Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Търся 13,56 МHz Power Supply около 1kW мощност 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Търся 13,56 МHz Power Supply около 1kW мощност
Привет на целия форум.
Не съм специалист по никакъв тип електроника или електротехника (даже и разликата между тях не зная), но се нуждая от съвет и информация.
Наскоро ползувах инсталация за студена плазма във вакуумна среда (10Еxp-2 mbar-a). Около стъкленицата, в която се образуваше плазмата беше намотана медна тръба, чиито краища бяха свързани с две "врътки", чрез които се регулираше съотношението на паднала и отразена вълна (отчитано от датчик) и момента на максимална паднала вълна съвпадаше със запалването на плазмата. Самите врътки бяха свързани, както по-късно разбрах, с 13,56 MHz генератор (Power Supply). Регулируем параметър при генератора беше мощтността - 10-150W. При 40-60W (ползвах тази мощност) големината на тока беше 4-5А. Дори се престраших да пипна медната тръба и не почувствах никакъв ток та сигурно и волтажът не е голям.
Та интересувам се дали са подходящи следните типове генератори за тези цели:
http://www.emcgrath.com/catalog/vacuum/power.html
http://www.ptb-sales.com/
- графа Power Supplies
Интересувам се също и какви са тези врътки - както ми обясниха разни хора моделират някаква стояща вълна - по фаза и по амплитуда май беше.
Интересувам се също от къде мога да си закупя и такъв датчик за паднала и отразена вълна и съответните кабели.
Но най-вече се интересувам от човек, който може да пусне такава инсталация - мога да отделя за консултантска работа около 2000 лв., но има две условия - да може да ми издаде фактура за тях и да пусне инсталацията в едномесечен срок считано от момента на набавяне на всички компоненти по инсталацията. Налични до момента са вакуумната линия и реактора т.е. остава окабеляването и захранването.
Надявам се, че не съм ви досадил с дългия си пост и благодаря предварително за съдействието. :)
За контакти: drago1979@abv.bg

Вто Ное 14, 2006 11:30 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Здравей,
ами относно захранванията, като гледам най-веоятно е ти свършат Тук обаче има рани подробности, импеданса на това което ще включваш към този генератор.
Това което се е въртяло най-вероятно, да не кажа че е, било за съгласуване на импеданса на индуктивноста с изхода на генератора.
Относно стоящата вълна, при тази мощност и честта никакъв проблем, има готови КСВ метри може и да се прави, зависи какво точно ти трябва като тоност и цена, аз бих заложил на готов като че ли.
Относно свързването няма нещо особенно. Най-важното е да са сугласувани. За съгласуване .. абе има съгласуващи у-ва, има ги и за тая мощност, но не знам дали ще могат все пак да съгласуват с твоя товар, много зависи какъв му е импеданса, а и не знамкаква е цената на тези у-ва в момента. Едно време се знаимавах с КВ станции и си бях намерил но .. за твоя случай може и да не са подходящи, но съгласуването е нещо което може да се оправи по един или друг начин.
До тук всичко което ти казвам е въз основа опита ми с радио устройства къси вълни,по нагоре не съм се и занимавал. При теб обаче е малко по различно може би, имаш плазма ... трябва да се попрочете нещо по въроса, то това си е все същата физика, но може би има някои особенности.

Вто Ное 14, 2006 11:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Дори се престраших да пипна медната тръба и не почувствах никакъв ток та сигурно и волтажът не е голям.

При тези честоти ефекта по-скоро е опарване/изгаряне. Не те "хваща тока" както при 50Hz.

Само това иках да спомена 8) :P

Сря Ное 15, 2006 10:51 am
Профил

Мнение 
Ако някой го интересува довечера ще постна и снимков материал, но допълнителна информация за параметри на устройството надали бих могъл да осигуря.
Оффтопик вие сте били много сговорчив форум - благодаря.

Сря Ное 15, 2006 4:27 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Drago, мисля че мога да ти помогна, но моля качи на форума снимков материал. :idea:

Вто Ное 28, 2006 7:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]