Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Пресмятане на магнитно поле в точка. 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Пресмятане на магнитно поле в точка.
Имам проводник, по който тече ток. На даден праволинеен участък от проводника слагам ферит с определени размери. Как мога да сметна в дадена точка от ферита магнитното поле? Горе-долу съм направил картинка...

Прикачени файлове:
magn.gif
magn.gif [ 1.15 KiB | Прегледано 3726 пъти ]
Съб Сеп 09, 2006 9:30 am
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
@darkyp - с риск да те обидя (но не искам) това си е въпрос за Академията.Когато искаш да правиш такива изчисленив ти трябва и геометричното разположение на проводника в ферита и параметрите на феритния цилиндър.Незнам до каква степен си наясно с математиката но това е задачка от тензорния анализ,т.е търсиш градиента на полето в една точка.Има и по-прости решения (в учебника на Фархи или ръководството по ТОЕ).Насочи се към по-лесното от двете.Надявам се това да не е някоя точка от курсова работа по ТОЕ (такива ни даваха да смятаме навремето),защото АКО Е ТАКА - отговора ми е :Има си МНОГО учебници и консултации отиди и чети.

Нед Сеп 10, 2006 4:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
кичо, стига му мъти главата на човека, фархи мархи, ква файда. ето отговора:
B=I*D^2*L^2*u/(2*pi*R)
I - ток през проводника
D - дебелина на ферита (разлика между външен и вътрешен радиус)
L - дължина на ферита
R - среден радиус на ферита
u - магнитна проницаемост на ферита
формулата е валидна, само за ферити които са по-скоро тръбички, отколкото пробити цилиндри.

Нед Сеп 10, 2006 6:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@zaphod,съгласен съм с теб но ако ферита е нееднороден (т.е като го счупиш седи на зърна - дет му викат изпечена пръст) тази формула не можеш да я приложиш(а и В-Н характеристиката тогава е деформирана),т.е можеш но резултата няма да е адекватен.Незнам и за какви изчисления му трябва за това написах общия случай.Всичко опира до това какво искаш.Има формули с достатъчна точност за практиката има и за научни цели (онез дългите с диф. уравнвния).Само желание да има да смята човек :)

Нед Сеп 10, 2006 7:27 pm
Профил

Мнение Нещо лично към @Ки4о
Извинявай, нищо лично, но ме дразни надменния тон. Не всеки е имал удоволствието да бъде студент на Фархи...
И тук, и в другите теми - ами нека се пита, то за какво е форума??
Създаваш някаква напрегнатост на полето - отпусни малко - от полза е!!

Нед Сеп 10, 2006 8:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Нещо лично към @Wise
Не искам да дразня нито теб нито някой друг от форума.Не мисля че съм надменен.Много често ми се е случвало (а и още ми се случва) някой,уж с невинен въпрос иска да му решиш курсовата работа в движение.Никога не отказвам помощ,стига да мога (време винаги се намира при желание).
Форума (поне аз така мисля) е да се обменят мнения и решения,да се помага на някой който се е закучил с някъкъв проблем и трябва да го реши,да му се помогне да си открие грешката.
За конкретния въпрос-ферита->щом е тръгнал да слага ферит, т.е има някаква идея как работи това.Работата е там,че ако беше попитал как се изчислява филтър,щях да се разровя да му потърся методика за изчисляване и да му помогна.Но така зададен въпроса е като задача по ТОЕ,а такива ги има много решени в ръковоствата,да не говорим за многото примери в интернет.Да беше казал - това е схемата използвам тази формула,получавам такива резултати но се съмнявам- така съм съгласен.За това ИЗРИЧНО написах че ако е курсова работа да отива да чете.@darkyp - така и не отговори(дали това решение му върши работа или че нещо не му е ясно в формулата),
което ме навежда на мисълта че става въпрос за курсова работа а не за филтър.
Учили са ме,че преди човек да зададе въпрос първо трябва да потърси да прочете нещо по тази тема и ако не го разбира да пита.Фархи не ми е преподавал,а съм учил от руски учебници.Ако обаче мнението е че трябва на форума да решаваме курсови работи,аз ще се оттегля за да не преча.
Извинявам се за офтопика - просто исках да обясня защо така реагирах.

Нед Сеп 10, 2006 9:39 pm
Профил

Мнение 
darkyp не е отговорил щото сега гледа отговорите. бил съм а академията и през фархи съм минал но не това ми беше специализацията. беше част от общия курс. и като такъв ми даде познания да знам че има такова нещо и че се смята. не е и курсова работа а е хоби. не е и филтер а целта е нещо като амперклещи за DC с датчик на хол. Та червената точка е местоположението на датчика. Да, там съм направил отвор във ферита за да го сложа. Измерването става, получавам някаква стойност но не знаех, или по точно не бях сигурен че формулата за магнитното поле която използвам е тази която ми трябва. Относно размерите - в питането си нарочно писах че става дума за "праволинеен участък от проводника" и ферита е с "определени размери" - с това се опитах да покажа че горе долу ми е ясно че са от значение.

По принцип за да опра да питам във форума значи съм чел (поне малко) и съм търсил в нета и в книгите, но от наличните не съм намерил решения. ръководства нямам на тази тематика щото като част от общия курс не е било на таково ниво.

След този бърз отговор ще прочета внимателно поста и ще видя формулата и дали ми върши работа.

Пон Сеп 11, 2006 8:49 am
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
@darkyp за да ти спестя времето от ровене в книгите,бих ти препоръчал следното.Magnetics имата един технически бюлетин с номер HED-01 и заглавие "Magnetic cores for Hall efect devices".В него е даден и пример за пресмятане.Просто трябваше да започнеш с това.Пробвал съм не с цилиндър а с тороид,като въздушната междина беше с дебелината на сензора и го залепих там.Аз съм ги изоставил (за сега) тези неща защото имам проблеми с рязането на феритите.Успех и ако имаш нужда от инфо кажи. :)

Пон Сеп 11, 2006 9:26 am
Профил

Мнение 
Благодаря ти!

Пон Сеп 11, 2006 10:35 am
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
с дупка във ферита няма да стане. магнитното поле ще я заобиколи и ще измериш дедовия.
доколкото схващам искаш да мериш постоянни токове. значи феритът ти трябва да е изцяло срязан, а не само с дупка, за да няма от къде да заобиколи полето. при положение че е срязан, форлумата която ти дадох не важи. валидния закон е
B=I*D^2*L^2*u0/d
където d e дебелината на разреза, а u0 е магнитната проницаемост на вакума. мисля че беше 4п10е-7

Пон Сеп 11, 2006 8:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
всъщност, вече като знам какво искаш да правиш, ще отбележа че подхода ти е неправилен. просто направи системата и си калибрирай уреда, не си играй да смяташ полето. ще получиш много повече точност, отколкото със сметки, понеже сметките са идеализирани.
и не се тревожи дали проводника е прав илки не - на ферита му е все тая. важното е да минава през него.

Пон Сеп 11, 2006 8:31 pm
Профил

Мнение 
zaphod, прав си. вчера се ограмотявах постепенно, и нещо което забелязах е, че в datasheet-а на хол датчика (zmy20m) никъде не се споменава за B а само за H и до колкото разбрах от application notes ферита който трябва да подбера е само с цел обхващане и насочване на магнитното поле така, че да минава по определения начин през сензора и показанията да не зависят много от положението на проводника. Разбрах и че начинът по който съм поставил в момента сензора не е оптимален, дори вероятно е worst case и това което ловя е хм-хм :)

Не знам само правилно ли съм разбрал, че H не зависи от магнитната проницаемост?

Това което мисля да меря (май съм питал и преди във този форум, но не съм сигурен) е дали ми работят свещите на дизела. Т.е. дали очакванието около 48-50 ампера са там.

Вто Сеп 12, 2006 10:04 am
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
С риск пак да бъда порицаван :
В=мю . Н ,т.е като знаеш напрегнатостта на полето и магнитната проницаемост можеш да пресметнеш магнитната индукция.Магнитното поле трябва да пресича перпендикулярно сензора.

Вто Сеп 12, 2006 10:14 am
Профил

Мнение 
Ако видиш спецификацията на този сензор и application notes ще видиш, че не го пресича перпендикулярно...

Вто Сеп 12, 2006 10:17 am
Профил ICQ YIM
Аватар

Мнение 
Като гледам спецификацията - вектора Н е в равнина УСПОРЕДНА на голямата плоска стена на сензора,а В и Н са перпендикулярни,от което следва че В пресича сензора вертикално и порпендикулярно на плоскостта му.Още ли не си съгласен с мен ?Пробвай следната схема

Прикачени файлове:
shema.JPG
shema.JPG [ 12.85 KiB | Прегледано 2743 пъти ]
Вто Сеп 12, 2006 10:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща