Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Кошче за боклук със сензор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Кошче за боклук със сензор
Възникна една задача. Иска се да се направи сензор за кошче за боклук, който да засича изхвърляне на боклук в кошчето.
Кошчето ще има един отвор за боклук. Като цяло дизайна е неопределен, може да се напряви всичко.
Реално трябва да се направи само засичане на преминаване на обект през отвора. Не е нужно да има кой-знае каква надеждност - може да се задейства и с ръка. Но не бива да се задейтва от препълване на коша.
Захранването най-вероятно ще е със соларен панел + батерия.

Мислех си за най-опростения вариант - IR излъчвател и приемник за IR дистанционно - хем модулирано и няма да се влияе от осветлението, хем супер евтино. Да работи вероятно с отражение, но евентуално може да се мисли и за "завеса".
RF сензор мисля е неприложим, поради факта че може да се изхвърлят и хартиени отпадъци (всякакви всъщност) които не влияят на RF сензорите.
Ще се монтира навън. На атмосферно влияние + слънце.
Чисто от практични подбуди мисля че батерияте не бива да е по-голяма от две клетки 18650... Но и това е отворено за обсъждане.

Та чуденката ми е откъм сензора - хем да работи на обедното слънце, хем да е достатъчно евтин, хем да е относително ниско консумиращ.

Пет Апр 05, 2024 6:18 pm
Профил

Мнение Re: Кошче за боклук със сензор
Ултразвуков. Има такива които са и "waterr proof" - като за парктроник на колте по броните.

Тъй като работното разстояние е малко - предполагам, че ще може да се направи доста ниско консумиращо.

Оптичните - добре, но някой ще трябва да ги забърсва от време на време.

Пет Апр 05, 2024 8:50 pm
Профил
Аватар

ще има проблем с ехото
виж няма ли евтинджос "радар"

Пет Апр 05, 2024 8:58 pm
Профил ICQ

Защо трябва да реагира точно на хвърляне? Аз бих заложил на нещо гравитационно. Т.е. да затваря контакт или да променя някакъв параметър като има нещо тежко в кошчето. Така, ще знаеш когато в кошчето има нещо заради което си заслужава да се опразни. Просто и лесно решение.

Пет Апр 05, 2024 11:45 pm
Профил

Ами с тегло няма да стане, няма да реагира на салфетка, дори празна бутилка от вода може да изтърве ....IR е вариант, му бе да се вкарат навътре под ръба така че околна светлина няма да ги тормози. Недостатък цапат се. Евтин радарен модул. Инфинион имат с вградена антена, две модула е скъп, 40 пари, но чипа само беше около 10. Тексас също имат, $12 като за същите пари го има и с арм и дап вътре.

Съб Апр 06, 2024 3:53 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

А нещо подобно на най-евтините кухненски кошчета, с въртящ капак захванат по-средата, нещо подобно на това примерно? И следиш движението на капака само.

Съб Апр 06, 2024 3:57 pm
Профил

TheWizard написа:
ще има проблем с ехото
виж няма ли евтинджос "радар"

Проблема може да се реши софтуртно относително просто. С излъчване за по-каратко време с по-малка мощност и изчакване между измерванията достатъчно, че да затихне ехото за конкретната конструккция от предното измерване.

Между другото не сме ли я обсъждали тази тема и преди време?

Пон Апр 08, 2024 9:18 am
Профил

За ултразвук има друг вариант, лъчиш с един и приемаш с втори, ако няма външни фактори ще имаш константно ниво на приемника, когато нещо мине през отвора нивото ще се промени. Това за да работи трябва да си осигуриш достатъчно отражения, и приемника да приема отразен сигнал, демек интерферометър един вид. Така работят обемните ултразвукови детектори, примерно тия които са в колите.

Пон Апр 08, 2024 2:24 pm
Профил
Аватар

jofcho написа:
А нещо подобно на най-евтините кухненски кошчета, с въртящ капак захванат по-средата, нещо подобно на това примерно? И следиш движението на капака само.

Мисля че няма да има капак, само отвор.

Това с ултразвука е добра идея, не се бях сетил.

За радара чуденката ми е - дали ще реагира на хартия или пластмасова бутилка? На месо и алуминиево кенче сигурно ще реагира.

Пон Апр 08, 2024 2:36 pm
Профил

Реагира на всичко, на 60 Ghz всичко отразява. С радара проблема е друг, не знам дали ще успееш да покриеш цялата площ ако отвора е голям, трябва да гледаш диаграма на излъчване. Отделно има и един друг проблем, може да започне да хваща извън кошчето.

Пон Апр 08, 2024 6:11 pm
Профил

Не виждам какъв е проблемът с теглото? В Кауфланд везната хваща празна чантичка. Следващия път като ходя, ще пробвам с нещо по-леко ако намеря.

Пон Апр 08, 2024 6:27 pm
Профил
Аватар

проблемът с теглото?
коша има краен обем ... теглото е без знач

Пон Апр 08, 2024 6:58 pm
Профил ICQ

Със сигурност може да се направи със сензор за тегло, но аз например не го изхвърлям, когато стане по-тежък от някаква зададена стойност, а когато се напълни, за да не започне да прелива. (или по друг критерий - например коша в кухнята под мивката - преди да се е размирисал).

Единствено кофата за строителни отпадъци като я пълня я следя колко тежи - за да мога по-лесно да я пренеса и изхвърля.

С ултразвуков/радар/оптичен сензор може да се установи и дали коша е пълен/ препълнен, но не със 100% точност.

Какво ще се изхвърля във въпросния кош, който трябва да се "автоматизира" ?

Пон Апр 08, 2024 7:03 pm
Профил
Аватар

Най-общи улични отпадъци. Като в парковете и градинките. Реално ще е обикновено улично кошче за боклук (откъм размери и локация).
Целта е само да се отбележи че през отвора е минал боклук. Няма никакви измервателни функции. По-скоро атракционни. Не е нужно да е супер прецизно, вероятно някои парчета е допустимо да не се откриват. Като всичко монтирано навън с обществен достъп, ще подлежи на вандализъм или кражба. Та от тая гледна точка си мисля че цената до някъде е фактор - за да може да се подменя, без да предизвиква вакуум в портфейла.
Дали е пълен коша за момента не ни вълнува. Само като прелее не бива да зацикля сензора, но това вече е до фърмуер според мен.
Отвора ще нещо от сорта на 20х15см.

Пон Апр 08, 2024 8:11 pm
Профил

проблема с теглото е цената. Да почнем от там какъв ти е рейнджа. Улично кошче що да не побере и 15 кг боклук, па и 20. Искаш детекция на всеки изхвърлен боклук, да речем фас, това какво иде, 1 г ? Демек искаш надеждна детекция на 1г при обвхат 20 кг, това за да го направиш сложи поне двойно повече точност, т.е. 0.5 г / 20 кг, от тук директно ти трябват 16 бита реални, без да преувеличавам няма да минеш с по-малко от 20 бита. Та тук първо фронт енд, какъв фронт енд с тия параметри, каква цена, какво иска около него. не трябва да забравяш температурен диапазон, в случая -20 + 40 поне, ако метално кошче лятно време като нищо може да стане 60.
Това е проблем номер едно. Проблем номер две, с какъв датчик мериш ? Ефтинджош китайски няма да стане, е ще стане но с доста компенсации които изискват някой да ги прави, т.е. време при сглобяването. След това цена на самият сензор. След това механика, защото тоя сензор трябва и да оцелее, изглежда тривиално но не е толкова, а като го направиш за улично кошче със всичките специфики става още по-нетривиално.
И да се върнем на задачата, защото мен от първият пост ми е ясно каква е целта, какви са онсовно боклуците които се изхвърлят, фасове, салфетки, опаковки от вафли, бисквити, билетчета, квитанцийки .. и т.н. все малки и леки спрямо теглото дори на празната кофа вътре. Ако тия ги пропускаш ефекта ще го няма, т.е. трябва ти нещо което да ги отчита възможно най-точно.
Иска се нещо просто и надеждно .... не е въпрос какво на хартия може да свърши работа, а какво може да се произведе в разумен бюджет :)

Пон Апр 08, 2024 11:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща