| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Избутване на насипни материали през тръба
Все се занимавам с неща, дето не са ми работа: Чудя се как да избутвам и дозирам дребни насипни материали през цилиндрична ( Ф50мм) или квадратна тръба, но не с шнек.
Единият вариант е със зъбна рейка и колело - просто за изработка и сглояване, но ми се струва скъпо решение. Правил съм го така: въртя винт с бутало е закрепено за гайка, но не искам винта да стърчи в тръбата. И си мисля да е удачно да въртя гайка, която да избутва винт...
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 19, 2021 10:29 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: Избутване на насипни материали през тръба
Защо държиш да не е шнек? Това, според мен, е най простото и ефективно решение и за избутване на неголеми разстояния и за дозиране.
Малко подробности няма да са излишни. Като вида на насипното нещо, разстоянието и височинния профил, дозираното количество, производителността.....
Последна промяна lcr на Вто Окт 19, 2021 10:48 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 19, 2021 10:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Защото шнека позволява само гранули, които са по-малки от половината диаметър на тръбата, а аз искам да го минимизирам. Затова и се интересувам от варианта да въртя гайката, а не винта на буталото. Става дума за голям ход и не малки усилия, иначе щях да го направя с "коляно-мотовилков" механизъм.
|
| Вто Окт 19, 2021 10:47 pm |
|
 |
|
lcr
|
Значи са относително големи гранули. Това с "гайката и винта на буталото" не го разбирам много. На каква височина и на какво разстояние трябва да се пренасят нещата?
|
| Вто Окт 19, 2021 10:55 pm |
|
 |
|
dan
|
Височината не е голяма, 10 см, но разстоянието е 50 см
|
| Вто Окт 19, 2021 10:58 pm |
|
 |
|
lcr
|
Дозирането на масов или на обемен принцип да става? Колко е приблизителният обем на една доза?
|
| Вто Окт 19, 2021 11:01 pm |
|
 |
|
dan
|
на обемен принцип, не се гони висока точност. Обем на дозата < 100 см3
|
| Вто Окт 19, 2021 11:13 pm |
|
 |
|
dan
|
Опасявам се, че с бутало ще изникне още един проблем- ако някоя гранула застане на "кестерме" между буталото и ръба на тръбата, може да се блокира буталото. При шнека рядко се случваше подобно нещо, защото винта избутваше нагоре гранулата.
|
| Вто Окт 19, 2021 11:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Сложи шнек и върти тръбата, не си ли чувал за шнек на олдс : https://www.youtube.com/watch?v=-fu03F-Iah8 мисля ще ти свърши работа, но констурктивно може да не ти пасне. Други варианти има също вибро, или ... а де .... уффф не ми идва думата ни на български ни на английски а трудно с еобеснява с думи, абе зъбен гребен най-просто, който се движи възвратно постъпателно напред назад, като едновременно с това се движи нагоре надолу. Като отив аапред отива и нагоре, като се движи назад отива надолу. Обикновено се правят два паралелни които се движат в различни посоки, но може и смо един подвижен и един фиксиран.
|
| Вто Окт 19, 2021 11:29 pm |
|
 |
|
lcr
|
Не виждам, защо трябва да върти тръбата. Ако ще е шнек, оразмерява го, като за размера на гранулите, винта се върти чрез задвижване откъм изхода, другият край е "потопен" в гранулите, като края на винта се показва на 30 - 40 мм. С бутало, определено ще е по-сложно и по-проблемно. Транспортна лента с лопатки е прекалено сложно и неоправдано за такава дължина и денивелация. Не знам, какво точно е естеството на гранулите, но шнекът може да бъде и ъглов - само в малък участък от началото на тръбата, в случай, че задвижката не е удачно да бъде на изхода. Нещо такова:
Последна промяна lcr на Сря Окт 20, 2021 1:02 am, променена общо 1 път
|
| Сря Окт 20, 2021 12:43 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
Със шнек е добра идея, но не като за месомелачка, е те такъв за гранули https://motor-barbeque.com/bg/%D0%9C%D0 ... 8/c11.htmlима различни размери.
|
| Сря Окт 20, 2021 1:01 am |
|
 |
|
ToHu
|
Въртенето на тръбата има много предимства, едно от тях е по-точното дозиране. В много ситуации това е по-удачният вариант, но няма представа колко са му големи палетите.
|
| Сря Окт 20, 2021 1:22 am |
|
 |
|
lcr
|
Това със спиралите е удачно решение, в предвид диаметъра на гранулите и този на тръбата, но дозирането ще е по-неточно.
|
| Сря Окт 20, 2021 1:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Спиралата е удачна за много случаи, вкл. и за много големи обекти които иначе няма как да придвижиш с конвенционален шнек, абе за всеки влак си има пътници, ама какъв е влака и за къде отива 
Последна промяна ToHu на Сря Окт 20, 2021 1:25 am, променена общо 1 път
|
| Сря Окт 20, 2021 1:25 am |
|
 |
|
lcr
|
Защо дозирането да е по-точно в този случай?
|
| Сря Окт 20, 2021 1:25 am |
|
|