|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:02 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Virtex-4 XC4VLX60-FF668 платка и монтиране
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Virtex-4 XC4VLX60-FF668 платка и монтиране
Тия дни ще трябва да пращам за поръчка стенсил за един Virtex-4 БГА 668 извода, пиТч  1.00мм, 0.7мм падове. Въпроса е че никой от великите ми колеги не е слагал такова нещо и естесвено ми оставиха на мен (с най-малкия опит) да се боря с елементите и поръчката за монтиране на платката.
Въпроса за стенсила е следния - отворите за пастата в гербер файловете в момета са с 100% размера на падовете т.е. 0.7мм, дали и колко % е добре да бъдат намалени според ващия опит. След като по описание падовете могат да бъдат между 0.5-0.7мм, си мисля че не е проблем отворите за пастата да бъдат с 10% или дори 20% по малки. Стенсила ще е с дебелина 100 микрона.
Знам че трябва да питам производителя за това, но в момента и той е забегнал някъде. И си мисля че е добре да имам мнение от хора които са си блъскали главите преди мен. Благодаря!
|
| Сря Май 09, 2007 3:57 pm |
|
 |
|
3aek
|
с 1 mm pitch няма да имаш проблем с поставянето на чипа нито със спояването, особено ако пастата е оловна
загряваш отдолу на 180 C отгоре на 280 C за 3 минути и си готов, чипа леко "потъва" когато топките се разстопят
внимаваи само чипа да е добре изсушен и да няма влага и не загрявай бързо че тези плочки лесно се де-ламинират (така наречения popcorn ефект)
|
| Сря Май 09, 2007 4:44 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
чипа ще го монтират във фирма за асемблиране при това не в БГ. за тях не се притеснявам, но все пак исках да знам дали има некъв трик при задаването на размера за стенсила / защото един прави платката, друг стенсила, трети асемблира, а аз съм между чука и наковалнята, когато нещо се обърка. научих се да проверявам по няколко пъти, че иначе те гледат накриво при най-малката грешка, въпреки че и те никога не са го правили преди
|
| Сря Май 09, 2007 6:38 pm |
|
 |
|
velio
|
Нашия технолог предпочита стенсила да е с около 10% по-малки отвори от площадките, тъй като като се пльосне чипа отгоре и изтласквал паста извън площадките. Но това за обикновените СМД. БГА не са монтирали още...
|
| Чет Май 10, 2007 9:57 am |
|
 |
|
Grubi
|
така и го поръчах - с 10% по малък и тукашните фирми така казват (тукашните имам предвид Швеция).
ще докладвам резултатите после. просто с 668 крака добре че е 1мм между тях а не 0.8мм.
Благодаря!
|
| Чет Май 10, 2007 2:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
зависи дали е лазерно рязан или ецван.
първия е с почти верикални ръбове и при него 10% са добре
при ецвани шаблони може да се ползват 2 маски за да се получи Y, на Х вид на отвора. ама си е играчка
най-добре е да питаш в монтажната фирма, ако не е късно
ма на 1мм не мисля, че ще има проблем с 10% намален шаблон
и ползвайте оловна паста
поне за прототипите
|
| Чет Май 10, 2007 2:32 pm |
|
 |
|
Grubi
|
лазерно рязан, с 10% намаление. виж за оловната паста ще им кажа но и тук вече безоловния ... ни опира отзад
|
| Пет Май 11, 2007 9:31 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе това с безоловното трябва да се прочете много внимателно
самата директива е в стил 'дасиебемаматаинеразбранонаписана'
има разлика между 'PbFree' и 'RoHS complient', зависи за какво и как ще се използва изделието. като второто не изисква задължително първото
за прототипи, поне първите бройки, ползвайте оловен монтаж, за да е сигурно, че ще вдигнете самолета.
после мислете за безопастност, това касае най-вече производството
|
| Пет Май 11, 2007 9:51 am |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря за коментарите Дедо. Ако зависеше от мен щеше да е само оловно и точка. От тази платка ще се направят две... единствени бройки най-вероятно.
За надеждността и безопасността - докато бях известно време студент, ходихме на посещение в Сааб Ериксон Спейс- хората правят електроника за сателити по 20 тина бройки на година. И понеже моя професор китаец е много въодушевен как ще изкара милиони от безплодни псевдо-научни статии и патенти за безоловни технологии, ги попита / А вие кога ще минавате към безоловни технологии? / хората просто му казаха че такива планове нямат, а най-вероятно няма и да имат. Защото версия две за космоса... се сещаш колко струва а може и изобщо да няма. Винаги съм мислил че в космоса се използват последните технологии, а то се оказа особено за контролери и чипове, че се ползват неща които повечето фирми вече спират от производство защото никой не произвежда специално за спътници. Човека от фирмата каза че предпочитат 8051 и твърда логика пред армове и всякакви други чудесии, и не защото те не искат а защото клиента си има опита и така иска. Големия проблем е когато склада със старите лелемнти свърши...
Айде че разводних темата до общи приказки.
|
| Пет Май 11, 2007 10:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако е за прототипи, които няма да продавате - можете да си правите каквото искате
с олово, кадмии, циан и т.н.
ако ще го продавате на клиент, зависи клиента за какво ще го ползва и как му го продавате - в кутия или гола платка.
ако приложението е *мобилно (разбирай всичко, което е на транспортно средство) или е медицинско - директивата е неприложима.
за тези приложения има други директиви, в които не се говори за липса на олово.
обръщам пак внимание, че директивата дефинира нивата на опасни съставки в електронни продукти.
всичко е малко дрън-дрън, като целта е да се създаде изкуствено работа на много народ, предимно бюрократи.
на инженерите им се създават предимно газове и стомашни болки.
създава се и работа на производителите: такава апаратура става много ненадеждна. не издържа тръскане, вибрации, термични цикли.
целта е ясна- забравете за телевизори или компютри, дето ще работят по 10-15 години.
нещо като уиндоус, ама за железа.
работа има и за боклукчийте, щото вече не можеш да си изхвърлиш вефа в казана зад блока.
трябва да отидеш да го редадеш нейде и да платиш на фирмата, че благоволява да ти вземем електронния боклук.
чудесна идея. явно бюрократите в брюксел идея си нямат ние как си сибираме боклука
|
| Пет Май 11, 2007 2:08 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре то всичко това с оловото - много убаво. Ама как се прилага в БГ? Нали вече сме част от ония същите малоумници дето обичат да си създават изкуствено проблеми, та да им търсят после решения. Та в тоя ред на мисли - е ли е задължително продуктите продаващи се на българския пазар да са ROSH compilant? Щото според мен е задължително. Пък те в голямата си част не са. Всъщност кой има грижата за контрола? Държавата, някой сертифициращ орган, потребителя или конкуренцията?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Май 11, 2007 4:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
теоретично трябва всичко да е 'ROSH compilant".
също както теоретично всичко трябва да e EMC, да не излъчва по мрежата и в пространството, да издържа на поне елементарни електростатични удари и т.н.
кой го бърка? не знам.
на сертифициращата организация и е зора да ти прибере парите за изпитанието
държавата гледа всичко да е наред по документи, че някой ако умре, да не носи (тя) отговорността
потребителя гледа да го вземе тънко изделието
произодителя гледа да не се набута с повече компоненти
търговеца си е бокс-мувър. купува кашони и продава кашони. ако кашоните струват повече и са по-малки си е супер.
като си купиш компютър, на захранването пише CE и PbFree. което си е пълна измама.
няма кьорав филтър, да не говорим за варистори, термистори и т.н.
и си е пълно с олово, личи му от 2 метра. ама струва 10лв. на едро.
|
| Пет Май 11, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
|
| Пет Май 11, 2007 5:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Virtex-а е монтиран успешно. Ако софтверистите подкарат и платката ще е супер. по някое време може да сложа снимка. Ще кажа само цената, че исках да си прережа гърлото като я видях - 500Е без ДДС на платка. Така се работи и тук го смятат за нормално - вярно е че имаше доста елементи, предимно резистори и рейки и от двете страни, СМД монтаж, но единствения нестандартен беше БГА-то. Срок на доставка - 10 дни. Евала им правя  Казаха ми че с 10% намаление на стенсила е супер, но трябва да се внимава с виасите в падовете на развързващите кондензатори под БГАто, защото изсмукват припоя и може да стане проблем - т.е. припоя някъде да липсва. Всъщност ще видим дали не е станала, като почнат да тестват борда.
|
| Вто Юни 05, 2007 2:23 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|