|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:02 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Контактно съпротивление на релета
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Контактно съпротивление на релета
Гледам данните на едно реле ( RX2-12-40 ) : номинален ток 40А съпротивление на контактите: 80 mOhm Това значи, че при този ток в контактите ще се отделят 128W !?!?! Как да интерпретирам тези данни? Дори и съпротивлението да е 10 mohm, ще се отделят 13 W, което ми се вижда страшно много...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Май 31, 2013 4:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Контактно съпротивление на релета
Може би като пощракат и се понагреят няколко пъти слягат. Де да знам. То и в чаршафа пише 0.08ohm max (initial value).
Ползвал съм няколко творения на тая фирма. Общо взето е нямало изненади.
|
| Пет Май 31, 2013 4:54 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
искам да ги ползвам като step-start релета и е от особена важност да не започнат след време да създават проблеми. Ще се комутират почти при нулево напрежение на контактите, но е от особена важност да не започнат да прекъсват или , опазил ме Бог, да залепват.
Спарки, ти какви тоци комутираш и имаш ли някаква статистика за времето до отказ (до повреда)?
_________________ Хайде де!
|
| Пет Май 31, 2013 4:58 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
В единия случай бяха малки. И напреженията бяха малки. В другия - 24 волта и около 3 ампера. (трябва да проверя точния модел на релето). Статистика нямам - още си работят и двете неща и не съм забелязал аномалии. Но не са от натоварващите приложения като брой цикли. ...но обикновено поне до сега(не че слагам релета всеки ден) още при слагането и начина им на работа си личи що за стока са.
|
| Пет Май 31, 2013 5:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е то и 40 ампа си е много де. Моят опит с релета идва от едно реле дето щрака печката през зимата за да регулира. 2 киловата е уж печката, щрака веднъж на минута-две като е по-студено. Едно подобно - от Комет, едно оранжево такова - изкара вече две зими без никакви оплаквания. Предишните все току залепваха (най-вече така се скапваха, правеха си микрозаварки), ама не злокачествено, като залепнат и фраскахме пчеката по капака (вграждах ги вътре в нея) и отлепяха. Сега това новото съм го наврял в един разклонител/удължител, ама то и не е залепвало де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 31, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Е триаци няма ли за тебе? Да слагаш реле на 2 киловата печка си е кощунство. 
|
| Пет Май 31, 2013 7:48 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е като имаш предвид, че го слагах посред зима защото на тъпата печка и се развали биметалния щракар и скалъпих терморегулатор за час-два от каквото имах под ръка (триаци и сега нямам май) какво очакваш. После релето дава и галванична изолация без усложнения (които вярно, че може да са само намиране и купуване на нужното ама нали работи, къде ще му се занимавам). Аз и друг път съм поствал снимка на регулатора - върхово постижение на техническата мисъл (телефонът няма отношение), просто е в кадъра, то съм си играл сигурно просто щракайки с фотоапарата): http://tgi-sci.com/misc/PICT1184.gif 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 31, 2013 9:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То ясно де. Майтапех се. И аз крепя една такава - на нея пък неясно защо вече 3-ти път и гори светодиода, през който минава управлението на триака.  Вероятно съм уцелил някакви куци, дето не държат на 20mA. Взех ги набързо от някакви стари кутии, кой-знае кога купувани. Иначе, MOC3063+триак ти дава точно това дето и релето. Само няма да ти се налага да го биеш. 
|
| Пет Май 31, 2013 9:25 pm |
|
 |
|
nik
|
повечето релета ако се ползват със запас нямат проблеми, НО... на фабрични уреди където съм сменял най бързо се скапват ако има дъга на изключване(не искра а дъга) и при понижено напрежение на намотката или плавно подаване/спиране на напрежението при дъгата ако е прозрачен корпуса не след дълго потъмнява около контактите - изпарен метал от контактите а при пониженото напрежение релето пак цъка, но няма нужната скорост и сила да допре контактите и да постигне веднага добра връзка според мен винаги е било заради лошо проектирана схема или икономисани елементи на платката
друг често срещан проблем ако релето не е запоено а с някакави клеми или букси, ако някоя от буксите не дава добър контакт оксидира, започва да грее, от тази топлина се размеква корпуса на релето и самия контакт дори след смяна с ново реле ако лошата клема не се смени новото веднага дава фира ако не съм пропуснал нещо всички останали релета си работят много години...
|
| Съб Юни 01, 2013 10:39 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Твоето пак добре, ами аз взех едни автомобилни релета от вносител на авточасти. Уж по 40А. Така и не стигнах да ги пробвам контактите им - замерих намотка 12 ома??? Пуснах 12V, и гледам, ток 1А  Греят яко само от намотката. Както се сещаш, стоят си в кутийките, а проекта мина на BTS-и от комета.
|
| Пон Юни 03, 2013 9:13 am |
|
 |
|
Миро
Ранг: Минаващ
|
По документациите на релетата дават 10 - 30 000 цикъла безотказна работа.Ако имаш честа комутация аз бих те посъветвал за полупроводник. Един стар кипаджия преди време ми беше казал : на платка има ли механичен елемент по стар от 3 години смени го и после питай какво и е / спестява много време и нерви / 
|
| Вто Юни 18, 2013 1:38 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|