| Автор |
Съобщение |
|
Nikon
Ранг: Минаващ
|
 Автомобилен усилвател в домашни условия
Значи купих си един усилвател 4х75W (2х200W bridge) за колата но в последствие реших да го ползвам в нас. Поръчах си захранване за тоя усилвател и ЧАК СЛЕД КАТО МИ ГО ДОСТАВИХА ми съобщиха че няма да е лошо да си направя (в моя случай купя) грец схема за да ми изправи тока. Та въпроса ми е дали наистина е необходимо това или може и така да си свири. Момчето при което отидох ми предложи два варианта за 25 и 40лв и ми каза че при втория ще се ползват пълните възможности на усилвателя а при първия няма да мога да го "дъня". Какво е вашето мнение по този въпрос?
Сега се сетих и още нещо... в техномаркетите където са усилвателите за коли са свързали средния вход със + на усилвателя. И аз ли трябва да го направя?
|
| Пон Сеп 18, 2006 4:43 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Автомобилен усилвател в домашни условия
Интересно ми е:
1. Какво захранване си си поръчал? ( т.е. какво точно си казал, че търсиш )
2. От кого си го заръчал, защото така както го описваш намирисва на некоректност?
3. Какво е "+" на усилвателя? ( според тебе )
4. В какъв замък живееш? ( кубатура ) 2X200W е добра мощност за микровълнова печка, за вибростенд или за въздушен чук. За усилвател в домашни условия е много.
|
| Пон Сеп 18, 2006 6:43 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
И за 40лв. 400W захранване на 12В си е направо... май само китайските РС захранвания могат да се мерят с това по отношение мощност/себестойност!
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:10 pm |
|
 |
|
Nikon
|
 Re: Автомобилен усилвател в домашни условия
Ами отидох при човека от който купих усилвателя (тоест магазина) и ми казаха да потърся трансформатор 220->12V и на не знам си колко ампера (тоест колкото е акумолатора на автомобила) само че никъде нямаха толкова мощен. Имаха само 2,3, 5 ампера. А аз търсех около 20 ампера (ама не съм сигурен точно колко). След като не намерих отидох в магазина и момчето ми даде GSM-a на фирмата която ми направи трансформатора.
"+"... на усилвателя там има нарисуван акомулатор и над него пише "+12V". В средата има още един който има надпис REM (там има нарисувано ключе, като тези по печатните платки... две кръгчета и черта, която е залепена към едното... по-подробно не мога да го обясня  ) И третия вход за захранване е със надпис GND (на мен ми мяза на ground или "-"
А "замъка" е стаята ми... ширина 3м, дължина 4м и височина към 2.30м. В стаята има 4 баса (2 вградени в колоните на уредбата, за които имам усилвател и две туби по 200W (тоест максимални мощности от 700Watt). И още 6 пищялки) Усилвателя е за тубите.
Последна промяна Nikon на Пон Сеп 18, 2006 7:21 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:18 pm |
|
 |
|
Nikon
|
не трансформатора а токоизправителя струва толкова. А изходната мощ на трансформатора е 300W  И май няма да мога да включвам bridge на басовете
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:20 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Отиваш при този, който ти е казал, че ти трябва "трансформатор" и искаш указания за следващите действия от него. Човекът или е бил вродено некомпетентен, или е гледал да ти вземе още някой лев, или ти не си го разбрал какво ти е отговорил. Защото и Грец да му слошиш, пак няка да стане. Ще се ъпгрейдва още.
И все пак интересно : кой е бил този магазин. Ако си подписвал декларация, че ще го пазиш в тайна, тогава не отговаряй!
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:25 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Аудиоманиаци, какво да ги правиш. Ами 12В*20А последно беше 240W значи търсиш поне 40 амперов. Ако може върни го този усилвател. И без това няма да е реален 400W. Пъки да се справиш с захранването ще ти трябват дебели захранващи кабели, те пак поскъпнаха и.т.н!
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:29 pm |
|
 |
|
milenjs
|
А забравих да ти кажа за извода REM - това се свързва към изхода на автоматична антена на автомобилното радио и служи за за запускане на усилвателя само тогава когато си включиш и радиото иначе нали знаеш - "дърпа тока и не може да запалиш после". В твоя случай при домашни условия - към плюса.
|
| Пон Сеп 18, 2006 7:33 pm |
|
 |
|
Nikon
|
Значи трансформатора със сигурност е 300W, защото когато го поръчвах им казах колко вата ми трябват а не колко ампера... По ампери търсех в началото, но когато се стигна до поръчката... по ватове. А магазина е на улица Козлодуй (това е магазина в който поръчвах захранването. предполагам за него ме питаш). За дебелите кабели знам че ми трябват. Ама тогава как ги захранват тия усилватели по техномаркетите?
|
| Пон Сеп 18, 2006 9:16 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Както пише: с акумулатор 
|
| Пон Сеп 18, 2006 9:49 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Точно се чудих с кво да филтрираш напрежението след греца,виждал съм яки кондензатори в магазините за авто,аудио и т.н. ,доста mF ,ама на каква цена са? Ако вържеш акумулатор вместо кондензатора(ама пък къде ще го държиш) , и тогава може да захраниш усилвателя със стандартно зарядно за АБ.
|
| Пон Сеп 18, 2006 10:00 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Май се слагаха по 1F кондензатор за да "понесе" пиковете... 100-200лв май беше парчето 
|
| Пон Сеп 18, 2006 10:56 pm |
|
 |
|
Nikon
|
Това май тоя в магазина щеше да ми го разясни чак след като ми беше продал и грец схемата. А аз се замислих нещо друго... понеже акумулатора (а бре май не се пише така ама карай  ) се връзва към тоя усилвател... а аз имам зарядно за акумулатор... ако е на принципа на обикновенните батерии->зарядни според мен може и да стане да си ползвам зарядното като акумулатор... или само ще си скапя техниката и нервите?
|
| Пон Сеп 18, 2006 11:22 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Nikon, читать надо!
|
| Пон Сеп 18, 2006 11:33 pm |