| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
 Китайски драйвер за LED крушка
Разглобявам една ЛЕД крушка, за да покажа на децата какво има в нея и гледам има само един чип BP5131HC, един грец и никакви бобини или трафове ?!? Някой има ли идея какъв е принципа на работа на това чудо?
|
| Пон Дек 13, 2021 11:15 pm |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
 Re: Китайски драйвер за LED крушка
Това е линеен регулатор на ток, като товарът /LED стрингът/ се подбира така, че върху товара да пада по-голямата част от напрежението, а не върху интегралната схема, за да не прегрява. Може да работи и без кондензатор или с малък кондензатор, като тогава през светодиодите токът преминава само когато моментната стойност на напрежението надвиши някакъв праг, т.е има мигане със 100 херца. Ето един такъв чип от по-нормален производител: https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/nud4011-d.pdf
|
| Пон Дек 13, 2021 11:48 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Егати и чипа, егати и технологията, създадена за да пече ...
|
| Вто Дек 14, 2021 10:12 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
То проблемът не е толкова в печенето. Ако на 220 волта 30 отиват в драйвера, това си е кпд 86%, което е доста добре. Проблемът е при евтините безкондензаторни или с малък кондензатор - пулсираща светлина или направо мигане. Ако някой си купи светодиодна лампа и почне да го боли глава, да направи теста с химикалката. Най-добре още преди купуване, в магазин със светещи мостри. Лошото е, че дори големите марки почват да пускат такива лампи. Но когато всичко се движи от цената, така се получава.
|
| Вто Дек 14, 2021 10:26 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Мигането се хваща и с камерата на някои от мобилните телефони.
|
| Вто Дек 14, 2021 10:42 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Дек 14, 2021 3:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Дек 15, 2021 2:37 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Как ли ще работят лампи с такъв квалитетен драйвер ако са захранени с UPS с модифицирана синусоида (правоъгълно напрежение) или с TRUE SINE изход ?
Ако напрежението спадне с 15-20% предполагам, че лампите направо ще угаснат. Колко ли ще оцелеят ако има пикове в захранването причинени от включването и изключването на разни мотори и др. подобни?
Преди доста време като разглобявах ЛЕД крушка, вътре имаше истински импулсен регулатор. Едните бяха с чип накакъв с индуктивност, а другите с транзисторен блокинг генератор. И двата вида имаха изправител и филтърен кондензатор след него (електролитен). Да не говорим, че бяха и 2-3 пъти по-тежки от сегашните ...
За да не се предлагат такива боклуци по магазините трябва всички масово да си търсим гаранцията при повреда от търговците. Така може и да спрат да внасят боклуци ...
|
| Сря Дек 15, 2021 2:31 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Не лоша идея за фирма, която да тества и да публикува резултатите. Има такива в странство много. Най-добре да не е базирана в България, нищо че тестовете и резултатите може да се обявяват на български. Да се купуват неща, както и недоволни клиенти да им изпращат продукти с коментари.
Работа в обявени граници, излъчвани смущения, начини на повреда и т.н.
|
| Сря Дек 15, 2021 4:24 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Тестовите продукти задължително трябва да са купени от България. Колега ми разправяше, че чисто ново ПЕЖО закупено в България няма много общо със същия модел и година Пежо закупено в Германия ... (не говоря за екстри) Дори паста за зъби "парадонтакс" купена от Англия (произведена за английския пазар) няма абсолютно нищо общо със същата такава за Българсия пазар ... Та щом "големи" фирми производители си позволяват да правят това, представям си какви ги вършат по-малките ... Масово връщане и търсене на гаранция за скапани стоки е решението, ноза съжаление това няма как да се случи ...
|
| Сря Дек 15, 2021 4:57 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Аааа, случва се. Специално ЛЕД крушки съм връщал и в кауфланд, и в Баухаус. В баухаус ми се правиха на интересни и не искаха да ми върнат парите ( нямаше от СЪЩИТЕ крушки, а други не ми уйдисваха) и ми предлагаха ваучер. Викам, аз съм дошъл за крушки, вие ми предлагате тухли... След достатъчно настояване да се появи управителя взеха, че кандисаха и ми върнаха парите. Не знам дали си влизал в Дайхман в България и в Германия. Качеството на обувките тук е неописуемо по-ниско спрямо това в Германия. Цените за сметка на това са по-високи. Даже правят тарикатлъци с етикетите. Над един щанд сложен надпис "всичко по еди-колко-си лева", аз си взимам нещо прилично за тези пари и на касата ми искат петорно повече. Обяснението беше, че "ВСИЧКО по ХХХ лв" НЕ се отнасяло за ВСИЧКО на щанда. Това беше от малкото случаи, в които съм питал някого що не си ебе майката, а ни прави на будали.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Дек 15, 2021 5:24 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Вярно са те изнервили сериозно...
|
| Сря Дек 15, 2021 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
В БГ читави лед лампи май са рядкост, докато тук вече почти навсякъде наслагах ледове, и си е направо песен, преди на всяко посещение сменях по 10-15 лампи, т.е. едно 30-40 лампи в годината. За последната година от както съм тук почти не съм сменял, оня ден подених 4-5 които бяха останали несменени с нажежаема или CFL. Интересно че тука има лампи които дори не помня кога съм сменял и все още светят, а има едни които са вече на 11 години, и добре че още светят щото смяната им е един ден разправия. В БГ големи ментета са се навъдили от всякакво естество. Имахме в хола едни лунички халогенни, 2-3 от тях бяха навъртели поне 6-7 години, другите смениш ли ги веднъж започваш да сменяш преь 5-6 месеца. Докато ме е нямало юнаците от поддръжката решили да ги сменят с лед лунички, като се заседях у нас покрай короната смених почти всичките по два пъти, ама нямам нерви да се разправям с гаранции.
|
| Сря Дек 15, 2021 6:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
ееее то в БГ ако не започнеш с на леляти у .. и на баб ти в .... шанса да свършиш работа е малък.
|
| Сря Дек 15, 2021 6:07 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Имаше едни такива, дето тормозиха колежките в Комет, защо нещо си било забравено или забавено, или за някакво смотано CD с чаршафи - щял незнам какво си, на незнам кой си... бързо го сложих на мястото му, без капка грубост. Може и оттам да започнем - може и да характерна БГ черта, но май е време да я променим.
|
| Сря Дек 15, 2021 6:18 pm |
|
|