|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:52 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
 Опроводяване на макет
Взех решение да правя нов (5-ти по ред) макет на Устройството.  Щото сегашното има доста косури, главните от които са твърде тънките проводници, с което е опроводено, както и неподходящото захранване. Каква дебелина на жиците да използвам? Също така каква платка е по-удобна еднослойната или двуслойната? До сега използвах двуслойна, в някои случаи е по-удобна, но в други не. Главното преимущество на еднослойната е, че не трябва да се съобразяваш с това, което е отгоре.
Изобщо, споделете опита си с правенето на макети, иска ми се това да е последния прототип, който правя.  Всички предишни имаха косури.
|
| Пон Яну 10, 2005 7:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ползвам платките на Комет, опроводявам с тънък проводник с тефлонова изолация, масите и захранването с повече площадки и кондензатори.
|
| Пон Яну 10, 2005 7:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ти за акъв макет говориш, на макетна платка или на истинска? Двуслойната винаги е по удобна, разлика няма защото на еднослойната пък няма ка да разположиш елементи отгоре .... тъй че това за съобразяването .... двуслойните макетни са доста по здрави.
Ако говориш за истинска платка, двуслойна при всички условия.
За проводниците, ако си с макетна 2 реда площадки свързани отгоре и отдолу, схемат иа разгръщаш успоредно по тая пътека, така че всички елементи да имат възможно най къси роводници до неиа, възможно е и 3 реда да съединиш, въпреки че нямаш такива токове.
Нещо подобно, но може да е по тънко и за плюса. Сигналните може да ги опроводяваш както ти е удобно, там дебелината е според механични изисквания и усобство за монтаж. Най-удобно за сигналните са проводници със силиконова изолация, термоустойчива, но не тея белите а има едни с навита изолация, доста тънки и здрави. Друг вариант е емайлиран проводник с тая изолация дето може да се пои. Също не лошо става с жички от АТА 100 IDE кабел, те са едножилни, и изолацята е тънка.
За захранващите .. по дебели естествено, кондензатоите близо до схемата.
Двустраннта е удобна че като съединяваш отделни плоадки може да с еполучи пътечка, и става почти като истинска платка , доста надеждно и достатъчно дебели пътечки, единствено триабва да внимаваш от горната страна.
|
| Пон Яну 10, 2005 8:00 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Ами като гледам Устройството и функцията която ще изпълнява си мисля, че по-добре двуслойна. Според мене ще е задължително под процесора да не минават никакви сигнали, шини и захранвания, а там да има един полигон "маса". Така смятам, че ще си спестиш доста главоболия от сорта на "Що ли ADC-то ми прай такива формички"...А, и не забравяй - кондензатор 100nF на захранването на всеки интеграл разположен максимално близо до него...
|
| Пон Яну 10, 2005 8:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Вчера го започнах.  Реших еднослойна, и ми се струва, че не съм сбъркал - можеш да опроводяваш от двете страни без да се съобразяваш какво има на тях.
От къде се купуват тези проводници със силиконова и тефлонова изолация? Аз ползвам най-обикновени жички с найлонова (или квато е там) изолация, дето като я докоснеш случайно с поялника се оголва жестоко. И стават инфаркти. 
|
| Вто Яну 11, 2005 10:20 am |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
За този проект аз бих ти препоръчал модулен принцип.
Дънна платка с куплонзи като на IDE.
В единия слагаш захранване в друг формираща схема трети индикация и т.н.
Само процесора да остане на дъното.
Така ще правиш милиони промени по модулите и като се скапе платката ще го замениш само него. Освен това ще можеш да сравняваш кой ти върши по добра работа.
|
| Вто Яну 11, 2005 11:06 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да, и аз стигнах до този извод.  Но не знам как да го направя чисто механично - интерфейса с модулите едва ли ще надхвърли 4 жици. Нямам идея как да го направя да се крепи стабилно и да не заема много място
|
| Вто Яну 11, 2005 11:19 am |
|
 |
|
rumen
|
Отвори си компа извади флопито и разггледай куплонга.
Него го монтираш на модула.
а женския на дънната платка.
трябва да се продават такива куплонзи
Аз лично ги вадя от флопита а женския от от други ПС платки
(Нали сам в комп фирма)
Модула като се забучи си седи съвсем култорно.
|
| Вто Яну 11, 2005 1:12 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
за 4 жици цял такъв куплунг? 
|
| Вто Яну 11, 2005 1:33 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
За макети наистина с куплунзи е най-читаво. Трябва всяка платка да можеш да я изолираш физически по най-лесния начин. Иначе за една мижава корекцийка помъкваш целия макет (платки, кабели), дебугер, осцилоскоп (оня, новия), фтомбил, пътни знаци и т.н. 
|
| Вто Яну 11, 2005 1:43 pm |
|
 |
|
rumen
|
срежи го на две или на три или на четири
колкотот ти е широк модула.
това с цел механична "якост'
|