Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Moisture sensitive ICs' 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Moisture sensitive ICs'
На скоро ми пратиха няколко мостри на които има етикет че са чувствителни към влагата, и преди reflow запояване да се изпекат за 24ч при 125°С. Другаде съм срещал без да се споменава reflow. Просто да се изпече.
Порових се из нета, и разбрах защо. Обаче още не ми е много ясно дали ако ги запоявам с обикновен поялник на ръка трябва да ги изпичам.

Сега искам да пробвам един сензор за ускорение. Преди 2 дни отворих запечатаната торбичка. Вътре картата за влажноста си беше в границите ( под 10% относителна влажност). Сега обаче и 3 петна станали розови >30% ОВ. За един прототип трябва ли да ги пека нещо интегралите. Нямам специална пещ, но сигурно и вкъщи във фурната на 125° ще свърши същата работа.

Някой може ли даде някакъв съвет. Скъпички са сензорите и не ми се иска ей така да ги изпукам :oops:

Вто Май 29, 2007 12:04 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
само на теория, аз лично не съм го правил! - когато такива компоненти се овлажнят, преди изпичането трябва да се изпари натрупаната влага, защото иначе се получава ефект на пуканка - при бързото загряване във фурната(даже и да се спазва указания профил) даже и от малкото влага се развива високо налягане, което пропуква корпуса. виж ако запояваш с поялника, топлината се концентрира около извода - така че ако там не се е концентрирал много влага и ако запояваш бързо и не нагряваш целия компонент не би трябвало да има проблем. при нас сме запоявали ADXL на ръка и мисля че не е имало проблем. но това са много @ако@...

Вто Май 29, 2007 2:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2 мнения ]