Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Съмнения за лоши компоненти ! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Съмнения за лоши компоненти !
Днес купих няколко транзистора IRF840 производство на IRF.Правя едно векторно управление и сложих 2 от тях в едно от рамената на трифазния мост.В останалите две рамена транзисторите са същия модел но производство на Фейърчайлд.Двигателя завъртя и новите транзистори изгоряха... :oops: След внимателен оглед на тях установих че дебелината на краката им е 2 пъти по-малка от тези на другите,а като ги ставних с други образци от тази фирма се оказа че караката на теза (днес купените) наистина са по тънки а и много лесно се огъват. Надписа им е малко блед и ми прилича на фалшива продукция.IRF 830 който е за по-малък ток е с по-дебели крака,но пък надписа е друг! Някой попадал ли е на същото,т.е фалшиви компоненти? Ако е така споделяйте,щото иначе горим пари и не е много приятно.

Пон Авг 28, 2006 6:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Попадал съм на фалшиви симистори, колеги са попадали на фалшиви MSP430 и т.н. Един софиянец прекупувал от Томпсън, триел надписа, слага нов надпис, съответно за симистор с по-високо напрежение и по-голям ток и след това ти го предлага като ни лук ял, ни лук мирисал :D

Откъде ги закупи тези IRF-та ?

Не купувай от случайни доставчици т.е. такива , дето ти свалят звезди от небето колко са велики, обаче нямат нищо на склад, нито пък ценова листа, щото заради кокуренцията и такива ми ти от горния сорт. Не ти ли дадат ценовата листа значи са ментаци ( по-скоро седмаци на пазаря )

Съвсем наскоро ходих в една фирма, след час и половина глупави приказки така и не разбрах на какви цени ще ми насищат печатните платки. Иначе ми връчиха каталог на фирмата си, отварям го, гледам шаренко, но цени няма. Викам му, нещо е дефектен този брой, порядъчно ми се опулват насреща, дават друг, викам и този е дефектен, няма цени. А, това ли било, ние нямаме политика да даваме цени в каталога си, заради конкуренцията. Кажете какво Ви интересува, викам всичко, утре ще ми се наложи да правя некъде си инженеринг, как да давам цени на услугите си, след като не знам вашите ?

Е ми, Вие като нямата политика да давате цените на стоките и услугите си, аз нямам такава да пазаря при таквиз като Вас. Пазаря от магазини, в които стоката си има етикет с цена.

Пон Авг 28, 2006 10:49 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
случва се, и то често. дори от голееееемите софийски доставчици.

спасението донякъде е оригинална опаковка, но за 5 бройки не става.
няма универсална рецепта какво да се прави, че да си сигурен в компонента.
ти поне си имал късмета да се прояви дефекта веднага. много по-гадно е "ефекта" да те удари по главата след месеци експлоатация.

затова, когато компонента е критичен откъм нещо (напрежение, ток, мощност или надеждност) се купува цяла опаковка от надежден доставчик, който от своя страна да може да проследи произхода на компонента.

ПС: (препоръка) като правиш/ремонтираш мост, всички компоненти трябва да са еднакви, от една кутийка извадени.

Вто Авг 29, 2006 8:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да, има такива доставчици, които предлагат "неоригинални" компоненти. Дори и много големи и известни фирми ( без цитиране ) го правят. Ако имаш съмнения, отвори сайта на производителя и виж на какви цени се предлагат 1000 бройки. После виж цената в България за 25 бройки и си прави изводи. В предишната фирма ползвахме транзистори на Zetex. Първите 10 ( за пробата ) ги купихме от Digikey. Вторите 10 - пак. След това "голямата бройка" я купихме от България. И се наложи да се "попреразгледа" дизайна.
А за съжаление май никой не си приема обратно стоката ( и не връща парите ), както и да му доказваш, че не отговаря на параметрите. За възстановяване на загубите и дума не може да става. Булгаристан.

Вто Авг 29, 2006 9:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Днес пак ходих да купя от същия магазин - този път транзисторите не бяха на IRF а на Фейърчайлд.Преди малко ги запоих и двигателя се върти :) Явно съм попаднал на лоша серия.За всеки случай съм си оставил един за образец за да знам следващия път какво не трябва да копувам!

Вто Авг 29, 2006 11:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]