Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Софтуерно генерирани дефекти в/у CD & DVD 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Софтуерно генерирани дефекти в/у CD & DVD
Колеги, възможно ли е да се създадат физически дефекти на определени места в/у повърхността на CD-R, но чисто софтуерно? :) Примерно, да се задържи по-дълго главата в една позиция и да прегори слоя?

Сря Юни 21, 2006 10:48 am
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Софтуерно генерирани дефекти в/у CD & DVD
Реконструктор написа:
...

Могат да се направят, ако искаш мога да ти напиша горе-долу как стават нещата при запис, с това съм се занимавал около 3 години, разработвахме DVD записвачка, обаче ти трябва специална записвачка, каято може да пише навсякъде даже и да има там запис текущо, или записвачка на която е пипнат firmware-а. Обаче ако искаш да правиш Copyright protect това няма да те спаси, защото пак могат да го локализират.

Сря Юни 21, 2006 10:53 am
Профил
Аватар

fittila написа:
обаче ти трябва специална записвачка, каято може да пише навсякъде даже и да има там запис текущо, или записвачка на която е пипнат firmware-а

Защо, стандартните как са? На какъв принцип записват?

Сря Юни 21, 2006 11:29 am
Профил
Аватар

[quote="Реконструктор] ... [/quote]

Не е зора в стандартите, а в принципа на работа. Един път ако си записъл едно място не можеш да пишеш вече там от user-ска отправна точка.
Има инфо на диска което показва до къде е записа и можеш да продължиш от там. При DVD-то 1x е 3.и нещо м/с т.е. неможеш да качиш мощноста на лезера само за един сектор още повече че няма да е синхронизирано. Аз го правя по друг начин, преработил съм firmware на една записвачка и след като запиша диска с инфото, отивам на някоя област и записвам 16 сектора или едно ЕСС в тернимите на DVD-то с яка мощност, за CD не съм го пробвал ама има фирми в българия дето пробват така да си защитават продукцията, като записват 100MB файл и после с фреза преебават покритието там, обаче това неработи, защото се хаква ако чуваш петела :D . Ако искаш пиши ми ЛС.

Сря Юни 21, 2006 11:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
За сега нямам конкретен практически проект по въпроса. Просто фирмата нещо се е засилила да купува хардуерни тапи за софтуера ни, при това от няква еврейска фирма (считай - цената х3 :( ). По принцип, аз им пуснах мухата за тая тапа, обаче с идеята да се произвежда тук, в БГ, щото става дума за десетки хиляди бройки. Но те захапаха темата на криво. :cry:
Сега искам да им пусна друга муха, но също така искам да съм теоретично подготвен, като почнат да задават въпроси. Аз си го представях елементарно управлението - стъпка в едната посока, стъпка в другата посока, пускаш лазера, спираш лазера. :)

Чет Юни 22, 2006 9:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
...

Таз работа няма да стане, имаш focus и tracking регулатори, диска се върти т.е. spindle регулатор, това дето искаш с пускането и спирането нали трабва да е синхронизирано с физическия адрес на диска, та да не търсиш после под вола теле. иначе на CD можеш да фрезоваш на определено място защото данните са записани буквално под среброто, но при DVD-то се намират по средата 0.6мм->данни->0.6мм, тъйче там с фрезоване няма да стене. Но по принцип има начин, но ти казах че ти трябва специално устройство, на което можеш да контролираш горепосочените механизми.

Чет Юни 22, 2006 3:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]