Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Като старее кварца, надолу ли бяга честотата? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Като старее кварца, надолу ли бяга честотата?
Като старее кварца, надолу ли бяга честотата :?:

Чет Мар 08, 2007 6:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
аз съм твърде млад за да съм виждал остарял кварц.

Чет Мар 08, 2007 6:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Щом Дедо-то е млад - какво остава пък за нас :D .

Чет Мар 08, 2007 7:36 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
зависи колко пъти и от колко високо е изпускан . :wink:

Пет Мар 09, 2007 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Щом Дедо-то е млад - какво остава пък за нас :D .

Дедо, тоя те обиди, требе да черпи. На наш терен... :)

Пет Мар 09, 2007 11:16 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Aaa - няма проблем бе, даже ако искате на мой терен. Само елате тук и ще ви черпя колкото искате, а и кръчми има много свестни :D .

Пет Мар 09, 2007 4:26 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Има три основни "начина" по които "старее&quo
Кварцовите кристали работят на принципа на механичния резонанс. Това е свързано с определени механични параметри - най-важен от които е собствения механичен резонанс на системата кварцова фосила+държачи+изводи. Механичния резонанс зависи пряко от механичните параметри на тази система. Ето защо има три основни процеса при които параметрите могат да се изменят:
1. Механично въздействие: както някой по-горе каза, ако "падне", т.е. бъде изложен на механични вибрации с ускорение по голямо от предвиденото от производителя. Това може да доведе до частично отлепване на метализираните площадки, върху които са запоени изводите, до поява на пукнатини в самата кварцова фосила или дори до счупването й (в последния случай не просто "остарява" а направо си умира. :) ). При този процес не може да се определи накъде ще се измести резонансната честота на системата, възможно е да се намали Q-фактора, поради появяване на вторични резонансни честоти т.н., но в общия случай по-вероятно е повишаване на резонансната честота.
2. Механично натоварване: при не добре оразмерена схема на генератора е възможно да се получат механични трептения в кварцовата фосила, с амплитуда по-голяма от т.н. граница на еластичност, което води до появата на микропукнатини в кварцовата фосила. Също може да доведе до влошаване на контакта с изводите. Като цяло появяват се куп вторични резонанси и общия ефект е по-вероятно да бъде понижаване на резонансната честота. Много интересен ефект е (ако схемата на генератора го позволява) разтрептяването на една много по ниска (дори звукова) честота или на две едновременно, между които се получава биене. От към външен звуков ефект е просто прекрасно, до момента в който осъзнаеш, че този така рядък (в склада имаше един и колегата преди два месеца го изписа за нещо си) за намиране кварц е "безнадеждно остарял" и трябва да се смени, но и да се вземат мерки за предотвратяване на ефекта за в бъдеще.
3. Нарушаване на херметизацията или лоши производствени условия: при проникване на агресивни към метала на изводите и държачите газове (напр. кислород :) ), те се окисляват, от което масата им се увеличава, което като цяло води до понижаване на резонансната честота. Доста рядък случай, освен ако кварца не е нарочно разхерметизиран. Например за да се коригира честотата му (надолу) може да се пробие на много ниски оборти корпуса, да се сложат няколко зрънца йод в една спринцовка и включен в генераторната схема, с помощта на честотомер, вкарвайки йодни пари със спринцовката в корпуса, се въздейства върху среброто на металните площадки. Получава се сребърен йодит (мисля че така се казваше това съединение на среброто с йода), който прибавя към масата на кристалната система и честотата пада. Недостатък е, че заедно с йодните пари пускаш вътре и въздух (а значи и кислород) и освен това реакцията не е мигновена и йодните изпарения продължават да действат доста продължително време. Въобще това си е само за илюстриране на ефекта, трудно се постигат задоволително точни практически резултатаи. Изобщо деца, не правете това в къщи! :)

Пет Мар 09, 2007 4:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@evc, това за йода не ми беше идвало на ум... :oops: вероятно съм твърде консервативен и ако ми трябва кварц по поръчка просто си го поръчвам да ми го изпилят колкото трябва.

но с две думи - камъка старее в геологични епохи, не в години
@omega_plus, ако ти е мърднала четстотата е от друго

Пет Мар 09, 2007 10:46 pm
Профил

Мнение 
Не съм много сигурен. Ако кварцът беше природен и са изминали стотина милиона години от създаването му съм съгласен, че процесите на стареене са отминали. Но понеже за нашите нужди се използва изкуствен кристал е възможно да има по-забелижим ефект на стареене - докато се наместят дефектите, включително и повърхностните такива от процеса на обработка. На практика по-голямо влияние има температурата и затова в по-прецизните уреди се използва термостат за кварца.
Между другото ЗЕПЕ-то в Горубляне дали е живо? На младини там рязах кварцови кристали - сигурно към няколкостотин кила съм накълцал. :)

Съб Мар 10, 2007 12:02 am
Профил

Мнение 
Дори и при изкуствено състарен кварц, честотата му мърда. Най-много през първата година. После с по някое PPM всяка година си драйфа. Получих ценна информация, но който е изследвал това, може ли да каже като цяло без удари и изтървания - дрейфа надолу ли е?

Пон Мар 12, 2007 5:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]