| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Датчици за влажност и температура в определен слой
Интересува ме някой срещал ли е подобни?
Постановката е следната:
Да се контролира температурата и влажността на почвата или някакъв насипен материал (например зърнена култура в склад) от 0 до 2м дълбочина през 10см.
|
| Нед Окт 08, 2006 11:47 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Имал съм точно такава задача ( за зърно ). Решил съм я с датчици на всеки слой. Ако питаш за някакво решение с един датчик, май че такова няма. Гадното нещо са жиците. А хубавото на жиците е, че с тях можеш да си гарантираш, че датчикът е точно там, където си го поставил.
|
| Нед Окт 08, 2006 11:57 am |
|
 |
|
Lupus
|
Какви датчици се ползват - комбинирани или по отделно за температурата и влажността? Правил ли си сравнения за съответствието на измерваната от теб влажност с тази измерена в лабораторни условия?
|
| Нед Окт 08, 2006 12:22 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Ползвал съм датчици за влажност, подобни на тези от Електронинвест. За температура съм ползвал LM ??? ( не помня колко точно ), имаше до 2 градуса точност, но системата си правеше автокалибровка. Температурата се държеше добре, проверено е. Датчиците показваха почти еднаква влажност в голям диапазон от температура ( -10 - 60 ) и влажности ( относителна 50% - 90% ). Не съм калибрирал влагометрите, карал съм по таблиците на производителя. Нямам и еталонен влагометър.
Сега не бих го направил така, ама човек се учи докато ... Дай Боже по-дълго!
|
| Нед Окт 08, 2006 12:29 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Температурата не е проблем. Термометри всякакви.
Нанизват се на въжето, като гирлянд, но трябва да се вземат мерки за механична защита.
Влажността е по-различен въпрос.
На пазара има датчици за относителна влажност.
В този случай не вършат работа!!!
Трябват датчици за абсолютна влажност.
В момента разработваме такива - на капацитивен принцип. Принципа е проверен и работи - сега правим механиката - има разни тънкости там 
|
| Нед Окт 08, 2006 2:40 pm |
|
 |
|
HCL
|
Проверен е вярно, 5 часа го проверявахме на една практика.
Тук има една интересна статийка относно сензорите за влажност.
http://www.sensorsmag.com/sensors/artic ... ?id=322590
А този тук работи на "термисторен принцип" и мери абсолютната влажност.
http://www.cweb5.com/ohmic/cgi-bin/axs/ ... BS-300.pdf
|
| Нед Окт 08, 2006 3:30 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Абсолютната влажност на въздуха!!
ABSOLUTE HUMIDITY SENSOR - ABS-300
RELIABLE MEASUREMENT OF WATER VAPOR IN AIR OR GASES TO 200°C
Не на материала, насипан наоколо
|
| Нед Окт 08, 2006 3:43 pm |
|
 |
|
bateAz
|
В едно затворено складово пространство с почти никаква вентилация, влажността на въздуха е пропоржионална на влажността на материала.
|
| Нед Окт 08, 2006 3:45 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Не е.
А и то затова се мери Т и влажност - за да се види, дали вентилацията е достатъчна
|
| Нед Окт 08, 2006 3:49 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Колкото до статийката, нещата са верни, но третират отново само въпроса за въздушна влажност
Humidity. Humidity Refers to the water vapor content in air or other gases. Humidity measurements can be stated in a variety of terms and units. The three commonly used terms are absolute humidity, dew point, and relative humidity (RH).
Absolute Humidity. Absolute humidity is the ratio of the mass of water vapor to the volume of air or gas. It is commonly expressed in grams per cubic meter or grains per cubic foot (1 grain = 1/7000 lb.). It can be calculated from known RH, temperature, or wet bulb, or it can be measured directly.
Тук въпроса е за водно съдържание в твърди тела. И има още един съществен детайл - свободната и свързаната влага.
|
| Нед Окт 08, 2006 3:54 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Точно за това става дума - да се мери влажността и температурата на почвата или насипаното жито в един склад.
Това ли ще мерят вашите датчици?
|
| Нед Окт 08, 2006 5:25 pm |
|
 |
|
Syrius-B
|
Точно така.
Всъщност, разработката е "датчик за почвена влажност".
Той разбира, се става и за складирани насипни материали.
|
| Нед Окт 08, 2006 5:39 pm |
|
 |
|
sthx
|
За каква точност става въпрос? За непрекъснато следене ли е?
Явно температурата не е проблем и не заслужава да се коментира освен, ако се налага да се правят температурни корекции на влажността.
Такъв датчик може да се направи. Надявам се КГБ да проспи последното ми изречение .
Вероятно за двата случая (зърно и почва) ще са удачни различни принципи на измерване. За зърно мога да препоръчам капацитетивен датчик, а за почва - кондуктометричен макар, че съм правил и капацитетивен. Могат да се използват и други принципи, но за целта трябва да направя справка, а и едва ли ще са удачни за непрекъснато измерване. Готови датчици (уреди)за измерване на влажност на зърно могат да се намерят, но те са за лабораторни цели или за ръчно измерване в полеви условия. Със сигурност трябва да се направи значителен компромис с точността , особено до измерване на влажността на почвата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Окт 08, 2006 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
И аз съ го правел точно като батето, това май е еднствения начин за складове с жито, но при мен случая беше млко по различне, силоз, доколкото помня бяха 12 колони по периферията на силоза и всяка колона имаше датчици, не помня вече колко бяха ама бяха много датчици, ползвах даласки доколкот си спомням за температура, а за влажност .. убий ме не помня, трябва да си изровя диск с архива да погледна.
|
| Нед Окт 08, 2006 10:17 pm |
|
|