| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
 Gbit неволи с RPi4
Gbit-a който подкарвах миналата година си показа рогата...Над 40-50 метра линка започвал да се рестартираха, казаха някои от използващите го. Замяната с по-къс кабел оправя нещата, т.е. няма щети. Ще пробвам следващата седмица с различни кабели, скорости и суитчове, но засега никакви идеи не ми идват. Добър урок да тествам вонаги с максималната дължина на кабела по стандарт...
Та - някой настъпил вече същата мотика?
|
| Съб Апр 02, 2022 7:07 pm |
|
 |
|
nik
|
 Re: Gbit неволи с RPi4
RJ45? това е първото което се скапва и докато не го смениш и в двата края не си губи времето с други неща
|
| Съб Апр 02, 2022 7:13 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
ще видим, но мисля че са го пробвали и с нови кабели. По-скоро причината е в моята платка и схема, но ще разбера следващата седмица. Дори ме сърбят ръцете да пипна един GHz-ов осцилоскоп, но и сонди ще трябва да му купувам.
|
| Съб Апр 02, 2022 7:28 pm |
|
 |
|
bobihot
|
То и ай не е много гигабитов? Пробвай, ако ти стига скоростта, го прехвърли на по-ниска скорост- 100Мб?
|
| Нед Апр 03, 2022 9:44 am |
|
 |
|
Grubi
|
Да, това ще е също една от възможностите. Но като го рекламират продавачите Гигабит, значи трябва да държи 100м и Гигабит.
|
| Нед Апр 03, 2022 10:05 am |
|
 |
|
bobihot
|
Гигабита мисля му е към 400Мб и то несигурни, че минават през УСБ хъба?
|
| Нед Апр 03, 2022 1:20 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
PHY-a от страната на малинката какъв е? Преди доста години имах проблеми с гигабитов PHY, оказа се джитера на осцилатора му.
|
| Нед Апр 03, 2022 2:39 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Нед Апр 03, 2022 5:02 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Рутенето е много важно при гигабита., а на къс кабел Казваш се възстановява връзкатано на колко на 100 или на гигабит? Плюс това стартирай диагностиката на кабела. Броадком имат имат диагностика ма са мално стиснати да дават инфо.... Ако беше наш чип да ти кажа как става.. Така или иначе ше ти даде отговор на коя двойка кабел инаш проблем... В линукса има тул за диагностика на кабел
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Апр 03, 2022 6:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Гигабит + необходима лента = свръх високи честоти , т.е. вече говорим за вълни, не за тоци.
|
| Нед Апр 03, 2022 6:39 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
За друго имах в предвид бате бонго. Рутенето и компонентите на MDI интергейса (кабелната страна демек). Защото ако имаш някой трансил с по голям кацитет, или нещо подобно врузката ще е лоша и на по дълъг кабел ще дропва. Затова се пуска диагностика на канала(кабелната страна). Най-просто ще е фрейм генератор и чекър. Едната страна генерира етернет пакети а другата приема. И се гледа грешка на колко хиляди/милиони предадени пакети. Другото е средноквадратична грешка. И двата теста трябва да са вградени в чипа. Друг въприс е дали имаш описание кой регистър какво да го правиш
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Апр 03, 2022 6:58 pm |
|
 |
|
Grubi
|
То чаршаф на чипа надали има, може би RPi хората имат нещо описано. Гигабита си работи без проблем на разстояния под 40-50метра, но явно над това има проблем. И какво казваш - да закача фрейм генератор/тестер на другия край...Има ли такива отделни тулове (нещо портативно)?
Друг въпрос е, че може да има проблем при свързване между две крайни устройства - примерно RPi и някакъв смесителен пулт с Gbit Етернет, но без суич(или няколко) по средата. Има и друга подробност - трябва да видя дали PoE-то влияе.
Но няма нищо странно - това е първо поколение в производство, още се дописват софтуери и се оправят схеми. Говорим за серии от 1000+ на година, не милиони - а сме почнали с 300 или нещо такова. Нямаме толкова добро предварително тестване, и като не съм внимавал нещата се случват.
|
| Нед Апр 03, 2022 8:18 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Защо не потърсиш назаем / под наем хубав мрежов анализатор за да видиш какво се случва реално?
|
| Нед Апр 03, 2022 9:12 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Това е PHY-а. https://www.broadcom.com/products/ether ... bcm54213peDatasheet... Това е Броадком. Тези са по криви и от Марвел. Първо NDA, после договор, че ще купуваш 100к годишно и може и да ти го дадат. Потдържа CableChecker, така, че ако има написан драйвер може и само да си признае какво не му харесва. Сега загледах една платка на Raspberry pi 4 не ми изглежда много добре как е опроводена. Има някакви наченки на диф двойки(това което съм оградил с жълто), но около трафа и ESD защитите(ограденото с червено) е каша. От PHY-а към процесора също е опроводено на принципа "за колкото съм имал място", там ако съседни пътечки си "говорят"... Но, според мен щом се проявява при по дълги кабели най вероятно има някакво не добро съгласуване по линията PHY <-> Transformer, Или трансформатор кабел.
|
| Нед Апр 03, 2022 10:21 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Grub, имах в предвид в phy си има вграден генератор/чекър трябва само да видиш кой регисър да сетнеш. Единият линк партнер го слажаш в лоопбак, другия праща и приема данни и показва ако има грешки... Да се чуем утре да ти обадя подробности?
|
| Пон Апр 04, 2022 12:33 am |
|
|