Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Измерване на електромагнитни лъчения 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Измерване на електромагнитни лъчения
Тия дни за празниците съм с нашите в младост и с учудване констатирам, че срещу блока, на 20-30 м от него е сложена GSM клетка. На стълб за улично осветление. Свети ни директно в прозорците. :evil: Сожна ли е философията по измерването на интензитета на полето, мога ли да го извърша сам?

Пон Дек 25, 2006 3:06 pm
Профил

Мнение 
Ами .... няма да можеш по скоро, иначе един от най простите измерватели на полето е детектоен приемник свързан към измервателна системка, а такова може да се свали някаква диаграа на излъчване на антена примерно, мнго примитино и работи при сравнително високи мощности. Другите методи са по сложни, още повече че ако искаш да покриеш широк диаазон става по трудно. Но стига се втелява в такива неща, нито юе ви поникне трета ръка, нито някой ще се облъчи кой знае колко, мощностите не са големи.

Пон Дек 25, 2006 4:20 pm
Профил

Мнение 
един приятел на баща ми разказваше разни легенди като били войници... имали учения близо до някакъв мощен предавател и слушали радио от празна консерва русенско варено, с едно желязо забито през дъното в земята , а на края на капака 2 метра жица... не знам колко е истина но казва че се чувало :)

а колкото до гсм клетките, карат по няколко дена на упс захранване като спре тока, значи не консумират много, значи и не излъчват много

Пон Дек 25, 2006 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
щракни една снимка от прозореца, да видим от кой тип е.
по принцип тези по стълбовете трябва да са около 30W на изход и се слагат дори в зали или по-големи офиси.
принципно не трябва да се плашиш, ама човек знае ли...

иначе нивото на излъчения сигнал се мери много лесно, ако имаш съответната апаратура.
ако нямаш - не можеш да го измериш. :P
а и умните тикви все още спорят каква е безопасната норма

ник, за съжаление това не са съвсем легенди.
във военната техника от близкото минало преобладаваха киловатните излъчватели. КВ станциите са отнсително безобидни (Р140 много ефетно светеше в мъгла при телеграфия на 1KW). но веднъж като видях как е увяхнало лозето пред един радарен излъчвател се замислих за топките си и гледам да седя надалече от такива източници.

Пон Дек 25, 2006 8:42 pm
Профил

Мнение 
Е .. радар е малко по друго, там мощноста е дста по висока, освен това и чстотата е друга, някои са си почти микровълнови, старите ако не е лже паметта са някъде в диапазна на поглъщане на водата.
А иначе тия истории с GSM и GSM клтки ми звучат много пошло, не знам дли има релано доказатеслтво че някой е получил сериозни увреждания от електромагнитни плета с подобна мощност.

Пон Дек 25, 2006 9:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да, радарите са друга губерния... просто споменавам факта :(

мощността на GSM-клетката в случая е много по-малка отколкото телефон, доближен до ухото (квадрата на разстоянието и т.н.)
обаче действа 24 часа. иначе човек като се вози в метрото получава много по-голяма "доза", но тя е временно.
умните глави спорят кое е по-лошо (или по-безвредно) - нискочестотни или високочестотни лъчения, каква е безвредното ниво и т.н.
ама все се опира до една алабалистична наука, наречена статистика, която има свойството да дава каквито резулатати поискаш дори без да усукваш входните данни

друг е въпроса какво може да направи рек - нищо

Пон Дек 25, 2006 10:25 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
може да говоря глупости в момента - ама - не е ли възможно да се замери с некакват 2 x LC-трептящи кръга, настроени на предполагаемата честота. като единия е токов, а другия - напрежителн кръг ... и се направят изчисления по снетите параметри .. - просто идея .. незнам колко може да се реализира....

То даже с тия uPC дето имат по няколко АЦП-та - може направо да се направи да показва резултата ( което си е луда идея ) - ама аз все още не съм добър с микроконтролерите ... - само идеи имам :)
ЗАтова - някои изрод в това отношение - може да напави нещо яко :)

Вто Дек 26, 2006 12:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Sonic написа:
все още не съм добър с микроконтролерите ... - само идеи имам :)
ЗАтова - някои изрод в това отношение - може да напави нещо яко :)

8O

Вто Дек 26, 2006 12:53 am
Профил

Мнение 
абе значи тва в едно село като сложили една клетка такава на мегдана и на събора хората като почнали да рипкат хора и ръценици взели че мутирали за една вечер.Направо немам думи на един му укапала косата,трети му поникнала гърбица и т.н. ужасиии :cry: кравите спряли да дават млеко,кучетата побеснели и хванали гората,като преди това изяли цялото селско стадо овце......една мечка дошла на мегдана и изяла кмета,ужасииии,чернобил ряпа да яде 8O :D :D :D от бтв дошли репортери да снимат ама взели че и те мутирали и хванали гората та затова не се е чуло още по медиите за този случаи

Вто Дек 26, 2006 12:54 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами не, ако си намери спектрален анализатор може да успее с подходящата за целта антена, а телефонния завод глдам продават много подходяща апаратура , ама май не покрива нужния честотен диапазон :)
Каквото обаче да измери не може да мръдне от там тая клетка потоп да стане. Да действа 24 часа, но ако вземем разстоянието, затихванеот в стенит и прозорците, това че диаграмата на излъчване е кръгова ..... или поне така предполагам де, едва ли е толквоа опасно. Полицаите са постоянно с 5 Вт радиостанции, както и таксиметровите, доста често ги позлват, не виждам да намаляват нито едните нито другите, това в рамките на шегата.

п.с. това ми прилича на същата психоза като с глобалното затопляне и озоновата дупка, никой не може със сигурност да каже до какво води едното и другото и дали последствията всъщност са благоприятни или не за природата.

Вто Дек 26, 2006 12:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
за затова му писах, че ако има апаратура се мери лесно.
ама преносимите анализатори са до 60-70dBm, а на него ще му трябва нещо с чувствителност поне 100dBm.
и еталонна антена, че меренето да е вярно. не са много хората, дето ще се навият да си разхождат тази апаратура.

но и двамата сме на мнение, че не може да махне клетката, освен ако не се блъсне с примерата в стълба.
има и друг начин, ама ще му го кажа на бира

Вто Дек 26, 2006 1:15 am
Профил

Мнение 
споменаха се няколко факта от които и на мен ми идват "безумни идеи" ;-)

Първо разликата между радар и GSM клетка е доста голяма. Особено старите военни радари за далечни разстояния са доста по-мощни от една клетка. Но не само това, ами те излъчват в една доста добре фокусирана плоскост, а не на 360 градуса.
Второ, идеята на Sonic не е доказано безумна... Наскоро четох за crossed field antenna (CFA) при която се "синтезира" елекромагнитно поле от отделно електрическо и магнитни полета.

Та... като съберем 2+2 => защо един gsm трябва да излъчва/приема във всички посоки? Ако си представим че вместо една антена разполагаме с 20 фокусирани антени, равномерно разпределени в пространството и в даден момент ползваме само една - тая в чиято посока работим, то можем 20 пъти да намалим мощността...
Проблемите са:
1) първо 20 антени в един gsm идват множко..
2) как решаваме коя да използваме
3) как ги превключваме...

Ако това което разбрах за CFA антените е вярно, т.е. могат да са с размер много по-малък от дължината на вълната ми се струва че не е невъзможно да се направят "чип" версии и евентуално само кондензаторите да се превключват.
Проблемите с "тракинга" също си мисля че не са разрешими....

Вто Дек 26, 2006 1:22 am
Профил

Мнение 
Това с антените какъв ще му е смисъла, не че е невъзможно, въпреки че честотата не е одстатъчно висока за да се вкара антената в чипа, .е. поне не свястна антена, но като цен няма да е добре. Освен това впреки че високочстотните сигнали са сравнително праволинеини, т.е. разпространяват с епочти като светлина, никой не може да каже ккаво аджеба ще стане ако с епозлва насочена антена, мръднеш малко и хоп, някакво отражение прати сигнала в небитието, след това почваш да проверяваш на коя о другите има читав сигнал ... абе .... доста сложно упражнение за да се постигне някакъв съмнителен ефект :)

Вто Дек 26, 2006 11:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
не е за "безумни идеи", просто няколко пъти четох двете изречения и семантичния ми парсер не захапа контекста на последното 8)

по принцип така са направени спектралните анализатори, които освен ниво на сигнала мерят и напрегнатост на полето.
обаче си трябва еталонна антена, разположена на еталонно разстояние в еталонна среда, за да е вярно меренето
не е като да бучнеш волтметъра в контакта на село и да посочиш с пръст енергото, че напрежението е под/над нормата

измерванията винаги се правят с насочена антена (логопериодична или яги), защото иначе не се знае какво точно мериш. с кръгова антена ще мериш и излъчването на клетката в горубляне (в случая с клетката в младост)

а клетките не излъчват кръгово. типичната БС има 4 антенни изхода, с 4 независими трансивера, регулируеми поотделно. даже не е задължително четитите антени да са еднакви, макар че почти винаги се слагат еднакви. на микро-клетките се слагат един или два изхода, а и мощностите са по-малки. антените винаги са секторини, като не е задължително секторите да са по 90 градуса - има антени и за 60 и за 120 градуса. въпрос на избор е за всеки конкретен случай. МС освен, че знае към коя БС е закачен в момента, знае и на коя антена (или сектор) е. освен това диалога БС-МС не протича задължително на максимална мощност. има си цял независим протокол, който те поддържат през цялото време (дори когато няма изградена връзка), една от целите на който е да се поддържа винаги минимална достатъчна мощност. така, че трябва да си някъде на полето или впланината, че телефона да се пъне на максимална мощност.

интересното е, че стандарта 61000-4-3 дефинира понятието "защитено разстояние", което е 5.5м за 2W GSM, 11м за 8W GSM и 1.9м за 0.25W DECT (това е само за сведение, защото този стандарт дефинира устойчивост на радиочестотоно електро-магнитно поле)

Вто Дек 26, 2006 11:46 am
Профил

Мнение 
Дедо, това за зоните в базовите станции го знам, но аз имам предвид доста по-голямо развитие на идеята.
Погледни какво представляват фазовите радари http://en.wikipedia.org/wiki/Phased_array. Това животно е в състояние да фокусира сигнала в много тясна област, а не 1/4 от хоризонта... Фазови антени се ползват и за радиопрограмите, там примерно могат да управляват в каква посока каква мощност да излъчват.
Всичко това е доказателство, че е възможно да се излъчва само в една фокусирана посока.
Но аз си мисля и за другата страна - самия GSM апарат, който дефакто излъчва във всички посоки. Ако той можеше да се "фокусира" нямаше да са необходими 2W(900Mhz) / 1W (1800MHz). Ако се излъчва само в 1/20 от ефира, ще е необходима само 1/20 от споменатите мощности...
Въпроса не е че така с една батерия ще се издържа 10 пъти повече време, а че клиента се паникьосва и ако му се каже това вреди 20 пъти по-малко познай какъв ще е пазарния ефект ;-)

Вто Дек 26, 2006 12:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща