|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:37 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
Проблем с "фотосветкавица"
| Автор |
Съобщение |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Проблем с "фотосветкавица"
Постановката е следната: фотосветкавица и камера с монитор, обособени в общ модул и синхронизирани, т.е. когато светне светкавицата, камерата снима за кратко време (не знам колко) и картинката се показва на монитора. Това се управлява и обработва от една платка с Altera на нея. Проблема е, че светкавицата не светва всеки път, когато камерата снима. При първоначално включване, работи почти без прекъсване, след известно време започва да пропуска по някой и друг импулс, а с напредване на времето започва са светва понякога  А камерата не спира да снима - предполагам, че импулса за синхронизация си го има. Лампата е точно като ИФК120 но е някаква западняшка. Схема не мога да дам, но има импулсен траф за палене на лампата и зареден на 630V кондензатор. Тези лампи имат ли някакъв "живот" (брой разряди, часове?) и какво се случва след това? Дали не е причината в лампата? Питам, понеже нямам никакъв опит с такава "апаратура".
|
| Пет Ное 19, 2021 11:51 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Проблем с "фотосветкавица"
За ИФК-то ми се върти живота беше под 5к светвания. По стъклото на лампата имаше нанесен някакъв проводим слой за високоволтовия импулс, който се е случвало да прекъсва, намотавахме няколко витки проводник около лампата.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Пет Ное 19, 2021 1:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Кондензаторът работи в натоварен режим - с голям импулсен ток, и ако е неправилно подбран, може да прекъсне.
|
| Пет Ное 19, 2021 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Да де ама ако е кондензатора ще е много странно отначало да работи а след време да спира. Мен ми изглежда или на проблем с лампата, не е невъзможно металозацията толкова да е заминала, че след определен брой снимки нищо да не остава и да пали рядко, а след като изстине частично да се възстанови. Може и нещо в д -дц-то да е, ако не успява да зареди достатъчно, да почва да прегрява нещо от сорта. Мерил ли си какво е напрежението в началото и когато започне да пропуска ?
|
| Пет Ное 19, 2021 4:40 pm |
|
 |
|
Gogo
|
Мерил съм без да се подават импулси, щото нямах време пък и е на терсене място. Затова съм писал, че има 630V. Кондензатора не знам каква стойност е, защото е вкаран в термо свиваем шлаух. Като имам повече време, ще премеря "в движение", а преди да включа, ще намотая една жичка около лампата, че сега е с онази прекъсващата метализация. На проводника свързващ метализацията с платката има нещо свързано последователно и в термо шлаух, не знам какво е, но има форма и размери приблизително като 1/2W резистор.
|
| Пет Ное 19, 2021 5:05 pm |
|
 |
|
741
|
Запалващото напрежение е поне няколко киловолта. След като казваш, че това слиза до платката, огледай дали не си намира да пробива нанякъде вместо да ходи всеки път до лампата. Ако се е събрал проводим прахоляк, позачистване може да закрепи положението.
За прекъсване на метализацията не ми се вярва. И да е прекъснато някъде, киловолтите не се впечатляват много от такива неща и си минават през тях без да ги забелязват.
|
| Пет Ное 19, 2021 7:32 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Как не ги досрамЕ инджинерите да сложат Алтера да пуска и гаси една ламба. Въпроса е риторичен -явно не ги е досрамяло.
|
| Пон Ное 22, 2021 4:28 pm |
|
 |
|
Gogo
|
Ами не е само само заради ламБата. Камерата се върти - ръчно се задава на колко градуса да е, картината ума доста голям зум, пак са задава ръчно. А, проблема вече е в историята - оказа се, че има 2 импулсни трафа, единият за отпушване на тиристора, а другия за палене на ламБата. Този вторият (голям е колкото филтър от цигара) беше малко попрекъснал. Смених го с един от стара руска светкавица, дето ако аз го бях направил, щеше да е поне по-пригледен.
|
| Нед Ное 28, 2021 7:06 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|