Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
един лампов осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение един лампов осцилоскоп
подариха ми един стар лампов осцилоскоп, не можа да се каже че работи. показва картинки, но на синусуйда от мрежов траф показва някакви измислици, въобще не показва вярно. взех да меря разл. напрежения на тръбата. на Y1 и Y2 има едни кондензатори 100nF 1000V и след тях има 25V. въпросът ми е дали на тези кондензатори може да им е станало нещо, че да не пропускат дост. напрежение. не че ще успея да го поправя, но малко ще го побъзикам. не само това не му работи, ама . . . някой може ли да ми даде инфо за тръбата му DG7-32. намерих и номерацията на изводите, но не знам какви трябва да са й напреженията. тези 25V ми се струват доста малко за отклонителните пластини. 25V е при синусуидалното напрежение 6V от трафа. като свържа Y входа с едната пластина (Y1) линията се завърта на 30 градуса, а при свързване на Y входа и Y2 линията се изкривява на другата страна.

Вто Яну 04, 2005 7:33 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Абе какво не му е наред на картинката която дава ... покажи да видим първо .... да не нещо от настройките .. не знам ти какво очакваш да видиш, голямо значение има как са настройките, може да ти показва много синусоиди, може и само няколко наклонени линии . зависи от развивка и т.н. За 50 Hz си слагасх развивката на 10 ms/div, и да речем 2 V/div по вертикала.
Ако има нещо първо провери давали развивка, като я намаляваш, на около 100-200 ms дори на 50 вече трябва да виждаш лъча като движеща се точка. Ако там всичко е наред му пдай постоянно напрежение, като при това гледай и сондата и входа да са на DC. Ако имаш отклонение и лъча се задържа отклонен значи и усилвателите работят, може да не са съвсем калибрирани но това е друг въпрос Чак след това пробвай със синусоидално. И никога не забравяй да връзваш и маса и активен край, не само активен.

Вто Яну 04, 2005 9:41 pm
Профил

Мнение 
този осцилоскоп е правен от един човек преди може би 50г. няма такива екстри като ms/div. има два галетни ключа - единият за Y входа с отнощение на делене 1:10:100:1000:к(така пище, не знам какво е това "к"), а на Х входа на превключвателя не пише нищо и да се превключва промяна няма.

Сря Яну 05, 2005 11:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Че това си е направо антика!!!
По-добре не го разглобявай, а го лъсни и го предложи на музея на техниката! Могат да ти го откупят и в някой антиквариат. :D

Сря Яну 05, 2005 12:35 pm
Профил WWW

Мнение 
ти майтапиш ли се смен?!? и да ми го купят, за много малко не го давам.

Сря Яну 05, 2005 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Шегувам се разбира се! Но във всяка шега има и доза сериозен елемент. Колко можеш да му вземеш е въпрос на намиране на купувач и пазарлък. А че няма да можеш да го ползваш е почти сигурно!

Сря Яну 05, 2005 2:01 pm
Профил WWW

Мнение 
@Lupus
не си прав - ще може да се ползва!
за отглеждане на гълъби.... :lol:
предполагам, че досега е отглеждал хлебарки само :oops:

Сря Яну 05, 2005 2:16 pm
Профил ICQ

Мнение 
:) ... не знам дали ще го подкараш ...:) ....върти тая галета за ОС Х, може просто да си на малко време за развивка.

Сря Яну 05, 2005 2:28 pm
Профил

Мнение 
Той по принцип е до 3MHz. и си е бачкал едно време, преди половин век.

Сря Яну 05, 2005 3:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]