| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Tektronix Галетни превключвателии
Галетните превключватели на Tektronix TDS220 не превключват надеждно обхватите и трябва като ги въртя да ги "донагласявам" понякога на позиция в която контактуват.
Как мога да "излекувам" този проблем?
|
| Сря Мар 12, 2025 9:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
 Re: Tektronix Галетни превключвателии
tds 220 няма галетни според мен, там са енкодери, най-вероятно искат почистване.
|
| Сря Мар 12, 2025 10:00 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
енкодери са. проблема е, че платката е съставна част от самия енкодер, при това двустранно. нарисували са си контактните площадки, после злато, графит и май някакъв изолатор. на платката се надява врътката с пружинните контакти (от двете страни) и всичко се 'запоява' или термично, или с ултразвук. не подлежи на неразрушително разглобяване.
временно може и да помогне някакво чистене, ама с каква химия - не е ясно, защото не е ясно какви са покритията вътре.
|
| Сря Мар 12, 2025 1:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Явно е направен ремонтонепригодно. Ще продължа да "донагласям" "галетите" докато са използваеми, а после ще пробвам да ги разглобя(отрежа някак заварените пластмаси) и да видя какво ще може да се направи.
Благодаря за инфото ДедоБоре.
|
| Сря Мар 12, 2025 5:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Енкодерите се четат от някое MCU което управлява релета или електронни ключове. Щом трябва да ги донагласяваш за да контактуват, проблемът би трябвало да е в релетата. Ако се бъзикат енкодерите обикновено изпускат стъпка, грешат посока за въртене и такива работи.
А сигурно ли е, че са енкодери, а не са безконечни потенциометри?
|
| Сря Мар 12, 2025 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Един господ знае ... на Тек им дай да измислят такива неща. Аз лично ткаова не съм отварял. Те и "галетните" им са една уйня ... Иначе идеята не е лоша ама много зор за ремонт, голяма играчка особенно в някои по-нагъчкани модули ... имам един PG506 за ремонт ама хич не ми се почва ...
|
| Сря Мар 12, 2025 5:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Според гугъла били такива: Като за безконечни потенциометри ми се губи един извод. Апропо, от обратната страна бяха хванати към платката с гайка.
|
| Сря Мар 12, 2025 9:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
горе в дясно са слотовете за лицензните ключове базирано е на части от това
|
| Чет Мар 13, 2025 6:20 am |
|
 |
|
itso.t
|
Това което си показал вероятно е от друг модел скоп. TDi220 има 4 "аналогови" врътки на горен ред ред, за контроли от типа "горе / долу", "ляво / дясно", ниво за синхронизация, и още 3 врътки на долен ред - за "галетите"...
|
| Чет Мар 13, 2025 9:22 am |
|
 |
|
emilvtc
|
На горния ред врътките са безконечни. Предполагам, че са някакви инкрементални енкодери както от картинките на ДедоБоре. Долните са в квадратни черни пластмасови корпуси - пак като от неговите картинки. Не знам обаче дали "галетите" са абсолютни или инкрементални. Май са инкрементални или ако са абсолютни - софтуера ги процесва като "инкрементални" защото ако превъртя позицията с няколко стъпки пак изглежда да превключва обхватите както се очаква.
А дали може да се "донорстват" части от енкодерите на BOURNS които Дедо спомена? (външно наистина изглеждат много подобни)
Ицо, какво ще рече аналогови? Имаш в предвид резистивни - като потенциометри?
|
| Чет Мар 13, 2025 10:20 am |
|
 |
|
itso.t
|
Имам предвид, че имат поведение като на потенциометър. В по-старите тектроникси използват точно потенциометри - безконечни, които се четат от микроконтролер. Имат поведение като на потенциометър или галета, според това къде са монтирани. А хардуерът е един и същ - безконечен потенциометър.
|
| Чет Мар 13, 2025 10:48 am |
|
 |
|
velio
|
Вероятно не са били "изобретени" енкодерите. Но си мисля че за всичко от 2000г насам се ползва енкодери. Докато не се отвори и не се провери, няма как да знаем... За MSO4032 съм правил преходни платки за енкодерите, щото Тек са ползвали някакви ненамираеми (1 фаза = 1 стъпка). На всяка платка сложих един PIC200 дето "оправя" сигналите. Отделно му правих платка за софт бутоните, че беше направено с оная технология дето правят РС клавиатурите бяла пластмаса със сребърни пътечки. И съответно прекъснаха на сгъвката. Явно има вариации по темата: Вариант 1: https://www.ebay.com/itm/154022581690Вариант 2: https://www.ebay.co.uk/itm/226238866816На пръв поглед изглежда да имат някаква съвместимост. Ако е така - може да се купи платка и да се сменят енкодерите ((ако е втора употреба)...
|
| Чет Мар 13, 2025 7:00 pm |
|
 |
|
ikarlo
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Авг 24, 2020 4:45 pm Мнения: 214 Местоположение: София, Люлин 3
|
Една позабравена рецепта от времето на БГ потенциометрите: В чист (екстакционен от аптеките) бензин се разтваря чист (може и боров) вазелин. Ползва се спринцовка, няколко капки...
|
| Нед Мар 23, 2025 2:45 pm |
|
 |
|
velio
|
Сега вече има контакт клийнъри под път и над път. Повечето са базирани мисля на някакъв вид нафта... поне според това което пише на тях. Но често и това не помага при енкодерите.
|
| Чет Мар 27, 2025 4:46 pm |
|
|