Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Идентифициране на чарк 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Идентифициране на чарк
По всичко личи че е boost конвертор. Ама не намирам документация.

Устройството е ротационен лазерен нивелир на Хилти PR25.

Маркировката е

MZAB
S46A

Не знам това дали работи, но ми се ще да го разнищя, поне да видя накъде отиват връзките.

Прикачени файлове:
IMG_20210708_190406.jpg
IMG_20210708_190406.jpg [ 735.69 KiB | Прегледано 5739 пъти ]
Чет Юли 08, 2021 7:08 pm
Профил

Мнение Re: Идентифициране на чарк
Цитат:
S46A LM2623AMM повышающий dc/dc преобразователь miniso8 TI

http://ecworld.ru/support/sdd/s4.htm

Чет Юли 08, 2021 8:42 pm
Профил
Аватар

Ако имате някакъв документ че сте го купили легално, или ако сте го купили от тях, можете да им го пратите за ремонт. Хилти ремонтират срещу max 25% от цената на новото устройство а точно с такива джвъчки има и друга далавера - срещу 25% от цената на новото ти дават ново ако не могат да ремонтират старото. Точно така се сдобихме с чисто нова лазерна ролетка - старата нещо и стана и казаха че не могат да я ремонтират - питаха дали сме съгласни за 250 лв. да ни пратят нова която струва 1000... Новата е не само еквивалентна ами има и малко екстри в повече.

Пет Юли 09, 2021 12:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами не е нашо. Дойде познат на шефа и вика вижте какво стана че не работи.
Вътре някой беше ремонтирал вече веднъж - кабела на квалиатурата беше осакатен, та се наложи да се прави нова платка за клавиатурата (оригинално е фолио със сребърен печат - клавиатура и кабел в едно). Имаше едни оптрони - сменяни с друг вид и понеже не паснали - лепени с поксипол или нещо подобно. И т.н.
Освен клавиатурата се оказа че има прекъснал FPC кабел (всичките 7 проводника) - видимо нямаше нищо, но връзка йок.
Сега чат пат се опитва да се нивелира (мърда моторите понякога) и умира на грешка (всички светодиоди мигат). Някой път не се опитва изобщо.
Човека казва че не иска новия модел - тоя имал повече функции от новите. Така твърди, не знам.

Освен тоя повишаващия има един повишаващо-понижаващ LTC3440 (в горния ляв ъгъл на снимката), който грее доста (пари на допир и не може да си държиш пръста), а консумацията е 280mA от батериите. Но пък изглежда работи, щото на изхода има стабилни 3.3V, включва се, изключва се и т.н. Не мога да си обясня такова загряване при тоя малък ток и КПД 96% (по документация). Но все пак това е чарк на Линеар, аз нещо имам кофти опит с техни чаркове.

Винаги съм се чудил как може да има такива платки в толкова скъпи устройства - тука очевидно е играл аторутера, поне на външните два слоя. Компонентите ориентирани почти в безпорядък. Никаква логика в опроводяването. Такъв случай имах на печка Вебасто и на UPS APC...

LM2623 изглежда съвпада. Благодарско!

Пет Юли 09, 2021 1:56 pm
Профил
Аватар

Ъъъъ? Новия модел с по-малко функции - малко ме съмнява. Явно човека не ползва много неща на Хилти. И голяма грешка че са се мъчили да го оправят - може и да са можели да сменят някой неща в сервиза и да го възстановят, ама сега като е чоплено из него вероятно ще откажат да го ремонтират. Между другото сервиза им е в Румъния - тука са само търговци и логистика. Въпреки това на 3-тия ден машината си идва ремонтирана - само веднъж сме имали забавяне (5 дена) и ремонта (на извънгаранционна машина) беше безплатен.

Пет Юли 09, 2021 8:27 pm
Профил ICQ

Новия е доста по-добър, отделно го има и зелен. А техника на Хилти само в техен сервиз, никога не сме имали проблем. Всички машини ги носим регулярно за профилактика, навремето беше безплатно, сега не знам още ли е така, но и да се плаща си струва. Единствения проблем ако може да се нарече проблем са по-старите батерийни машини, и по-точно батериите им sf121, Т6А перфоратори от това време но те са си изкарали цената стократно, бракуваме ги и до там.

Пет Юли 09, 2021 11:01 pm
Профил
Аватар

Даже не ги пипам за смяна на кабел. Досега само на две ъглошлайфчета съм сменял кабелите че им трябваха спешно. Не знам безплатна ли е профилактиката - при нас всички машини са гаранционни, които са с изтекла гаранция са с удължена. Дори и за смяна на четки удължават гаранция.

Съб Юли 10, 2021 7:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Вероятно сте прави.
За съжаление аз нищо не мога да кажа. Такива са желанията на човека. Не знам дали да се занимавам повече с него. Без схема и без опит успях колкото успях. Малко по-жив е от преди, но все още има проблем. Бих се пробвал да изолирам въпросния греещ чарк, ама започва да става мазало вътре, колкото и чисто да се работи...

Пон Юли 12, 2021 1:57 pm
Профил
Аватар

Просто е кощунство при такъв сервиз да се занимаваш - колко време загуби? Повече от три дни - вече щяха или да са му го върнали ремонтирано или да са му предложили друг вариант, при който пак вече щеше да има изцяло работещ инструмент.

Пон Юли 12, 2021 9:26 pm
Профил ICQ

Абе при условие че някой друг е ремонтирал преди това едва ли щяха да му предложат нов на 25%. Тези уреди се използват в строителството, аз дори и да мога не бих си го ремонтирал.

Пон Юли 12, 2021 9:41 pm
Профил
Аватар

То това е другия въпрос. Изначало не е трябвало да се пипа въобще. Ама българина нали си е гявол... Първо пипа после пита. С лазерната ролетка с шефа имахме един кратък разговор, дали нямало да пробвам да я ремонтирам, след който си отпътува на сервиз. А беше 7-8 годишна и дори не е купувана а са я дали подарък с един къртач.

Пон Юли 12, 2021 9:52 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами от една страна е загубено време. От друга страна е трупане на опит. Понякога могат да се научат доста интересни хватки докато се ремонтира нещо (особено ако е както в случая - да се налага reverse engineering).
Засега го резглеждам като интересна занимавка.
И тъй като не съм собственик, цялата логистика със замените не е нещо за което трябва да мисля.

Между другото, престраших се и присадих 3.3V Buck конвертор от наше устройство. Оказа се че може би имам право - консумацията рязко спадна на 100mA от батериите (всъщност лабораторно захранване настроено на 4V). С други думи - LTC3440 или нещо край него е заминало. Но най-вероятно самия той.
Поведението се промени - сега завърта призмата на някакви градуси и я установява в нулево положение. Опитва се вероятно да нивелира "махалото" с моторите но всъщност забива в крайно положение и пак дава грешка. Поне включването и изключването работят стабилно вече. Преди имаше някаква несигурност - не всяко натискане включваше уреда и сякаш се държеше различно всеки път.
Явно има още нещо изпушило. Ще проверя въпросния boost до колко коректно работи.

EDIT:
10лв за единични бройки. 8O Тия не познават парите.

Вто Юли 13, 2021 5:02 pm
Профил
Аватар

Тъй, оказа се че с присаденото захранване нещото все пак работи, но само когато се ползва по Y остта - т.е. - легнало. Тръгва, нивелира се и пуска лазера. Всички функции изглежда да работят, само дето като върти главата и нещо ужасно румоли, като все едно всеки момент ще се счупи (имах предупреждение да го държа само вертикално поставен, може да е свързано).
Вертикално поставен не може да се нивелира по другата ос - осцилира около централното положение и дава грешка. Съмнявам се в модула (ако има такъв) за съответната ос (или кабела към него). Дето се вика - от мене толкова.

P.S.
Пиша щото може пък някой да го намира за интересно.

Пет Юли 16, 2021 3:25 pm
Профил

За да се стигне до повреда в захранването е имало някаква друга повреда. Директна инвазия поради неправилна употреба или износване на части. Електролитни кондензатори не виждам, откъдето нямаме износващи се електронни части. Вероятно има някакъв проблем с механиката.

Пет Юли 16, 2021 7:04 pm
Профил

Ами тия лазери са корави, но ако са падали механиката се прецаква. Те и оптроните едва ли са сменяни от добро. Имам такъв и вече 14 години служи без никакви проблеми, само сменяме батерии.

Пет Юли 16, 2021 7:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща