|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zax
Ранг: Популярен
|
 малка метео станция
момчета, искам да си спретна малка метео станция.
за целта искам да следя 3 параметъра: температура, влажност и атм. налягане.
по принцип ми се ще да сложа и следене посоката на вятъра, ама ми се види сложно щото няма дека да го сложа и там има вече много въпросителни: колко е отдалечено от сградата, да има в близост удобна комуникация и др такива. ако някой предложи идея която да може да се реализира лесно моля да свирка. датчик ще си изработя някак си, не е толкова трудно. но къде ще го сложа  . цялото това нещо ще предава информация през интернет.
та да мина на въпросите:
температура - лесно датчици бол и са достъпни
влажност: - по трудно датчици има ама са скъпи /е не прекалено/ и не се намират така лесно. единственото което намерих достъпно в бг е датчика от комет smths10, които я го, има я го няма и най вече се води "остарял" което не предполага ползването му за други цели освен в замяна на вече направени с него устройства. и другия който видях в форума sht11 достъпен от farnell на малко солена за моята цел цена от 17Е без доставката на комет. така че помагайте PLS
атм. налягане: е тука съм хептен бос. никак не знам как точно се мери това нещо. по диференциален път ли или пък с някакъв балон с датчик вътре просто не знам, някои от големите батковци да предложи датчик за това ?
интерфеис: засега ще мине през RS232 или в краен случаи през usb
п.п. не искам да гоня някаква голяма точност, но все пак да не е съвсем голо де 
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Пон Авг 14, 2006 3:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
За атмосферно налягане ползваш някой от датчиците на моторола например - питай Реконструктора да ти каже той какви точно ползва за моторетките - някой такъв би трябвало да стане. Аз бях правил такова нещо и ползвах тоя датчик от комета дето мери и температура и влажност и го бях сложил само него в една кутйка на 15 метра и по I2C-то го четях. После до компа с базата данни по RS-232.
|
| Пон Авг 14, 2006 3:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
forest gump прави такова нещо, може би няколко месеца откакто се похвали, че е пуснал станцията. Даже неговата е говоряща  , примерно казвала с човешки глас колко е атмосферното налягане. Обърни се към него за информация за сензора за атмосферно налягане, имам спомен, че беше на Maxim
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 14, 2006 10:07 pm |
|
 |
|
sthx
|
 Re: малка метео станция
Ето един човек без работа.
Това с метеостанциите е голяма тема. Особено, ако са автоматични и мерят скорост и посока на вятъра, заскреженост, снежна покривка, количество на валежите... Ха хвани автоматично заскержено ли е, или е валял сняг.
Датчиците за влажност са дълбока тема. С капацитивните датчици, които си изброил по-добра точност от 5% не можеш да разчиташ. В много случаи това е достатъчно. Във всички случаи трябва да ги калибрираш с наситени разтвори на соли, при което вероятно също ще прибавиш някъква грешка.
Най-точни са влагомерите за въздух на базата на сух и мокър термометър. Трябват ти два датчика на температура , единият от който е покрит с влажен парцал, фитил или както искаш го наречи. На практика е задължително двата термометъра да се обдухват с някъкво вентилаторче. Появява се разлика в температурите между двата термометъра и от тая разлика по таблица се снема влажността. Неудобството на метода е , че датчикът е обемист и е необходимо да се поддържа влажен парцала. При отрицателни температури също има проблеми.
Друг метод също подходящ за ТНТМ е кондуктометричния. Прави се един фитил (по-дебел конец) , напоен с някъква сол. Най-добре е солта да е LiCl. При различна влажност на въздуха, солта ще поема различно количество влага и съпротивлението в двата края на фитили, ще се изменя. Сигурно се сещаш, че е добре да се мери с променливо напрежение. Пак трябват калибровки, отчитане влиянието на температурата и пак периодично калибриране.
Има и други методи. Отиваш във фризьорския салон и взимаш дълъг косъм от русо гадже. Закачаш единият край на косъма за твърда основа, другия - за гореспоменатия датчик за налягане и викаш гаджето да духа влажно, за да наблюдавате ефекта. Сигурно ще има накакъв. После ще разкажеш какъв.
Мога да ти ги разправям още такива, но съм на зор и трябва да работя.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Авг 14, 2006 10:30 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
аз съм чувал че с конски косъм се праи не с гаджешки
|
| Пон Авг 14, 2006 10:50 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Да ,ама как ще инструктираш коня да "да духа влажно, за да наблюдавате ефекта. Сигурно ще има накакъв."
Да ефекта ще е конски ритник - после ще видиш звезди посред бял ден
|
| Вто Авг 15, 2006 7:54 am |
|
 |
|
Ки4о
|
1.Температурата - знаеш как се изамерва и няма да коментирам.
2.Влажност - както каза STHX - метода с двата термометъра.Имаи в предвит че единия датчик е постоянно влажен.Ако имаш възможност вземаш 2 бр Pt100,единия виси в въздуха,на другия му поставяш няколко слоя марля и края на марлята потапяш в съд с вода.Таблицата я вкарваш в един епром и си готов.Обдухването от вентилатор (жените и конете по някое време огладняват,а трябва да се духа постоянно !)
3.Налягане - сега погледнах в една книжка - "Датчики" на Г.Виглеб (имаше я нейде из руските сайтове и от там можеш да я дръпнеш).Там се използва датчик KPY10 на Siemens и е подробно описано как се прави барометъра с 2 стъклени тръби,маркуч,вода и датчика.Има схема и как се калибрира.Нямам как да го сканирам и да го пусна,съжелявам.
4.Скорост на вятъра - мисля че Микрочип имаха една статия как се измерва скорост на поток по температура на нагрята нишка-ще се опитам да я изровя,но и ти я потърси.Иначе се прави анемометър с топчета за тенис на маса и DC двигател от флопи но е много трудоемка работа.
За нивото да Дунава предполагам че няма да го мериш,но пък ако си чак такъв ентусиаст....
Айде успех
|
| Вто Авг 15, 2006 3:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ки4о - тия датчици, дето ги описваш са безвъзвратно останали в миналия век - какви са тия глупости с косми, марли, изпарения и т.н. Ако имате да кажете нещо съществено по темата - кажете го. Глупости сме се наслушали в тоя форум. Всички датчици си имат съвременни изпълнения и всички те могат да се съберат в нещо колкото кибрит. И на всичкото отгоре са достатъчно достъпни.
|
| Вто Авг 15, 2006 5:27 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
zax, сензора на Maxim е MPX4115A, сега се сетих, че бях намерил и готов сорс за него за PIC16F877 & CCS C. Доколкото си спомням, отзивите на forest gump за този сензор бяха повече от добри. Сравнявал показанията му с точен барометър, двата уреда имали едни и същи показания. А методите дето ти препоръчват с косми, тръбички, колби и т.н. са за лабораторни условия. Практическите измервания, вече се правят с готови сензори. Примерно, отварял съм влагомери на известни фирми, с добра точност, никъде нямаше косми вътре, освен на мастора, дето е сглабял уреда 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Авг 16, 2006 12:26 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Като изчетох за трети път темата имам две предложения:
1. Да спрем с тия заяждания кой какво казал, в какъв точно контекст, реплики, дуплики и т.н. парламентарни глупости. А и от меренето на п**ки (пардон - интелекти) също няма кой знае каква полза.
2. Да се опитаме да синтезираме виртуално една добра метеостанция за домашни цели. Ами нека всеки предложи датчиците, които той харесва за измерване на:
- температура с точност до 1гр С;
- относителна влажност с точност до 5%;
- атмосферно налягане с точност до 10hPa;
- скорост на вятъра с точност до 0.5м/сек;
- посока на вятъра с точност до 15 ъглови градуса.
Към това един процесор с достатъчен ресурс за да събира данните, да ги усреднява за някакъв интервал от време и да ги визуализира или изпраща някъде. Давайте предложения!
|
| Сря Авг 16, 2006 8:11 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Значи историите с разни косми, зъби, нокти и други части от тялото. са си, общо взето, глупости. Безсмислено е да се мъчиш да си правиш всичко сам, още повече датчици. За температура и влажност има едни комбинирани, достатъчно точни са и са евтини. За атмосферното налягане ще ти свърши чудесна работа един MAP сензор от автомобил, обаче гледай да е за турбо двигател, т.е. да мери налягане над 1 атм.
Виж за скоростта и още повече за посоката на вятъра съм пас. Тук вече май ще трябва да има самодейно творчество. Всъщност, би следвало да стане лесно - има едни безкрайни потенциометри (не енкодери, потенциометри, но май и енкодер/ФРП ще стане). Слагаш го вертикално, закачаш му един ветропоказател - и ето ти точно измерване на посоката на вятъра. За скоростта му май ще е достатъчен един, пак автомобилен, дебитомер с нажежаема жичка/пластинка.
|
| Сря Авг 16, 2006 8:57 am |
|
 |
|
tcsa35
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 4:03 pm Мнения: 111 Местоположение: София
|
|
| Сря Авг 16, 2006 12:24 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Аз също съм запален на тема, обаче основния проблем е че нямам достатъчно време за това.
Купих си всички части който са ми необходими за прототип.
1. MCU - MSP430, каквото баба знае туй си баба бае.
2. MPX5100 - май беше, одраха ми кожата в акерман
3. Ултразвукови премник-предавател за да меря посоката и скороста на вятъра, обаче зора е че имат една пластинка - тази която създава/приема механичните трептения е отворена към атмосферата и с корозията ще има зор, говорих с един физик и той ме посъветва да намера такъв но затворен в корпус, той си бил правил с гумено покритие
4. Температурата с каквото дойде, избор има много
6. Влажност - с няколко меандърчета на платката и резонансен кръг ( кото се калибрира с уред с по-висок клас на точност), но не съм го тествал
7. Руски слънчеви панели - 10 бр.
8. Един старт Siemens GSM
Ама кога ще остане време за това един господ знае 
|
| Чет Авг 17, 2006 1:33 am |
|
 |
|
zaphod
|
меренето на вятър с ултразвук не е толкова просто. повечето хора си мислят че става с допелров ефект, но не е така. доплеровия ефект зависи само от взаимната скорост на приемника и предавателя, а не от скоростта им във флуида. обаче все пак може да се позлва ултразвук, но не със доплеров ефект, а със мерене на фазите. само с един приемник не може да се мине, но има и друго хубаво тука - като страничен продукт можем освен вятъра, да получим и скоростта на звука, от която може да се изведе прецизно налягането, при наличие на температурата, която си я имаме.
общо взето става така: разполага се един предавател и два приемника на 90 градуса един спрямо друг. пускаме ултразвук, такъв че фазата на приетия сигнал да изостава да речем към 45 градуса при липса на вятър (не бива да надхвърля 90). според фазата определяме проекцията на вятъра в нея ос да речем за проекцията х това изглежда така: x=(2*pi*d*f-ph*vs)/ph. където:
d - e дистанцията от предавателя до приемника
ph e фазовата разлика
vs е скорост на звука
f e честотата която се ползва
пълната скорост на вятъра е sqrt(x*x+y*y), а направлението atan2(y,x) или atan(y/x) в зависимост от математическата библиотека. ако искаме да мерим и скорост на звука (налягане), трябва да се добави трети приемник, без него просто трябва да си смятаме скоростта на звука по температурата и датчика за налягане.
|
| Чет Авг 17, 2006 8:41 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Благо'дарим за обясненията, ама това вече го знам. За да мерия посоката и скороста ми трябват поне три датчика и с малко векторна алгебра нещата излизат.
|
| Чет Авг 17, 2006 10:39 am |
|
|