Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Мерене на температура ..... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Мерене на температура .....
Трябва да меря температурата в точка на около 10 мм под платката. Меря твърда алуминиева повърхност, платката е твърдо закрепена към нея, демонтира се само за сервизни нужди. Монтажът / демонтажът на платката изискват линейно преместване защото в единия край има конектор, т.е. платката се слага да упре на спейсърите, премества се линейно в едната посока след което се осигурява с винтове.
Та ако някой е борил нещо подобно .. какъв да е сензора няма особенно значение, имам както свободно ADC/DAC така и i2c. Точност +/- 5 С по задание на мен ми се иска да влезем в +/- 2 до 3 градуса. Не ми се занимава с IR безконтактен, най-ме блазни идеята за някой цифров или аналогов който не иска допълнителни калибрации, сега не че с NTC няма да стане съо без калибрация, но....
Въпросът тук е по скоро механичен ....До момента тов акоеъто ми се върти са едни цифрови в TO-220, мисля да им огъна краката на 90 градуса и да се поят с контактната повърхост надолу, а там където е дупката да имам пружинка която да го натиска надолу. Краката обаче са дебели, и въпреки че ще има някакъв спейсър да задава височината на поене имам едно усещане че ако е е малко по-близо до платката пружинката няма да може да осигури достатъчно добър контакт.

Такива в ТО-92 или други подобни не са много удачни, те мерят най-вече температура на платката, термалното съпротивление с корпуса е доста високо и като добавим и още едно между корпуса и повърхността и ще мери домати в метри.

Друг вариант е да се направи къстъм "пружинка" която да се пои към платката заедно с някакво NTC с гъвкави изводи и тя да го държи и натиска надолу ... сега тоя вариантможе би ако се упрости и да е удачен, пружината да е просто ламелка на която да е залепено NTC-то вместо да е формована за да го държи .... това е някакъв вариант Б .. но пък сигурно има и по-добри идеи.

Пон Авг 19, 2024 9:40 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Re: Мерене на температура .....
Може би термистор със стъклено покритие, защото са много малки.

Пон Авг 19, 2024 9:56 am
Профил

Да въпросът е, че ако е нещо директно запоено на платката, т.е. твърдо запоено ще е трудно да осигуря добър контакт. То има друг вариант но е сложен а и не много технологичен. Тъй като няма отвори в тази зона а не мога да пробивам, мога да залепя малка платка със сензор за алуминиевата повърхност, а тази отгоре да контактура с нея, там вече може пого пинове или по-скоро ламелни контакти ... но някак ....не ме радва идеята.

Пон Авг 19, 2024 10:14 am
Профил
Аватар

Същото, но с каптонова платка за датчика...
А имаше куп SMD датчици за измерване на температура.

Пон Авг 19, 2024 10:37 am
Профил

ToHu написа:
До момента тов акоеъто ми се върти са едни цифрови в TO-220, мисля да им огъна краката на 90 градуса и да се поят с контактната повърхост надолу, а там където е дупката да имам пружинка която да го натиска надолу. Краката обаче са дебели, и въпреки че ще има някакъв спейсър да задава височината на поене имам едно усещане че ако е е малко по-близо до платката пружинката няма да може да осигури достатъчно добър контакт.

А-ми постави го на платката без да го започваш, монтирай платката с него и пружинката върху алуминиевата плоча и тогава го запой за платката.

Пон Авг 19, 2024 10:45 am
Профил
Аватар

таа питанка трябваше да има чертеж

Пон Авг 19, 2024 12:00 pm
Профил ICQ

Ако ползваш то220 - остави му краката дълги и извивката на 90 градуса в последните 3мм на върха, за да мърда по лесно

Също може дупка през платката и да се стяга към алуминия, без значение - само термометъра или с дистанционер да се стягат заедно платка и термометър

Ако целта е да е разглобяемо без допълнителен винт - може вместо пружинка да ползваш парче пореста гума, разни ленти съм виждал даже самозалепващи. освен за натиска също и да термоизолира термометъра, от околната среда, за да може да мери даже и с лош контакт, тогава може всякакъв тру хол термометър, осъавен с дълги крака и наклонен настрани към порестата гума

По литиевите батерии съм срещал едни термистори с много тънки крачета
https://uk.rs-online.com/web/p/thermist ... lsrc=aw.ds
Това лесно ще го натиска парче пореста гума

Пон Авг 19, 2024 12:28 pm
Профил

Това с порестата гума и аз си го мислех, но проблема е че след година-две гумата вече не е гума и не е ясно какво и колко притиска.
С пружинка като че ли ще е по-добре, като пружинката си я представям като огъната подходящо стоманизирана пластинка, която е запоена или стегната с болт и гайка към платката в единият си край и притискаща термо сензора с другият си край.

Пон Авг 19, 2024 12:38 pm
Профил

Вероятно не е точно това, което търсиш с оглед на изискванията ти за цифров сензор, протокол и прочие, но в нашите кабинети ползваме PTC с винт, да мери температурата на радиатора. Така не го мислим, дали е добре закрепен, защото винаги е. Естествено, това е индустриален сензор и е скъпо. Един пример с NTC, който произволно избрах при търсене:

https://oztherm.com/products/ntc-thermi ... lated-lead

Пон Авг 19, 2024 1:27 pm
Профил

Колко трябва да се мести платката? Ако малко лепиш сензора на алуминия, мааалко по-големи дупки на платката и voilà...

Пон Авг 19, 2024 1:52 pm
Профил

Те това е. Това върху което платката е закрепена не мога да му правя нищо, дори не е желателно да лепя нещо отгоре му. Отворите за спейсърите са си фабрични, и няма други удобни. Също така трябва да е разглобяемо. Точката в която меря температурата е точно между двата спейсъра, разреза в момента минава точно през нея, това е средата на платкат апо тясната и страна.
Пореста гума не е желателно да има, това е част от медицинско изделие, и всичко което може да се рони или да се маже нейде /като пастата / трябва да се избягва, иначе много ми се усложнява живота. Затова и не ми се иска да лепя нещо за тая повърхност, но ако го лепя трябва да позволява платката да се махне без да го разлепям. Тия смд сензори всички ще мерят платката, т.е. приложими са ако ги запоя на някое малка платле, въпросът е то как контактува с детайла под платката ... аз не виждам нищо разумно освен да го залепя и да има контакт тип пого или пък ламелни към него.
Аз затова мисля някак ако имам пружина към която е монтиран сензор на самата платка.

Прикачени файлове:
pcb 1.jpg
pcb 1.jpg [ 64.58 KiB | Прегледано 5078 пъти ]
Пон Авг 19, 2024 11:04 pm
Профил
Аватар

Днес явно не обяснявам добре...

Някакъв датчик - SMD, TH, монтиран на каптонова платка (платчица, лентичка) която му позволява да има надежден електрически контакт, и в същото време да може да се мести накъдето трябва - за надежден топлинен контакт и да обира температурни разширения.
А датчикът може да се притиска към профила с пружинка, телчица, канапче, "the force" и т. н.

Не си ли виждал разглобен уред за дялово разпределение на топлинна енергия, или познати още като "топломери"?

Пон Авг 19, 2024 11:30 pm
Профил

ToHu написа:
Те това е...

Така де - лепиш то220 на долната повърхност. Краката му ги огъваш нагоре. Малко по-големи дупки за тях, че да е по-лесно отпояването. Монтажа е ясен. Демонтаж - освобождаваш краката, дърпаш. Ако разглобяването е само за сервизна дейност е ОК според мен.

п.п.
Може да удължиш краката с жица, но ми се струва, че няма да ти хареса.

Вто Авг 20, 2024 8:37 am
Профил
Аватар

монтираш датчика с "букса" или с площадки за игли

Вто Авг 20, 2024 8:48 am
Профил ICQ

Малко по скъп вариант - единия или и двата дистанционера да се заменят с пластмасов детайл който някак да се защипва към платката и освен като дистанционер да държи и притиска темометъра

Вто Авг 20, 2024 9:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща