Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Мотика с STM USB/UART 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Мотика с STM USB/UART
Някой да си имал разправии с това
https://www.st.com/en/development-tools ... 32102.html

Имам един импедансен анализатор, който си върви под Win7 Embedded с това,
но разбира апетита идва с яденето, и при правенето на втори прототип, следващия модул идва с Win10 и там нещата не работят.

Та питането ми е - да търся и сменям с Win7 Emebedded или да ръчкам STM Win10 Embedded драйвер или има някакви други особености?

Сря Сеп 22, 2021 9:11 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Мотика с STM USB/UART
Grubi написа:
Някой да си имал разправии с това
https://www.st.com/en/development-tools ... 32102.html

Имам един импедансен анализатор, който си върви под Win7 Embedded с това,
но разбира апетита идва с яденето, и при правенето на втори прототип, следващия модул идва с Win10 и там нещата не работят.

Та питането ми е - да търся и сменям с Win7 Emebedded или да ръчкам STM Win10 Embedded драйвер или има някакви други особености?

Не ми било Win10, ами Windows Embedded Standard 2010... което всъщност е 2007... странна работа.

Сря Сеп 22, 2021 12:36 pm
Профил

Не знаех че ST са имали драйвер, ако изобщо е драйвер...

По принцип за CDC е достатъчен само да си напишеш inf файл според дескрипторите. Намери примерен, ако нямаш ще ти дам и замени твоите данни (VID/PID и т.н.)

Чет Сеп 23, 2021 8:31 am
Профил
Аватар

Този на STM си работи доволно добре и най-важното е подписан. Ползваме го под Win7 без ядове.

Под 10ката също си работи добре, но там вече няма смисъл от него, защото типовия VCOM драйвер работи коректно нещата тръгват без външни драйвери.

Чет Сеп 23, 2021 9:05 am
Профил ICQ

Мързи ме да се регистрирам за да видя какъв е тоя "драйвер"... Но пак казвам, че ми е много странно някой да пише истински драйвер, при условие че бозите след Win95 си имат драйвери за CDC-VCOM. Просто М$ не си инсталираха автоматично драйверите, ако твоя VID/PID не им е познат. Затова аз (и всички които познавам) си пишат едно малко inf файлче, в което казваш че за твоя VID:PID трябва да се инсталира виндоуския драйвер и толкоз.
По някое време М$ направиха промени в inf-тата и доста от старите трябваше да се пипнат, но не беше нещо генерално. При 10-ката май пак има промени, не знам какви точно щото не ползвам такъв ОС, но въпросът е че устройствата ми се работят или поне никой не ми се е оплаквал ;-)

Чет Сеп 23, 2021 9:27 am
Профил
Аватар

Не става само с промяна на inf файла, защото подписа вече не важи. И после бозата отказва да го инсталира по нормалния начин, иска да си в административен мод, вървят едни червени секюрити месиджи и прочии шибании.

Съответно всяка фирма с по затегнат секюрити полиси ти отказва да направи тая гимнастика и няма как да подкараш драйвера при клиента. Драйвера на STM си е най-нормален, просто е подписан. Естествено ползваш техния VID и PID, което пак си е нарушение, ама то в света на USB така или иначе винаги си в нарушение, поне бозата не цвърчи. ;)

На боза 10 тоя проблем отпадна, защото ако спазиш патерна в дескрипторите директно пали вградения драйвер без да се налага да правиш inf фаил. Нищо, че VID и PID пак са незаконни де, ама поне всичко върви гладко гледано откъм юзера.

Чет Сеп 23, 2021 10:11 am
Профил ICQ

не съм пускал усб на стм, не можеш ли при тях да регистрираш тяой пид, или тогава бозата не ще да инсталира драйвера?

Чет Сеп 23, 2021 10:23 am
Профил

Цецо написа:
На боза 10 тоя проблем отпадна, защото ако спазиш патерна в дескрипторите директно пали вградения драйвер без да се налага да правиш inf фаил.

Те тогава какъв ще му е дерта на Grubi?

Доколкото ми е известно няма нестандартни имплементации на CDC за STM32... Най-много дескрипторите да е омазал, ама те ако бяха омазани нямаше да върви и на стари бози.

Не виждам какво може да се обърка на тема USB/UART... По-скоро софтуера му да е калпав и да търси точно тоя драйвер, а не просто СОМ порт?

Чет Сеп 23, 2021 10:35 am
Профил
Аватар

Ужаст...всеки сменя, каквото както му дойде. А най-голямата простотия е че нямат прост сериен порт. Немска му работа или незнам на кой.
Имаш Phoenix или там каквото е индустриално PC, имаш измервателна апаратура (външна кутия) и трябва да ги свържеш с прост сериен порт. Но не...
USB-та, драйвери, слоеве, съпорта, продавачи, кабели
Подредена работа...ама неработеща.

Чет Сеп 23, 2021 11:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]