Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Как да захраня лазер от CD? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Как да захраня лазер от CD?
Как се захранва такъв лазер, защото има 3 извода? Иначе разбрах, че напрежението трябва да е от 2,5 до 3V.

Пон Дек 18, 2006 9:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Лазерните диоди, както и "обикновените" светодиоди се захранват с ток, а не с напрежение. Характерното за лазерните диоди е, че за да се получи лазерно излъчване токът трябва да е по-голям от определена стойност - тоест имат прагов ток.
Предполагам, че единият извод е за сигнал от вграден фотоприемник, който служи за обратна връзка по получавания оптичен сигнал.
Най-добре е, ако диода има надпис на фирмата приозводител и да дръпнеш от сайта и данни за управлението му. Ако няма надпис, желателно е да намериш 2-3 фирми производители на лазерни диоди с такова предназанчение и да се запознаеш с данните им. Предполагам, че няма да се различават съществено по параметри и начин на управление.

Пон Дек 18, 2006 10:58 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Единия извод е общ (обикновено средния) за катода на вградения фотодиод и анода на лазерния диод. Обикновено лазерен ефект се получава при стойности на тока над 25мА. Обикновено максималния ток на лазерния светодиод е 35мА. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО токов генератор с обратна връзка от вградения фотодиод, който се явява ОВ не само по светлинен поток, но и по температура!
Ето ти един примерен дейташийт на лазерен светодиод 10мВт червена светлина.

Вто Дек 19, 2006 9:54 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
квото и да правиш НЕДЕЙ да го пускаш без защитни очила или при отворен капак на кутията!!!!!!!!
лазера е в невидимата за окото част на спектъра и може (в редки случаи ама да не си ти) да увреди ретината на окото

Вто Дек 19, 2006 11:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Той не е в кутия, а е брутално изкормен оттам само с 3 стърчащи извода, всъщност цялото CD-RW е на парчета :D Аз затова питам как да го захраня. Пуснах лазера, но е изцяло в инфраред областта. Вижда се как свети само с камера :) Захраних го с обикновена батерия 1,5V, но не свети много силно и мисля да му пусна 2 батерии или с адаптер.

Вто Дек 19, 2006 10:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А защо изобщо ти е нужно да правиш това?

Сря Дек 20, 2006 2:24 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Всъщност за нищо специално не ми трябва. Просто исках да видя дали ще е във видимата или в инфрачервената област, дали е мощен като се фокусира, защото някой беше казвал (някъде из този форум), че прогарял вестник с такъв лазер 8O ... ако беше във видимата област щях да пробвам да направя успореден сноп светлина с леща за такъв лазер... и въобще разни такива неангажиращи експериментчета :)

Сря Дек 20, 2006 7:59 am
Профил

Мнение 
Добре е, че е неангажиращо. Опитахме се да ти обясним, че лазерният диод трябва да се върже към източник на ток и то с оптична обратна връзка.
За да свъши по-бързо експеримента ти (и диода) , давай направо с адаптора. Гаранции не поемам никакви. :lol:

Сря Дек 20, 2006 10:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не искам да те разочаровам, ама....
Аве да ти кажа вижда се светлината, но тъй като е на границата на видимата област, визуално изглежда много слаба.
А дори да беше в ИЧ област, щеше да е в близката й част, където топлинно действие няма...

Така че за момента вестника можеш само да го четеш...

Сря Дек 20, 2006 10:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
ex-man написа:
Така че за момента вестника можеш само да го четеш...

Определено ще има много време за това, тъй като експеримента му ще е много кратък <1us. Виж дали наистина може да чете, съдейки по реакциите му на постовете до тук (пълен игнор!) по скоро колегата е като ANSI С - "write only"!

Сря Дек 20, 2006 12:27 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
;) Явно експеримента вече е приключил ;) ;)
Цитат:

ще е много кратък <1us.

Сря Дек 20, 2006 1:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
evc, аре да не се обиждаме а? Ако искам ше пусна диода и на 220V или по-добре 380V... Прочел съм всички постове и ги имам предвид. Това, което ще права оттук нататък си е мой проблем.

Сря Дек 20, 2006 4:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако това да те сравнят с най-великия език за програмиране на всички времена (на него е писан и прозореца в началото!) те обижда, моля, извинявай! А пък ако нямаш чувство за хумор, проблемът е личен, не ме занимавай с него, още повече никъде в поста си не съм ти казвал какво да правиш!

Offtopic: Това ми напомни за "Пътеводител на галактическия стопаджия", сцената където Марвин се разправя с танка-робот и му споделя как го болят диодите от лявата страна, а пък танка се ядосва и започва: "Аз мога и гадния им покрив да взривя!" - и го взривява. "Аз мога и гадните им стени да взривя!" - взривява и стените. И намирайки се всъщност на 22-рия етаж на сграда, казва : "Мога и гадния им под да взривя!" ... - след което Марвин поглежда през ръба на дупката и казва :"Каква отчайващо тъпа машина!"

Сря Дек 20, 2006 4:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е айде запази си тъпите машини за тебе пич :lol: Просто ме издразни това "Виж дали наистина може да чете". сега няма да се занимавам с диода, защото нямам много свободно време. Виж аз не съм много по тия неща, завършил съм електротехника, но с лазери никога не съм се занимавал, и захранването им ми е пълна мъгла... Иначе по едно време така се бях запалил по тия лазери, че знаех на абсолютно всички видове устройствата им и начинът на действие :) Но захранването им... как да получа ток 25mA, какъв е тоя токов генератор с обратна връзка, ОВ? Мислех си, че ще е по-елементарно, ако може малко повече разясненийце за тия неща, щото не ги празбирам много :)

Сря Дек 20, 2006 6:04 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Колегите ти ги приказват тия неща, защото явно нещо незнаеш как работи това нящо "лазерни диод". Така, вземи малко почети преди да пишеш глупости. Пише го в учебника по "Полупроводникова техника II" от баба ти Ламба.

Сря Дек 20, 2006 7:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща