|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:19 pm
| Автор |
Съобщение |
|
daniel_stefanov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Мар 27, 2005 12:40 am Мнения: 206 Местоположение: София
|
 Инвертор за заваряване
Здравейте, приятели
Потърсих такава тема във форума и се изненадах когато не намерих нищо писано по въпроса. Според мен това би било интересна тема, имайки в предвид предимствата които притежава инвертора, като машина за заваряване пред стандартният електрожен. Едно от предимствата е малкото тегло на тази гениална машина.
Мой приятел е решил да купува такова нещо, но високата цена го накара бързо да се откаже. Обещах да помогна с каквото мога и сега съм тук за да потърся помощта Ви. Предполагам, че не е лесно да се направи инвертор, но си мисля че поне може да се опита. Някой правил ли е подобно нещо? Могат ли да се намерят готови схеми? Мисля да оптам да направя инвертор, но сигурно ще имам проблем с по трудната за мен част (силнотоковата), а с управлението което ще е с микроконтролер се надявам, че ще мога да се справя  . Кои са основните параметри на един инвертор? Откъде да намеря информация как се изчислява? Въобще от къде да тръгна? Ами, надявам се да помагате. Благодаря  .
|
| Нед Апр 09, 2006 12:20 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Първата ти грешка е, че тръгваш да правиш нещо за някой, на който му е скъпо да си купи готовото. Втората - че се захващаш с нещо от което неразбираш. Съсредоточи се върху тези неща.
|
| Нед Апр 09, 2006 5:51 am |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Тя тая тема не е ли за раздел Импулсно Захранване.
|
| Нед Апр 09, 2006 10:06 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
@daniel_stefanov, опитай във forum.eshop.bg, раздел "обща електроника"...Там инж. Васил Сапунджиев и няколко колеги от форума изписаха 20-ина страници за такъв апарат, даже схеми имаха публикувани 
|
| Нед Апр 09, 2006 12:40 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
Dimitar, не знам какво искаш да кажеш с това "Втората - че се захващаш с нещо от което неразбираш". Ами аз ако разбирах нямаше да питам  . Нали все от някъде трябва да се почне. За първото абсолютно не съм съгласен с теб. Ако цена на инвертор между 800-1500лв ти се вижда малко мога само да те поздравя, че имаш тази възможност да разполагаш с толкова пари. Човекът на който искам да помогна е заварчик и с това си изкарва прехраната и повярвай ми ходи с 2 лева в джоба, ама това е друга работа. Съсредоточи се върху тези неща.
Predator_MF, благодаря за линка. Ще поразровя и там.
Съжалявам ако съм досадил с темата, но определено мислеш че след като няма такава тема във форума ще бъде интересна и най-малкото полезна за много хора. Поздрави
|
| Нед Апр 09, 2006 3:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нали се сещаш колко ампера се искат от тоя инвертор. Ако си убеден, че ще го направиш по-евтин (само за едната бройка говорим) - ок. Ама аз несъм убеден. Но ти си знаеш - така, че дерзай. Евтиното и скъпото са относителни понятия - както и много други  .
|
| Нед Апр 09, 2006 5:03 pm |
|
 |
|
gss
Ранг: Минаващ
|
|
| Нед Апр 09, 2006 10:49 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
За тези два дни (събота и неделя) изчетох доста писано по темата за инверторите и наистина установих, че това не е изобщо лесна и евтина задача. Полезното е че научих доста неща, за които не съм предполагал. gss, благодаря за линковете. Там намерих много интересни схеми. С практическата част на задачата ще се позанимая по-късно, защото установих че има какво още да се научи теоретично. Честно да си кажа много специфични и неясни са ми схемите на инвертора. Predator_MF, следя с интерес темата от forum.eshop.bg, но и там засега няма нищо работещо. Колегите там са добри професионалисти, но както виждам и за тях не е лесно да направят инвертор. Ами, това е от мен и Dimitar, още не съм се отказал  . Поздрави.
|
| Пон Апр 10, 2006 9:01 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз не искам да те отчайвам, но ако наистина струва 800 лв. по добре измислете как да го купите готов. Само в чаркове и платки и трафове от неуспешни експерименти, ще потрошите половината. За загубеното време и нерви...
Ако имате спортна злоба - добре, но ако е заради парите... 2 та месеца които ще утепаш ако сериозно се заемеш - тях включваш ли ги в калкулацията.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 10, 2006 9:14 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Все пак, според мен, не бива да се забравя за евентуалния икономически ефект.
Ако чарковете за това струват само 400 лв., а ново се продава за 800, то нишата, според мен, е очевидна.
|
| Пон Апр 10, 2006 9:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е ама доколкото разбирам, човека иска да го прави на приятелски начала. Иначе ако го подхваща с комерсиална цел - друго освен "браво" не мога да кажа. А и успех де. Всеки опит за печелене на пари от техника трябва да се поощрява.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 10, 2006 9:36 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Като гледам в случая се гони повече емоционално-познавателният ефект.
"Най-далеч стига този който незнае къде отива"
Оливър Кромуел
|
| Пон Апр 10, 2006 11:55 am |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Не мисля че изобщо имаш нужда от контролер за подобно нещо, а колкото до "трудната" част - тя си е достатъчно трудна, вервай ми! По мое време това беше една от темите за дипломна работа във ВУЗ - една от рееедовните теми, нищо чудно и още да не са успели да го подкарат да работи стабилно т.е. без да експоадира поради никому неизвестни причини
Аз не се занимавам със силнотокова електроника, но като видя транзистори с водно охлаждане, така или иначе ми се отщява.
Не че искам дая те плаша или отказвам, но по-добре да знаеш с какво точно се захващаш 
|
| Пон Апр 10, 2006 12:45 pm |
|
 |
|
daniel_stefanov
|
След толкова много мнения на хора с опит като Вас, определено съм на път да се откажа. Мисля, че това засега е непосилно за мен. Още повече, че прочетох много по темата и честно да ви кажа, разбиха ми се всички представи за силовата електроника. Много напреднала тая техника. По мое време, когато завърших МЕИ нямаше такива IGBT и т.н. Ще трябва бая работи да си припомням  . Благодаря на всички за мненията и препоръките. Dimitar, оказа се прав приятелю.
|
| Пон Апр 10, 2006 1:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Е, в момента съм седнал на едно много хубаво местенце  , ама иначе по принцип съм прав - знам  . Аз му викам "опит". Аз също съм правил много такива "глупости", но вече знам  , както и ти де. Ама никога не е лошо човек да пробва. И за последно - повярвай ми, ако се продава за 800 - чарковете не са 400, повече са  .
|
| Пон Апр 10, 2006 5:14 pm |
|
|