Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Защита на електроника от влага. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Защита на електроника от влага.
Проблема е следния:
Пуснахме няколко изделия, които се налага да работят в условия тип "открито небе". Херметизация е невъзможно да се направи поради естеството на работа на устройствата.
Механиката и кутията са направени така, че при дъжд и други атмосверни условия вода да не може да влезе. Но остава открит проблема с кондензация и запотяване вследствие на резки климатични промени.

Платките са с защитен слой от лак, но има и принтер при който най-често срещания проблем е навлажняването на хартията.

Някакви идеи ? :idea:

Вто Авг 07, 2007 10:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
каравана с отопление на ток. на газ не става, много влага има. а на кюмюр ще запалите караваната някой ден.

все пак е добре да направите така, че кутията да е херметизирана и да се отваря когато има работа в нея (оператор, техник, данъчен). преди да затворите слагате вътре солидно количесто пакетчета силикагел.
на следващото отваряне се сменят.

идват ми и други безумни подходи, но като че ли караваната ще е по-евтиното решение

Вто Авг 07, 2007 11:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А бе аз тука, в Занзибар, си купувам от супера влагосъбирачки: пластмасова кофичка с решетка отгоре върху която е поставено разтворимо хигроскопично вещество. Веществото събира влагата и постепенно пада в кофичката в течна форма. Вие може да ползвате кофа с чувал сода каустик отгоре. После ще си варите на аванта домашен сапун.
Другият вариант е да смениш принтера с хард диск и/или безжичен интернет.

Сря Авг 08, 2007 12:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Другият вариант е да смениш принтера с хард диск и/или безжичен интернет.

Колега нищо лично но май почваш да се базикаш с хората тук !!!!

Я помисли с хард диска кой ще издава документите >>???? или вие в Занзибар или каквото и да е там не ползвате документи :evil: :evil:

А отностно темата ... с какъв принтер работите?? Според мен комбинацията на матричен принтер с тракторна хартия мисля няма да е толкова капризна откъм влага ...е зависи и от степента влажност де .

Сря Авг 08, 2007 9:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Valioman, прав си, че се побъзиквам понякога ама наистина само в България (май) хората са толкова вманиячени по документите и то на хартиен носител. Тук в Занзибар гледаме доста по-леко на тези неща. Пък и Tisho не споменава думичката "документ".
Ти да нямаш предвид касов апарат? Аз мразя тези машинки и никога не съм имал коректно общуване с тях. А ако е така: от дедо Боре по-голям майтапчия нема - каравана на кюмюр :D
А тука, в Занзибар, хората нямат проблем с ролките и при 99% влажност. Сигурно е от качеството на хартията...

Сря Авг 08, 2007 10:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В някои ЕКУ-та съм виждал цялата платка залята с няква твърда субстанция - силикон ли, смола ли. :) Няма ремонт това нещо, но пък като защита от влага и кво ли не още е перфектно. Но при тебе има и механика, така че не знам.

Пет Авг 10, 2007 11:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има полиуретанов лак на спрей.Правиш платката - след това я напръскваш.Има достатъчна диелектрична якост и предпазва от влага - ако питаш за платка де.Осигури принудително обдухване със въздух на устройството вътре.

Пет Авг 10, 2007 3:43 pm
Профил

Мнение 
Абе всичко добре, тя платката лесно ще я защитиш, но тоя MEI не го виждам, нали се сещаш при конденз оптиката ще спре да разпознава коерктно и accept rate ще стане сигурно 30% .. той и без това не е много висок. Иначе за принтера .. мисля ти бях дал контакти на една фирма, ако не съм ще ти дам, предлагат водозащитени, прахозащитени и др от сорта, може би имат и подходящо решение като за вас което да е ОЕМ.

p.s. не знам как е в занзибар, но аз в белия свт не съм видял машна която да ти вземе пари и да не ти даде бележка, защото хортаа в белия свят събират тия бележки, и даже им ги признават като азходи, е знам как е в занзибар ;)

Пет Авг 10, 2007 6:38 pm
Профил

Мнение 
Ами май духане му е майката - и то топличко да духа.
Няма за мен друг начин - вентилатор и реотан , е и малко електроника няма да навреди.

Пет Авг 10, 2007 7:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
аз пак да предложа карваната...

Пет Авг 10, 2007 11:20 pm
Профил

Мнение 
Абе с тва дуане .... да нямаш няколко духалки на магистралата ;), духането с топъл въздух според мен не е препоръчително за термохартията, ще почне да си мени цвета.
Идеята на дедо за силакагела не е лоша, ама трябва да е доста, и ще трябва да се сменя, тва е един допълнителен разход, кофти работа. Сега като се замислям подходящо реение на конструкцията може да реши проблема. Лошото е че много отвори имаш, но аз бих работл в тази насока, уплътняване на всички отвори по фасадата, съчетано със отделяне на електониката и механиката в отделан кутия вътре. Така ще можеш да изпозлваш топлината отделяа от електрониката за да избегнеш конденза в-у тях, съчетано с някой подходящ детайл който да обира конденза мисля че проблема ще се реши без химии. Ти имаш TFT нали, то отделя достатъчно топлина за да предотврати конденза, съо така имеханичните джаджи отделят топлина, ако трябва някакво нагревателче може да сложиш.

Съб Авг 11, 2007 8:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Wise написа:
Ами май духане му е майката - и то топличко да духа.
Няма за мен друг начин - вентилатор и реотан , е и малко електроника няма да навреди.

Определено и аз бих се насочил към подобно решение, стига да има достатъчно енергия. Ако трябва да работи и на акумулатор - не става. А реотана не е необходимо да вдига чак такава температура, че да скапе хартията. Достатъчни са няколко градуса над температурата на околната среда и добра циркулация на въздуха, за да не се образува конденз. И малко хитротии, да не влиза влага вътре, когато навън вали дъжд или има мъгла.

Съб Авг 11, 2007 9:08 am
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Защита на електроника от влага.
Tisho написа:

Платките са с защитен слой от лак, но има и принтер при който най-често срещания проблем е навлажняването на хартията.

Някакви идеи ? :idea:

Прехвърли принтера в отделна кутия с IP66 например.Все пак той може да работи в отделна херметична кутия и например използвай PG щуцери / с цангов вход/!
Не знам за какво е останалата електроника , но можеш да я покриеш със силикон и да поставиш торбичка силикагел.

Сря Авг 15, 2007 7:56 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
http://www.polypac.dir.bg/_wm/basic/?df=12&dflid=3 Малко е скъпо, 350 евро ли беше, лева ли беше пакет картони А4, ама върши работа. Лошо, че трябва да се сменява, не е вечно. И не може да се възстановява, а силикагела може.

Чет Авг 16, 2007 8:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е, добре де, не казвате за какъв касов апарат става дума и получавате тъпи отговори. За защита на платките е много лесно - с някакво лаково покритие. Да ви кажа моя пример: за платки "ограничена бройка" използвам 2 залепени с Ц200 дебели картончета (напр. за визитни картички). Изчаквам ден-два да изсъхне лепилото. След това дупча с тънка "часовникарска" отвертка на мястото отбелязано от крачетата при натиск :idea: и опроводявам със самите крачета и малко жица. Като се убедя, че "платката" даже работи: напръсквам я с обикновен спрей-боя = здравина, влагозащита и дори авторска защита.
За какво чудо става дума: веднъж оставих поредната "серия" от 5 бройки да съхнат на перваза на балкона и докато се усетя я заваля пороен летен дъжд. Става дума за обикновени CMOS-ки които управляват симистор на AC 220V , захранването през кондензатор. В името на науката просто ги хванах за входно-изходните жици, отръсках ги от водата и веднага ги включих - работиха си безупречно всичките.

А "принтера" да си е с лакирани платки, смазан и да му се сменя хартията по-често. Ако не ви харесва - каравана на кюмюр!

Чет Авг 23, 2007 12:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща