Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Батерия от Nokia 3310. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Батерия от Nokia 3310.
Значи имам едни такива батерии (LiIon), купувани са от Дейзи. Проблема ми е че не знам дали вътре имат защита от късо и схема за заряд.

Като я отворя вътре има един двоен MOSFET в SOIC и един чип в SOT23-6 дето не мога да го разгадая що за животно е. Отгоре пише нещо от сорта 2X60S.

Някой да знае дали стандартно тия батерии вървят със защитата? Не че не мога да я окъся и да видя, ама...

Пон Май 28, 2007 6:38 pm
Профил ICQ

Мнение 
ъхъ, тва е защита ти... (under/over квот се сетиш protection)

Пон Май 28, 2007 7:21 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Това ще рече ли,че ако се реализира схема с такава батерия не е нужно да се предвижда специализирана схема за защита ( Maxim имат такива ),а само модул за зареждането и ( пак на Максим гледам,че имат ) ?

Вто Май 29, 2007 1:26 am
Профил

Мнение 
точно това ще рече...

Малко тъпичко е да слагаш втора защита - най-малкото съпротивлението на MOSFET-те се натрупва, а да не говорим че външната защита ще сработва фалшиво от това...
По принцип на всички пакети задължително се вгражда защита, единствената вариация е дали ще ти вградят термистор или не.

Впрочем някои от функциите на защита се дублират в заряда.. Примерно зарядното не трябва да презарежда батерията... но ако все пак се улее защитата ще разкачи батерията. Но така трябва да бъде - едното е управление, а другото "бушон". Не бива да оставяш бушона да се грижи за презаряда...
Виж за преразряда, както и токовата защита - аз поне не ги дублирам и не мисля че има смисъл

Вто Май 29, 2007 10:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Значи на тая батерия, ако и вържа чип за заряд, като си му е реда, съм си вързал гащите?

Мен проблема ми е точно с токовата защита, че тия батерии много се палят.

На колко ли е настроена защитата? Да взема да я вържа през мултицета на 10А, да пробвам а?

А какви защити се слагат? Такива дето ограничават на някакъв ток или направо изключва консуматора? Щото първия вариант си е свързан с топлина, пък аз в тая батерия не виждам къде ще се разсейва...

Вто Май 29, 2007 10:45 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Значи на тая батерия, ако и вържа чип за заряд, като си му е реда, съм си вързал гащите?

ами аз така правя, кво да ти кажа...

Цитат:
Мен проблема ми е точно с токовата защита, че тия батерии много се палят.

На колко ли е настроена защитата? Да взема да я вържа през мултицета на 10А, да пробвам а?

То за тая работа си има спецификации.... По памет и статистика на това което съм чел защитата обикновено е на 2C. Демек ако имаш 1000mAh няма да ти пусне повече от 2А. Но имай предвид че защитата е инертна даже моя чип имаше май външен кап за тая работа и пиково пуска много повече.

Цитат:
А какви защити се слагат? Такива дето ограничават на някакъв ток или направо изключва консуматора? Щото първия вариант си е свързан с топлина, пък аз в тая батерия не виждам къде ще се разсейва...

Не мога да направя обобщение - сигурно има разни чипове. Даже честно казано не съм тествал тия дето имам.... Но гледам сега документациите на тия дето ползвам - защитата е компаратор плюс таймер от 10mS. В обесненията казват че като се включи токовата защита запушват FET-те и тока спира. Остава някакъв 200M резистор който ще вдигне изходното напрежение едва когато ти откачиш външния консуматор (късо) и тогава защита ще изключи...

Вто Май 29, 2007 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти готови батерии ли ползваш? Какви ако не е тайна.

Имам тука едни 15 устройства, които трябва да пусна. Преди ги правех с едни батерии куча марка, аз си им правех защитите. Ама ако има нещо готово и опаковано, на приемлива цена, така или иначе мисля с тия 15 да приключа, че нещо не ми се нрави концепцията на устройството.

А мен прага на защитата ме интерсува колкото до я видя дали работи. Иначе устройството ми харчи средно 200мА, а и няма вътре какво да генерира сериозни пикови мощности. Просто съм бил свидетел как се палят такива батерии от късо и все ми е криво с тях.

Вто Май 29, 2007 12:18 pm
Профил ICQ

Мнение 
Custom made са...
2-cell (8.4V) 2000mAh - вътре дефакто са 4 gsm-ски батерии +защита и термистор.
Клиента си ги заръчва някъде от Жълтурия - не знам къде точно, ама квото заръчаш ти го правят - казваш какъв термистор, колко дълъг кабел в какви цветове и с какъв конектор и т.н. Даже ти ги пращат с някаква спецификация в която пише резултати от тестове - ама мен ако питаш едва ли са тествали нещо ;-)

Вто Май 29, 2007 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:) Ще ръгам тия от 3310. За 15 броя не си заслужава ресърча да търся ново решение.

Ще ръгна една на китайския мултицет на 10А, да видя кво ще (и/му) стане. :)

Вто Май 29, 2007 12:40 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]