюджет разполагаш.Кабела е доста скъп.

Съб Авг 11, 2007 11:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Абе тва е малко божа работа, ако ограничиш лан картите на 10 Мбит може и да работи на 200 м, стандарта е стандарт, и със cat.7 кабел пак няма никакви гаранции, всъност при него разликата е във затихването на високите честоти, при ниски няма особенна разлика. Моят съвет е да сложите нещо за усилване ан сигнала захранвано по самия кабел. Но не знам ка мислиш да го пуснеш тоя кабел, въздуни трасета не са позволени, въпреки че все още ги има, освен това са доста податливи на смущения от грамотевици, а и самите грамотевици. Подземното трасе е добре, но ти трябва разрешение за него.

Нед Авг 12, 2007 12:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
ако го ограничи на 10мбита може да работи направо с коаксиален кабел. поне до 600м няма проблеми със стандартен "тънък" кабел RG58. лан-карти с BNC се намират и нови все още.

Нед Авг 12, 2007 7:32 pm
Профил

Мнение 
Хммм дедо ти пускал ли си толквоа, защото с добър коаксиал съм имал проблем на доста по малки разстояния и то с маркови карти, 3 COM-ки.

Нед Авг 12, 2007 10:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
картата няма знаение, по-скоро чипа за PHY-то.
с DP8392 на NS съм пускал 400м по схемата в каталога им (тогава нямаше още pdf-и). имаше някаква грешка с диод, ама не помня. защитата беше с глим-ламба и срязан кондензатор от древна 3-СОМ карта. и DC-DC го правихме наново, че нормалния не даваше винаги достатъчно ток. това вървя поне 3 години без да се бъгне, кабел по сградите на ново първи етаж.

ама оригиналния чип е биполярен и гълта бая. после почнаха да го дялкат в CMOS вариант (UMC и приятели)
та с тях не знам как седи въпроса с разстоянията.

все пак не трябва да се забравя, че сбора на скорост и разстояние е константа :wink: (не претендирам за научност)

Нед Авг 12, 2007 11:07 pm
Профил

Мнение 
тъкмо преговарям Cisco .. на теория 10base2 Thinnet RG58 ~ 200m, 10base5 Thiknet RG59 / RG6 ~ 500m, иначе ако е Broadband 802.14 s QAM 64 дава теорети4ен пренос 27Mbps na 6Mhz channel.Това са вариантите при коаксиал.Стандартите както и при 100baseTX /utp,ftp/ са за ориентир ако търсиш оптимално съотношение между разстояние/пренос на данни.Повечето STP sa 150 oma и имат не само по-добра шумоустойчивост, но и позволяват по-голяма дистанция от другите усукани двойки.

Сря Авг 15, 2007 2:07 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: LAN мрежа на 150-200 м
IceBurn написа:
Тривиалното решение със switch по средата (ала интернет доставчик) не е за предпочитене, тъй като трябва да е максимално защитено от гръмотевици, а не да се сменя след всяка буря.
В тази връзка ще трябва и някаква максимално сигурна гръмозащита за да не замине техниката :D

Че без суич по средата ако си опънал кабел 200 метра по въздуха и тресне гръмотевица загубите ще са ти по малки, така ли :?:
ми ти да не мислиш , че нет доставчиците са толкова тъпи?....
ако искаш гарантирана скорост трябва да има нещо да ти регенетира сигнала по електрически и времеви характеристики(репитер или суич или някакво друго такова активно устройство)

всичко друго си е правене на боя с пръдня -> получава се нещо нетрайно със съмнително качество :!:

най-добре си слагай междинни активни устройства(вече са почти без пари) ако искаш що-годе сериозна мрежова услуга да си реализираш
иначе в двете сгради БТК-ADSL и забравяш подръжката но пък с месечни такси

Сря Авг 15, 2007 10:46 am
Профил

Мнение 
Е защо да не е оптика - то вече без пари стана........
А няма друго спасение от мълнии!

Сря Авг 15, 2007 7:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мерси на всички за отговорите.
Май няма просто решение :cry: :D .
То и без това засега работата мина на stand-by.
Като (ако) се реализира ще пиша как :) .

Чет Авг 16, 2007 9:23 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]