|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:13 am
| Автор |
Съобщение |
|
ALF
Ранг: Минаващ
|
 Ел. Кеп за Риба
Някои да е чувал нещо за такова животно? вчера ми казаха че имало такав вид кеп, които действал с високо напрежение, малак ток и при няква определена честота, зашеметявало рибата и съответно изплувала на повърхносрта!
Някои ако е срещал подобна схема ще се радвам ако е сподели.
|
| Пон Ное 27, 2006 12:06 pm |
|
 |
|
Мартин
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:20 am Мнения: 61 Местоположение: София
|
Виж прикачения файл, в него има теория и блокова схема.
За какво ти трябва схема, да не смяташ да бракониерстваш?
Аз съм чувал за някакъв тип, който ловял риба с електрически ток и се изпикал в язовира...
|
| Пон Ное 27, 2006 1:44 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
До колкото гледах MithBusters не е толкова лесно да те убие тока докато п****ш върху нещо, което провежда ток ....
|
| Пон Ное 27, 2006 2:30 pm |
|
 |
|
ALF
|
обещаха ми за утре да ми пратят принципна схема, ще е кача тука ако някои друг също го интерисува
|
| Пон Ное 27, 2006 5:17 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
ей, тази тема ми е интересна от известно време. Да се лови риба с ток е забранено. Не мисля да бракониерствам, но ми е интересен принципа. Та и аз съм чувал за такова нещо 1000В/7-10Hz  Ако имаш принципна схема, ех, може да се пробва, но е незаконно
ПС - най е интересно е да се лови с въдица, но ако рибата не е гладна си е отврат да стойш и да чакаш.
|
| Пон Ное 27, 2006 6:56 pm |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Mda
Импулсите са почти същите като на ония джаджи дето ги слагат да ти трептят на мускулите вместо да спортуваш
Миналата година правих 1 такова и доста добре се получи , от старо захранване за комп използвах трафа и си направих DC-DC с двутакно стъпало със същата TL494 вдигаш го до към 400V и от там нататък с един симистор диод и елемнтарна схема за нискочестотни импулси доста сериозен импулс вадеше
Ето схемата за любителите

|
| Пон Ное 27, 2006 9:44 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
От мен микропроцесорно управление на импулсите.
Със меню се задава ширината на импулсите и паузите.
Настройките се запомнят в еепрома на пика ако се натискане на сътвответното копче.
Със друго се вика настрйка която е запомнена
Има аналагов вход да си мери например акумолатора.
И звук дето ако не си го спрете да ви подплаши рибата.
п.п.
Обясненията са тези дето не работят с протеус 6.9 сп4.
Някой сложи ли тигана?
|
| Пон Ное 27, 2006 11:00 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
мхм, тигана го сложих вече, но да не отидем в раздел приказки  казвате че тези схеми работят? В интернет съм виждал да продават такъв уред, който има 2 режима - обикновен и за лов на сом  Абе интересна тема както казах, но нека се затопли малко, че да може да се пробва в действие 
|
| Вто Ное 28, 2006 6:28 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Ако аз се хвана да го правя няма да чакам стопляне на времето.
Ще купя жива риба и в коритото в банята ще тествам.
Накря освен режим сом ще има и режим декоративни. 
|
| Вто Ное 28, 2006 6:52 pm |
|
 |
|
ELIN
|
Какви са намотъчните данни на трафа  По Руските саитове имаше доста схеми на такъв кеп но са ги махнали всичките 
|
| Пон Дек 04, 2006 6:15 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
На кой траф повишаващия ли , взет е от старо захранване за PC без никаква преработка , кондензатора успоредно на единия диод на греца работи като умножител на напрежение и така изходното напрежение се покачва до 380 волта 
|
| Пон Дек 04, 2006 10:31 am |
|
 |
|
MGBY
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Това "доста добре " какво означава? Че си хващал риба ли, или че схемата просто работи?
Разкажи по-подробно как се хваща риба с такава джаджа, как се настройват импулсите т.е. как се отразяват по-късите или по-дългите импулси на рибата,на какво разтояние се поставят електродите, как се отразява големината на напрежението в/у улова,щото гледам твоята схема дава 400В а аз съм чувал и за по-високи напрежения... с две думи хвърли повечко светлина , че ми стана интересно (предполагам и на другите) не че съм тръгнал да хващам риба (не съм кой знае какъв рибар) ама ми е интересно действително работят ли подобни джаджи или всичко е само слухове ? 
|
| Пон Дек 04, 2006 11:28 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Виждал съм много стари (30 години) реклами за подобно немско устройство.
Не знам, дали става за риболов наистина.
Имайте предвид, че идеята е да се плаши рибата, не да се зашеметява!
Устройства с изпразване на ел ток във водата се ползват от години, за плашене и пъдене на рибите от водовземните отвори на язовирите, защото течението там се ускорява, и когато рибата попадне в тръбата, не може да излезе, умира там, или в перките на турбините става на каша, която после влиза в питейната вода и въпреки пречистването, продължава да смърди.
Правили сме ихтиоложки изследвания, за подбор на формата на електродите и силата на импулсите - принципа наистина работи.
Но се съмнявам, че става и за риболов.
Освен да се подгони и натири в предварително инсталирана някъде мрежа.
Германската реклама беше за нещо такова - с една лодка с генератора се обикаля по схема района, и рибоците се подгонват към мрежите.
|
| Пон Дек 04, 2006 2:23 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Ми мога да кажа че направих един неуспешен опит с един мои познат изгорих 2-та транзистора от глупост , че опряха активните крайща в земята а както знаем във водата тинята е доста добър проводник , и после ме обзеха задачите и още не съм се наканил да пробвам пак
Ето тук дават добри обяснения за импулсите има доста други статии пак руски естествено , потърси може да намериш нещо по добро
http://www.diagram.com.ua/list/elud.shtml
http://shems.h1.ru/?01/ribalka02.php
http://shems.h1.ru/?03/ribalka08.php
Това беше една от първите ми схеми ама не ми харесаха импулсите много слаби бяха, и затова направих тази горната дето я пуснах и трябва да кажа че импулса е около 600 волта точно както са го описали руснаците , но трабва да се отиди и да се пробва 
|
| Пон Дек 04, 2006 3:31 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Правилното изходно стъпало е трансформатор, като импулса се получава от разреждането на кондензаторна батерия чрез мощен (50А) тиристор през първичната намотка.
Импулса се регулира чрез управление напрежението на заряд на кондензатора
|
| Пон Дек 04, 2006 3:51 pm |
|
|