Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Измерване на ток и напрежение с МЦУ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Измерване на ток и напрежение с МЦУ?
Задачката се състои в следното : имам няколко напрежения без обща точка, независими едно от друго, които искам да измервам и тока във веригите им. Естествено ще ползвам някой пикльо с АЦП, но между напреженията и процесора трябва да има някаква съгласуваща аналогова част, идват ми някакви далечни смътни идеи с ОУ-та, но ако има нещо готово ще е по-лесно 8)

Нед Дек 19, 2004 3:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами ако масите им са свързани с масата на MCU-то, би трябвало да няма проблем?

Нед Дек 19, 2004 3:49 pm
Профил

Мнение 
така е, не би трябвало да има проблем:)
но трябва да си останат развързани, така трябва да се измерват

Нед Дек 19, 2004 3:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако и отрицателната, и положителната точка на напреженията са в разумни граници , напр. +/- 5V, mожеш да ползваш двуканален аналогов мултиплексор и зад него инструментален усилвател ( търси "INA" ). Ако напреженията са доста далече от масата, слагаш на всеки канал по един инструментален с високоволтови входове и после на АDC. Трети начин е с релета да ги обхождаш, като маста на устройството ти повтаря единия потенциал на измерваните напрежения.
Всичко зависи от конкретното приложение.

Нед Дек 19, 2004 4:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
същото и аз си го мисля, също и за някакъв варианта с преобразувател U->F имаше, ама ще го мътя още ...

Нед Дек 19, 2004 4:32 pm
Профил

Мнение 
Е при условие че имаш АЦП няма смисъл да пребразуваш в честота.... тоа само ще усложни нещата

Нед Дек 19, 2004 5:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
U > F ( > U ) не е нито лесно, нито точно. По-добре го направи с малко повече компоненти, но да знаеш, че си го направил професионално. Продължавам да ти препоръчвам варианта с инструменталните усилватели. Помисли, дали не е най-добрият за твоя случай.

Нед Дек 19, 2004 5:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това често срещано явление ли е, когато масите на различни вериги силно се отличават като потенциал?

Нед Дек 19, 2004 9:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не, не е често. Има обаче приложения, където е направо правило. Например в промишлената автоматика, където различни устройства са доста раздалечени едно от друго. В този случай "земите" им може да се различават с доста волтова, понякога над 20. Друг случай е, когато по редица причини масите са разделени с цел галванично изолиране или когато например се налага между тях да има високо напрежение. А понякога е просто поради небрежно или неправилно замасяване ( или изобщо липса на такова )

Нед Дек 19, 2004 10:33 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Друг вариант в зависимост от приложението е на всяка точка отделен пикльо с ацп. като през определен интервал от време през оптрон ти изпраща резултата на друг пикльо които приема и обработва измерванията от всички измерващи пикльовци.
Това по принцип това доста усложнява нещата но ако се налага надежност и галванично разделяне е един от най удачните методи и предполага по голяма гъвкавост тъи като резултата от измерването можеш да го обработваш и в измервателния процесор и в приемащия.
С поевтиняването на процесорите вече не е особен проблем по големия брой вложени процесори но често недостатък на метода в зависимост от конкретното проложение е че се явява проблем с захранването на измерващите процесори.

Вто Дек 21, 2004 1:29 pm
Профил

Мнение 
без да омаловажавам възможностите на ОУ, тази идея с отделен процесор и оптрон ми се струва доста апетитна :lol:
но при измерването на тока май няма да избягам от ОУ, и тук имам въпосче:
Коя схема на ОУ е подходяща за тази цел, като се измерва пад върху шунт?

Вто Дек 21, 2004 3:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Мериш задължително диференциално!!!
И ако, да кажем, 'масата' ти е вързана на шунта, пускаш 3 жици - 2 за мерене, една за маса! :wink:
За това, че операционникът е задължително прецизен (поне, ама поне ОР07), смятам знаеш... :wink:

Вто Дек 21, 2004 4:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Kупи си някакво MCP???? има в Комет с < 0.2 mV офсет на нулата. Най-добре е ако си намериш чопър - в К1 Панчо сигурно има AD такива

Вто Дек 21, 2004 4:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
аз не че съм много напред в цифровата техника, но аналоговата ми е пълно затъмнение...какви маси и офсети на нулата, изобщо не ми е ясно
това което трябва да правя не е промишлен контролер,
а за ОУ си спомням само схемички на инвертиращ и неинв....
по-добре да спрем дотук, ще си поблъскам главата повече .

Вто Дек 21, 2004 5:03 pm
Профил

Мнение 
Ами,... офсет, това е какво напрежение на изхода имаш при окъсени входове, разликата идва от несеметричност. Ако вземеш обикновен ОУ това може да е от порядъка на 2-3-5 mV .. което не е никак малко, за да се отстрани се прави схема за компенсиране, като пропускаш ток през някой от резисторите на ОВ, или добавяш напрежение към входа/което е същото :)/ ... ако вземеш прецизен той е с малък офсет, а моя съвет вземай с накъсване на сигнала, т.н. чопър ..... в комет ги имат, в К1 също, в К1 са на AD 7650 доколкото си спомням,в Комет има на микрочип, или поне имаше, футурел мисля също имат ICL7650 .. различните модели имат различно напрежение на несиметрия, и някои от ях изискват външни кондензатори.

Вто Дек 21, 2004 5:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща