|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:52 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Прозрачни Отливки ...
Трябва ми да направя един прозрачен детайл, формата е сложна и не става да се огуне от плексиглас. Детайлите са направени от ABS на 3D принтер, но два от тях трябва да са рзрачни, с прототипите може да се направи калъп, но от какво да се отлеят, някой има ли идея?
|
| Съб Сеп 02, 2006 10:32 pm |
|
 |
|
vasil
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 26, 2004 7:35 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
На 3D принтер от ABS не виждам как е станало. Но това е друга тема . В Бестимекс продават двукомпонентен силикон от който можеш да си направиш идеална матрица. Най прозрачната смола която съм виждал е на Ciba ( като стъкло - почти де ).Разфасовките са големи , но ако ти трябва малко ще ти дам кординати на човек който има в наличност , а и ако искаш ще ти свърши работа .
|
| Съб Сеп 02, 2006 11:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ще съм ти много благодарен. А относно детайлите, ами да, това е нова технология, принтера наслагва директно разтопен ABS, Интехна е фирмата, и освен прототипи правят инстументално оборудване, и доколкото видях дост каествено, жалко че само е над бюджета на клиента ми, иначе нямаше и миг да с еколебая, изглеждат сериозни и професионалисти.
А за тиа смоли, да намерих предствители на Ciba, н ако продават в големи разфасовки определено не ми върши работа. Ще почерпя ако има начин да си купя по малка разфасовка.
|
| Нед Сеп 03, 2006 1:01 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
За калъпа от силикон е добра идея.
Ако искаш отливката да е съвсем прозрачна можеш да ползваш метакрилат с добавка (активатор на полимеризацита).
Това е плексиглас преди да е полимеризиран. Аз съм вземал преди години от Стара загора- торовия завод. Даже и оцветители имат.
Процеса обаче е малко по-бавен от смолата - втвърдява се за 48 часа.
|
| Нед Сеп 03, 2006 2:07 am |
|
 |
|
sthx
|
Ако е за по-масово производство , добре е да се направи шприцформа. Като материал може да се използва кристален полистирол. Има и други пластмаси, по-качествени от нашенския (Лукойл, де) полистирол. Консултация може да се направи при търговците на пластмаси или шприцьорите дето правят химикалки, ключодържатели и други дрънкулки.
Силиконът е относително мек, но зависи от приложението. Мисля, че представител на GE за България беше Бест имекс. Опаковките действителмо са големи.
Възможно е вместо плексиглас да се ползва поликарбонат - по-нечуплив е. След фрезоване трябва да се шлайфа и полира.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Сеп 03, 2006 11:01 am |
|
 |
|
ToHu
|
Става въпрос за два дтайла, за производството ще се шприцва, но това е прототип. Всичко е от АБС в момента, кутията ще се пръсне да добие реален цвят, но тия неща рябва да са прозрачни и да светят. Мисля да ползвам този образец за да мина и през сертификация, тъй като ще е със същите физикомеханичн качества, е или почти същите като оригинала. Единствено този прозрачн детайл е пробелм. Виз за метакрилат ... може да, Васил ми даде контакти ще видим там какво ще излезе, ако няма нещо подхдящо може за метакрилат да мисля. Освен това този прототип ще с еползва в презентации на изделието, тъй като изработката на оборудванеот е доста времеотнемащо, около 3 месеца, през това време трябва д пказват нещо 
|
| Нед Сеп 03, 2006 1:28 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|