|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:17 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 SPE Етернет
Single Pair Ethernet тоест - някой от вас подкарвал ли е такова, или използва ли ли по разни проекти? Някакив впечатления, мотики... Виждам, че медиа конверторите и суитчовете не са евтини, ако ги има изобщо... а пък идеята да свържем всички аналогови и цифрови мрежи в двужичен Етернет със захранване ми се вижда малко съмнителна. Както и факта, че всичко дошло от автомобилите и LIN, MOST и CAN били заместени от изместени от тоя нов Етернет...
|
| Вто Юни 22, 2021 5:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Re: SPE Етернет
Аз го карам още от идеен прототип на дискретна платка с фпга, микроконтролер, дискретни АЦП-та, и резизторен ЦАП.  при автомобилите е T1S(халф дуплекс) а в индутрията и билдинг аутомейшъна е T1L (пълен дуплекс) тази фирма е една от водещите за индустриални приложения, те бутаха стандарта да бъде одобрен от ИЕЕЕ-то: https://www.pepperl-fuchs.com/global/en ... _layer.htmНо иначе всички големи играчи като абб,, сименс, ендрес анд хаусер, финикс контактс, хониуел и прочие имат голям интерес. Даже BASF им отпусна една част от хим завод в германия да си отработват взаимодействието (демек инструменти от различни фирми как работят с един контролен център) като конвертори от 10BASE-T1L на каквото се сетиш правят IOlink, rs485, profibus/net, ethernetIP, модбус, харт ... а уреди всякакви термометри, клапани, дълбокомери, нивомери, абе всичко ще е с жица( две жици по-точно) може да му пускаш захранване по кабелоа или тн PoDL (power over data line) ползва се и за взривоопасни среди... основни производители са аналог девайсис(phy , macphy) и тескасците (phy) микрочип най-вече набляга на T1S (за аутомотива), по слухове и броадком чоплят за T1S....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юни 22, 2021 8:35 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
медията конверторите не са сложни - не знам защо имат такаква надценка ..
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Юни 22, 2021 8:39 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Има значение дали ще произведеш и продадеш 1 000 или 1 000 000 бройки.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Юни 22, 2021 11:09 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
е те големите се надяват на всяко сензорче и моторче да ми сложат IP адрес. поредна стъпка към диалозите между пералня и тостер...или към деня на Страшния съд...
|
| Сря Юни 23, 2021 12:56 am |
|
 |
|
MYXATA
|
Груби не е баш така. Не че не вървим към умният тостер дето разказва мръсни вицове на хладилника за сапунерката дето се задявала със шампуана... но идеята е да се оеднакви преносната среда. демек да имаш етхернет и отгоре каквото се сетиш било профинет , фийлдбус фондейшън, етхернетИП, харт ИП, модбус.... защото сега има такъв момент че ако ПЛЦ-тата са ти на симент не можеш да сложиш лесно сензори/актюатори на работещи на ехтернетИП ами трябва да са на профинет и обратно. и от това страдат малките производители (не че са малки ама не са рокуел или сименс) и системните интегратори и фабриките.... има запитвания и от фирми в твоят бранш за озвучаване на стадиони даже....
|
| Сря Юни 23, 2021 12:00 pm |
|
 |
|
Grubi
|
това е ясно, махаме хетерогенната среда и слагаме хомогенна, пестим кабели и т.н. но най-накрая ще стане така, че няма да има кьорав сензор или актуатор със "суров" вход и изход...и всичко ще е с натискане на един бутон и до всяка калибровка ще има достъп от другия край на Земята...
|
| Сря Юни 23, 2021 1:47 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
BroadR-Reach Ethernet -automotive connectivity applications. Миналата година аз започнах тая тема и си почесахме езиците. А че се работи сериозно -да тъй е ама все още има не малки проблеми със софта а и сертифицирането на ЕМЦ и от сорта.
|
| Пон Юли 19, 2021 1:06 am |
|
 |
|
radolin
|
Поне в идващата генерация коли няма да са напълно изместени LIN/CAN, но идеята е да има backbone по етернет и после тук-там gateway към CAN или каквото друго трябва.
|
| Пон Юли 19, 2021 10:17 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
гледах го броукома преди 2-3 години още... но то даже и презентацията им беше под NDA. като цяло може би има идея, PHY-та на що-годе нормални цени също имаше. но оставаше открит въпроса със съвместимостта, и особено със суичовете. не помня какво точно (трябва да си погледна записките), но идеята да си направиш сам медия конвертор с нормален суич и такова PHY ми се видя нереализируема. и повечето суичове имат само по 1/2 порта като за PHY и става малко дявол на магаре.
та го отложих за в бъдеще време.
|
| Пон Юли 19, 2021 10:56 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Общо взето искането да се скове нещо без пари и да е скоростно движи нещата в тая насока. Ако вземем нормалния CAN даже при 7-8 нода в колата и на скорост 500к сигнала е така заоблен че няма накъде. Отиваме на 1Mb и там по спецификация е 25m макс. CAN съгласуването е доста непретенциозно но все пак го има и трябва да се прави. Като се иде на 10Mb а пък и на 100Mb само по 1 усукана 2ка без трансформатор и оставям на вас да си представите за какво ще стане дума. Личен опит – Сковах едно на 1Гб с Броадкомски чип- софтуеристите се мъчеха извесно време и накрая до никъде не стигна и го зарязаха.Броадкомаджите му даваха15 метра ми се мота в главата на 1Гб.Отделно в тяхното AN между MAC и PHY го даваха с LVDS , аз го правих с паралелен интерфеис между тия 2 те което поставя мнгого питанки кат идеш на тестове какво ще стане. Минахне на NXP с макс 100Mb – там поне на хартия нещата изглеждаха много по добре ,като даже NXP ците бяха направили и арбитриране за събуждане Ethernet и въобще бяха огледали нещата много обстоино ,предлагаха и свичове но те бяха в по първоначална фаза. Не знам какво стана щото аз се махнах ама силно ме съмнява в близкото бъдеще някаи да махне изцяло CAN и да мине само на Ethernet по една усукана двоика със 10Mb па камо ли 100Mb. По разните му мултимедии може да забутат нещо но другаде засега не вярвам. Всъщност ходих на 1 интервю при едни дето правят електрически пикап и ми заявиха че те нямали да имат CAN а са направили всичко на мрежа ,само че тия според мене не бяха на ясно с много неща ,големи ентусиасти ама само с ентусиазъм не става.
Някои няма ли дет бачка по самолетите – интересно ми е как са направили видео мрежата – нали на новите самолети на всяка седалка има някакво телвизорче ,верно че е малко и предполагам скалират видеото и като резолюция и като битреит ама пак са си да речем 300 телевизора закачени към 1 ПЦ в общия случаи.
|
| Сря Юли 21, 2021 9:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
При самолетите е манджа с грозде, но като цяло всеки монитор си е отделен нод който си дои по мрежа, мрежата на тези които аз съм виждал е ethernet, има леки ралзики в това кое къде се случва, в някои тия нодове са повече терминали, в други са си доста самостоятелни.
|
| Сря Юли 21, 2021 9:36 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Доколкото съм говорил с хора о авто брнша - болежката е многото кабели(дебелите кабелни снопове дето се вървалзшкат навсякъде из купето вратите и т.н)... от това искат да избягат. затова идеята е да се правят клъстери, които си говорят помежду си и с главният проц. по етхернет, а вече с сенсорите и актуаторите както по кан/лин(за старите/сегашните) така и по етхернет за новите сензори/актуатори.
|
| Чет Юли 22, 2021 2:06 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|