|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
mndsl
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Май 23, 2006 4:56 pm Мнения: 113 Местоположение: Варна
|
 По-особен часовник
Привет. Трябва ми устройство (часовник), което да визуализира часа на 1 сървър, като връзката трябва да е през LAN, тъй като местата за разположение на часовниците са отдалечени от сървъра, и мрежата е единствената възможна връзка. Чакам идеи и предложения!
|
| Сря Авг 30, 2006 3:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
MC9S12NE64VTU на Freescale има всичко необходимо за случая. Разбира се ще трябва да се напишат 2 софта. Един от страна на сървъра,съвсем простичък и един за самия процесор. Предимството му на това процесорче е че ще стане с много малко външни компоненти устройството а процесора не е скъп $7.92 на 1000+ броя на сайта. Трябва да видиш BG доставчиците колко ще го натоварят.
|
| Сря Авг 30, 2006 3:42 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
на знам какъв формат ти трябва времето, но има едно леко нестандартно решение за което се сещам сега.
Преди време от някакъв магазин мисля че TUI или TUV се казваше ме бяха набатули с един радио часовник. Уж се бил самосверявал по радиото - ала бала... После погледнах в нета - наистина някъде в Германия излъчват сигнал на ниска честота, но той е само до 1500км от предавателя, а ние се падаме малко повечко.
Та идеята е проста - вземаш "radio clock" - има ги и механични, има ги и електронни версии на смешни цени. И си правиш само едно предавателче. Сигналът който трябва да излъчваш е сравнително прост и може да си го генераш с какъв да е микроконтролер. С подходяща антенка и предавателче мисля че може да покриеш доста голяма територия - примерно София, ама внимавай все пак да не те хванат 
|
| Сря Авг 30, 2006 5:09 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@miro_atc
Магазина, от който си го взел е ТСМ и часовниците си работят много читаво. Предавателя излъчва от Мюнхен на 75KHz и ние се падаме в периферията на приемане. Ако не ти се сверява в къщи, трябва да го изнесеш на открито (например на терасата) Сверяването става в един часа през ноща или в 13ч на обяд. А иначе ако е за нестандартни идеи един GPS модул също върши работа за точно време.
|
| Сря Авг 30, 2006 6:18 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
@mndsl,
Поне по два начина може да се разчете писанието ти:
1. Искаш на един сървър да визуализираш точното време, което ти дават часовниците ( ама не знам тогава защо со писал "да визуализира часа", вм. "да визуализира точните времена" );
2. Искаш на много места да покажеш това, което сървърът счита, че е точното време. ( ама не знам тогава за чий са тия "часовници" )
И двете задачи са решими, но ти явно искаш решение само на едната. Пусни жокер, кажи кой е проблемът!
|
| Сря Авг 30, 2006 6:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
хе-хе, значи моята акула се е паднала глуха
Иначе същото ми казаха и като ми го продаваха... да ама не! Пробвал съм да го сверявам по всякакъв начин, не ще и не ще. Даже се усъмних че изобщо има приемник - проверих, наистина има...
Както и да е, отдавна съм го изхвърлил... Въпроса беше че алтернативата да си прави платка/кутия/дисплей с ethernet микроконтролер е голям гърч и със сигурност ще излезе много по-скъпо. Един такъв часовник е 20-на лева (ако си спомням), дори и да се окаже че наистина в София има сигнал то не е проблем да се пипнат приемниците и да не хващат оригиналния сигнал.. Да не говорим, че това решение няма кабели, няма захранване...
Иначе GPS си е съвсем стандартно решение за абсолютно точно време. Да ама струва скъпо, освен това се съмнявам че на човека му върши работа решение което бачка само на открито...
В крайна сметка човекът сам ще си реши какво да ползва, ние нито му знаем нуждите нито пък може да му наложим какво да ползва 
|
| Сря Авг 30, 2006 6:52 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Сигнала стига не само до София,но и до Балчик,Варна,Бургас.... Приятели имат такива часовници-сверяват се без проблем автоматично.А ако въпроса е в предавателя-има няколко по света предаватели за точно време на различни честоти (именно за сверяване на часовници),вземащ си няколко приемника и слагаш на РС-ата.Корекцията спрямо UTC или GMT ще си я направиш на РС-то.
|
| Сря Авг 30, 2006 7:04 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
 Re: По-особен часовник
Втори компютър ? Не може ли да свериш един часовник по този на сървъра и двата ще бъдат еднакви...може от пазара ръчен да си вземеш за 2лв
Майтапа настрана, обясни малко
|
| Сря Авг 30, 2006 9:17 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Да, малко зле е дадено заданието, но аз го разбирам като сървър и отдалечени дисплеи, които показват времето на сървъра. Аз примерно бих решил проблема с мрежова карта NE2000 ( ~$6 ), към нея един PIC16F877 и LED дисплей с каквато големина е необходимо. Софта за управлението на NE2000 го има свободно в мрежата, единствено за PIC-а трябва да се добави управлението на LED дисплея и един socket за връзка със сървъра. Пише се на две на три една service програма за Windows или някой скрипт за Linux и софта от страната на сървъра е готов.
Това задание много ми напомня на едно старо задание от едно военно поделение. Искаха хората да закачат на няколко места табла, на които да се показва точното време на един ПК ( много кръшкали старшините и офицерите, по думите на командира, и все излизали с номера не ми е верен часовника ). Сметнах им колко ще им струва изработката, хората казаха скъпо и питаха за нещо по евтино. По евтино беше да им нарисувам няколко дисплeя и според часа да сменят плакатите 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 30, 2006 10:05 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Ето една простичка програма за сверяване на часовниците на компютри през Интернет:
http://vps.arachnoid.com/abouttime/index.html
|
| Сря Авг 30, 2006 10:20 pm |
|
 |
|
mndsl
|
Хайде жокерче да дам  Искам да на много места да визуализирам часа на сървъра. Идеята е, че на тези места има check point за работници в голяма фабрика, които с магнитни карти се отчитат когато отиват на работа и респективно когато си тръгват. Обаче понякога се получават спорове между работниците и ръководството за верноста на отчитане на часа от системата. И тъй като при закъснения се отдържа от надницата, проблема се оказва доста голям. Затова трябва да има часовник, който да показва часа на сървъра, в който работника се регистрира. Това е общо взето.
|
| Чет Авг 31, 2006 9:22 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
А тези checkpoints какво са точно - само четците/у-вата/ на маг. карти свързани по няккаъв и-фейс със сървъра(един компютър) или са отделни пс-та , които после пращат към сървър ?
Ако е второто горе вече ти дадоха един вариант, а то си има и цели такива тип services -> time server имам предвид.
Ако е първото още един въпрос директно четците пращат информация (В което се съмнявам) или минава през обработка от някаво MCU и после праща на pc в някакъв формат + очаква ли това MCU някакви команди от pc.
Идеята естествено ми е да пращаш от PC-то по същият този интерфейс/връзка информация към друго мцу , което е вързано на същата линия/интерфейс и прихваща входящите байтове
Ако обаче и мцу-то на магн. карта трябява да получава вх. информация, то тогава мцу-то за часовника ще филтрира и ако не е за него ще пропуска -> продължава по пътя си ; това което е дошло (но не е за него, нали  ).
А мцу-то за часовника вече може да си има собствен часовник-ис и рядко да го сверяваш или да е просто lcd и само при отпадане на захр. да сверява или през 5мин пс-то да праща информация.
Надяам се ме разбра.
И мисля че нещата , които написах горе всеки си ги е помислил, но не ги видях написани , та затова реших да ги драсна и ако не става да мислим за по-напред
Успех !
Задачата е интересна най-вече с това , че определено е проблем , с които става все по-вероятно да се сблъска всеки един от нас. Отчитането с маг. карти отдавна навлезе и продължава все повече (и за България по мойте скромни наблюдения). Така че много е хубаво , че ще го обсъдим 
|
| Чет Авг 31, 2006 9:48 am |
|
 |
|
mndsl
|
Четците са черни кутийки с по 1 светодиод, който си мига и се връзват по LAN, имат си IP, имат си и адаптер за захранване. На всеки чек пойнт има по 2 кутийки - 1 за вход и 1 за изход. Всички устройства пращат към сървъра някаква информация , каква точно не знам, но предполагам че е идентификационен номер на работника, а сървъра записва часа в база данни.
За команди от страна на сървъра към кутийките се съмнявам, тъй като то си е просто един reader и няма какво да му се праща. За прехващане на информация и дума не може да става.
За собствен часовник и аз съм мислил, но така или инъче трябва да имат връзка със сървъра, мрежата е изградена с оптика и да предавам по 4 байта на всяка минута не е никакъв проблем, така че няма смисъл да се оскъпява допълнително с вътрешен часовник.
В крайна сметка ако не намера нищо готово, ще го права с PIC и ENC28J60, имам сега разработен web сървър, но трябва да се променя, да се сложи UDP и да се добави индикация, а просто нямам никакво свободно време. Ако има нещо готово, или нещо което може да се преправи с минимални усилия ще е много добре.
|
| Чет Авг 31, 2006 10:08 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ами възложи на някой подизпълнител да свърши част от работата  , не вярвам да работиш толкова на тънко, че да не може да си позволиш това.
За готово или с минимални усилия Rabbit май ще свърши добре работа, но е скъпичко, според мен.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Авг 31, 2006 10:28 am |
|
 |
|
Lupus
|
Аз не разбирам какъв е смисъла от цялата сложнотия, когато времето служи само за справка на работника и не се отразява в магнитната карта. Тоест той никога не може да докаже, че е влязъл или излязъл във време, различно от записаното в сървъра. Часовника му служи само за справка.
Ако аз трябва да го правя бих поставил по един часовник от тези с радиосинхронизацията на ТСМ (има достатъчно големи модели със стрелки или сегментна индикация) и чрез програма бих сверявал по веднъж на ден часовника на сървъра. Точността на показанията ще е до секунда.
Иначе единсвеното читаво и приемливо решение и за двете страни е ползването на Smart card reader/writer и карта на всеки.
|
| Чет Авг 31, 2006 10:52 am |
|
|