Отговори на тема  [ 70 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Инструменти ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Инструменти ...
Нямаме май такава тема, може би не е лошо някъде да се споделя опит позитивен и негативен. Пускам го във връзка с покупка от вчера.
Та Bosh Go, електрическа отвертка : http://www.bosch-professional.com/ng/en ... h20k1.html
Мислех да купя 10-на за станциите на които монтират различни PCB-та, в момента изпозлваме макита. Тази ми хареса заради малкият размер. Компактна, стои добре в ръката и работи на принципа на индустриалните, натискаш върти, отпускаш спира, това е удобно, не уморява ръката от постоянното натискане на бутон.
За съжаление бош много са се изложили с контрола на момента, пише че е от 2.5 до 5, силно ме съмнява. Възможно е да се опитва да изключва при 2.5 но е далеч от истината, възможно е много бавно да реагира, което е логично ако са го реализирали с контрол на тока което предполагам. Резултата работата с нея е много неприятна и изморителна. Дори на най-ниският момент ако не я стискаш здраво превърта в ръката. Според мен се опитва да върти много след като е стигнала момента, което я прави практически не използваема за всякакви по дребни винтове.
Може би може да се завият 5-10, стискайки здраво но не става за монтажна работа освен ако си нямате темринатор или робокоп.
Моята препоръка, ако идеята е да завивате М3/4 винтове и гайки не купувайте, не е това инструмента, а за по-големи не става защото дръжката не предполага достатъчно здрав захват за по-големи моменти.

Съб Юни 08, 2019 9:19 pm
Профил

Мнение Re: Инструменти ...
Работил съм с подобна но не ме кефи. Просто на обект ще трябва още една джаджа да мъкна и да пазя да не ми я лепнат. Последният път отидох до автомата за кафе и някой беше ми строшил забелвачката на книпекс. С отверка си е добре.

Съб Юни 08, 2019 9:59 pm
Профил

За ел. отвертка Makita вече на ща да чуя. На 2 бр за нула време им сгънаха редукторите.
От години ползвам един B&D, който ми служи вярно.

Съб Юни 08, 2019 10:22 pm
Профил

С такава https://www.onlinemashini.bg/akumulatorna-otvertka-hybro--36-v-850-mah-/45513 бих работил ако е служебна или някой ми подари но не бих си я купил ;)

Съб Юни 08, 2019 10:46 pm
Профил

Ами то и с тях е както със всичко друго, и така и така говорим за отверки ето още няколко впечатления:
Makita DF-012 DSE
Удобна, не много тежка, доста издържа батерията. Има регулатора на момента е прецизен и във времето не променя момента. Автоматичният стоп е безупречен. Тук автоматичният стоп е направен електромеханично. Регулатора на момента е стандартен като при повечето инструменти с пружина. Към него има ел.ключе което спира мотора. Изобщо не може да става въпрос за сравнение с боша по-горе. Позволява прецизно, без пренатягане и разбиване на винта натягане на малки винтове, вкл. М2.5
Минус на тази отверка е пластмасовият редуктор и тресчотката. И двете се чупят при опит да се натяга на ръка, особено по-голям крепеж. Идеална е за винотве и гайки до М5, ако не е нужно голямо затягащо усилие. Абсолютно противопоказно е да се натяга в ръчен режим. Имам над 10 такива отвертки, първо им ги бях дал за всички винтове и гайки М3,4,5 като дори навиваха М6, и точно там дойде проблема, вместо да ги завиват до упор и да ги натягат с шестограм или с друга машина те ги натягаха с макитата. Понеже дружката е чупеща, позволява да се упражни доста голям момент.
За 4 месеца скапаха 3, една я отремонтираха, другите две са тоталка. От както ги оставих да навиват само М3/М4 няма никакви проблеми, останалите все още си работят задоволително, това са почти две години. За мен е ОК такъв инструмент да се сменя всяка година.

Препоръчвам я за всякаква асемблажна работа при която не е нужен висок момент на затягане. спокойно може да се използва и до М6, стига да не се затяга или развива на ръка.

Съб Юни 08, 2019 10:46 pm
Профил

Dewalt DW920k2 ; https://www.dewalt.com/products/power-t ... t/dw920k-2

Това е отвертката, по-голяма е от макитата, батериите са NiMH, да е гояорим че я има и с NiCd, уж ще пускат LiOn но аз не съм виждал, в някои обяви я пишат с такива но реално не е .

отвертката е много здрава, метален редуктор, много здрав механизъм за регулиране на момента, практически вечна. Става както за малък крепеж М3/М4 така и за големи болтове. Можеш да натягш и на ръка, стига да не се престараваш.

Изпозлваме ткаива масово в асмбелажа. Фабриката в САЩ имаше ткаива на по 5-6 години, моите в мексико вече са на по 2 години, не са мръднали.

Ако някой иска истинска здрава електрическа отвертка, без да се замисли може да взема тази, струва си всяка стотинка, има само два недостатъка, малко по-голяма и тежка е от макита, и батерията. И двтее не са чак такъв проблем.

Съб Юни 08, 2019 10:51 pm
Профил

Dewalt DCF680N2 : https://www.dewalt.com/products/power-t ... t/dcf680n2

Това е много добре механично конструиран продукт, с много малоумно най-вероятно меринджерско изпълнение.
Като конструкция няма никакви забележки, много удобна, доста по-удобна от макита, по-лека, метален редуктор, абе изпълнение като на Dewalt, с един огромен проблем, жироскопичен спусък.
Тази глупост сигурно на хартия и на картинки изглежда много яка, завърташ на ляво върти на ляво, завърташ на дясно, върти на дясно ... тц. Пълно разочарование, практически неизпозлваема в повечето случаи. Дори с права дръжка много често завъртането за да започне да върти е невъзможно.

Не препоръчвам никой да си купува това недоразумение. Може би ако се завиват болтове в положение в което може да се върти отвертката, т.е. открито и равно и да става.

Съб Юни 08, 2019 10:58 pm
Профил

Milwaukee 5268-21 - ударна машина https://www.milwaukeetool.com/Products/ ... te/5268-21
Гледам че вече ги продават из България, та взех една такава да си монтирам палетните стелажи, и поне първите впечатления са добри. Сравнявам с Hilti TE-6, които вече ги няма, аналога сега е TE-7C, както и с TE-6 A но тя е акумолаторна. Като здравина и надеждност няма как да преценя, освен ако не замъкна една в БГ и да я оставя да работят с нея по-дълго. Като мощност обаче е добре, няма съществена разлика с хилтито. Като комфорт обаче е по-удобна, и има абсорбер между дръжката и машината, което със сигурност след дълга работа ще се усети. Не съм я разглобявал, съвсем новичка ми е, напраивла е 100-на дупки 16 мм в бетон B40. Минуса е като окомплектовка, но това го отдавам на Мексико, тук всичко е с минимална или без никаква окомплектовка, хилтито има и смазка, а с някои върви и втори патронник с челюсти. Материалите изглеждат добре, но след 100 дупки и то на земята е рано да се каже, като свърша мога да я пусна 2-3 пъти от 5-6 м да видим какво ще и се случи, хилтито се държи мъжки.
Цената е интересна, аз я купих скъпо че не ми се занимаваше, излезе ми над 400$, но в хом дипо е 299, в ебей има и за по-малко, обърнато в левове всякак е п-евтино от хилтито, 740 лв е малкия комплект това без ДДС ... е моята цена е друга, ама аз от години купувам само хилти в БГ.
Според мен никак не лоша машинка на прилична цена, поне в ебей и САЩ, не знам колко е в БГ.

Съб Юни 22, 2019 3:23 am
Профил

Hitachi-Metabo DB 3DL2, там явно си бъркат по дупките, вече туловете на хитачи са Metabo HPT, как да е. Взех това отвертче за проби, мисля че с епродава и в БГ. Цената на която го взех тук е 70$, което е доста приемлива, с бързо зарядно и 2 батерии.
Мога да го сравнявам с макитата. И двата са с пластмасов редуктор, изглеждат доста еднакви, т.е. и хитачито ще има проблем ако се опитвате да дозатягате на ръка.
Цената е по-добра, по-леко и по-компактно е.
Липсва му електронният стоп, т.е. има само нормален съединител с пружина, при достигане на момента прескача. Това при малки крепежи завивани в мек материал може да доведе до пренатягане и вкопаване на главата на винта.
Самият съединител започва от малко по-висок момент според мен, нямам как да го измеря, според спецификациите и двата инструмента започват от 0.3 и стигат до 2.9 N/m.
Батрията е 3.6V / 1.5 Ah, издържа по-малко от макитата, нормално тъй като тя е 7.2 V
Не е предвидено да се закача с халка.
Няма представа каква ще му е цената по нашенско, но знаейки, че за макитата искат 350 лв може би това хитачи ще е изгодна покупка.Мисля да купя 5-6 за да видя как са в екплоатация.

Сря Дек 11, 2019 7:23 pm
Профил

значи точно същия тип, дълги години ги подценявах и не им обръщах внимание защото въртят бавно, масово бяха по на около 180-200 оборота, докато не пробвах една с 500 оборота на бързата предавка и рязко си промених мнението, има ли над 400-500 оборота със съединител вече става използваемо, та така и аз се сдобих с една подобна 200/600 оборота и ми върши добра работа
иначе едно време имах няколко, остави че въртят бавно ами и никел метал хидридни батерии не държат заряд, уж зареждам ама когато ми потрябва все няма ток, и тъй години наред без да ги ползвам си стояха, а сега литиевата си я ползвам редовно, държи си заряд, върти бързо, доволен съм

Сря Дек 11, 2019 8:48 pm
Профил

Ами за макитата и девалта мога да кажа че вършат идеална работа, за хитачито изглежда добре, но все още не съм го тествал в бой. Зависи какво правиш, на мен не ми трябват високи обороти. Винт М3 има стъпка 0.5, средно да с енавиаа по 5-6 мм, това са 12 оборота в най-лошият случай. Ако е 200 об/мин окло 4 сек, не е толкова зле за асемблаж, а и това е някакъв краен случай, при мен крепежите са максимално къси. В лек асемблаж просто нямат заместител, да изпозлваш стандартен винтовърт или гайковърт е крайно неудобно, и от към тегло, и от към габарит. Има малки изключения, но те пък имат друг проблем, например метабо преди години имаха един модел който не беше лош, Metabo Power Grip Screwdriver но вече май го няма, а и не е от най-удобните.
Друг вариант е да се мине на индустриални ел.отвертки, ама те имат някои кусури. Тези на батерии обикновнено са по-големи ето такива гледах : https://deprag.com/en/screwdriving-tech ... lectronic/
За стационарните станции по-бива, на въздух са ОК, но за мобилни просто е мъка с тия големи батерии. Точно нишата за малки мобилни отвертки за крепежи до М4 е празна, няма нищо подходящо, а на мен нуждите ми са точно там :)
А за батериите, не знам, аз имам повече проблем в liOn, делта са NiCd ако се не лъжа, може и NiMH да са, не помня, нямам никакви грижи с тях. Като вземат да се скапват ще ги сменя, батериите все още се продават, за съжаление модела на машината го спряха окончателно.

Сря Дек 11, 2019 9:53 pm
Профил

Нещо горе долу ставащ : https://www.worx-uk.com/shop/power-tool ... kit-wx240/
За разлика от онзи бош по-горе който е става за нищо това е годно за малки винтове, М3-М4, а става и за по-големи като тези по автоматичните предпазители. Удобно е за държане. Има си някои минуси като всички от тоя род, вградената батерия е най-олемия, но ако се работи на маса не пречи да си е постоянно включено. Степените на регулиране на момента са само 3, не е кой знае какъв недостатък но .. при пуск не регулира коректно, т.е. момента става по-голям. За разлика от боша не къса или да поврежда малки винтове, най-ниското ниво на момента е сравнително ниско, не съм го мерил, че тук нямам с какво, но 3 мм винт за пластмаса не може да се навие в колонката ако преди това не е бил навиван няколко пъти.
Аз тая марка все я отбягвам, но гледам тук и някакви малки винтонавивни, и мисля да взема за проба, външно изглеждат добре направени, на тегло са ОК може и да работят :)

Вто Дек 29, 2020 1:34 am
Профил
Аватар

Да напомня за тъпите Лидълски, нещо като Dewalt DCF680N2 : работят и фино, и по-якичко, и носят на бой и мизерия. Е, сигурно ще подразнят някой по-изтънчен вкус, но за толкоз пари - толкова.
Това за по-старите модели, с новите не съм работил.

Вто Дек 29, 2020 3:58 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Да напомня за тъпите Лидълски...

Нека да напомня, че има 2 типа инструменти. Едните си стоят в кашончето и се вадят веднъж в годината за събота и неделя. Втория тип са тези които втората смяна ги подава на третата смяна и преди да им свърши инерцията ги пускат отново да се въртят.
В Лидъл и в Кауфланд продават "китайки" брандирани с логото на магазина. За ползване веднъж в годината са идеални. За ползване в производството не стават.
Ако си търсите качествени и надежни машини отидете там където дават техника под наем. Вземете ги, тествайте ги и се убедете че ви вършат точно това от което имате нужда и си купете същия модел. Подчертавам не същата марка, трябва ви точния модел - при възможност добре е и датите на производство да са близки.

Сря Дек 30, 2020 10:47 pm
Профил

Ами аз в тая тема поствам единствено изпробвани инструменти, при мен пробвани значи пробвани, ако изключим това последното отвертче всичко друго е навъртяло хиляди часове работа или на линията за асемблаж или на обекта. Много неща е се дават под наем, тия пък които се дават е безмислено да се чудиш какво да вземеш, там отговора е ясен по дифолт.
Мен понеже ел.отвертки са ми проблем, за такива се оглеждам.
Много е специфичен асемблажа ни, нищо от индустриалните не ми пасва, или много големи или си много вързан с ток/въздух та решението е акумулаторни, да ама всички индустриални са твърде големи и неудобни. Ща не ща стигам до марки като девалт и макита, не са правени за асемблажни цели но са по-удобни от индустриалните.
Иначе за пробивно/къртачни там имам статистика от 20 години употреба, времена, повреди ... лидера е един и най-близките до него са все още далеч, поне що се отнася за бетон/тухла.

Чет Дек 31, 2020 12:47 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 70 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща