|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:54 pm
Управление на 24V DC мотор в телоподаващо?
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Управление на 24V DC мотор в телоподаващо?
Взех си едно телоподаващо - хем електрожен, хем с тел с и без газ. Долу-горе си бачка ама при му куца бавното подаване на телта - или спира да я подава или я подава на тласъци. Гледам вътре едно DC моторче на 24V, китаеца му написал 10W, но като гледам му се регулират оборотите с параметричен стабилизатор и от там на ниските няма никой. Не съм много в час с моторите и затова питам, какво управление да му налепя за да има въртящ момент в ниските обороти. PWM някакъв ще да е, но нещо пробвано от някой ще ми е най-добре за да не откривам топлата вода...
|
| Пон Яну 27, 2020 1:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
 Re: Управление на 24V DC мотор в телоподаващо?
това моторче с постоянен магнит ли е или с намотка ?
|
| Пон Яну 27, 2020 1:55 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Предполагам с постояннотоков магнит. Ще му цъкна една снимка с ТТ данните, на външен вид най-обикновен с две жици.
|
| Пон Яну 27, 2020 2:03 pm |
|
 |
|
nik
|
първо провери дали няма механични проблеми, т.е. върти ли нормално захранено да речем с обикновен регулируем стабилизатор после може да пробваш някаква схема от рода на тази, само отпред слагаш един грец https://i.stack.imgur.com/ibn6s.png (напрежението на C1 според мен е грешно, май трябва да е на по-високо напрежение) мотора трябва да е в катода на тиристора, така се получава стабилизация на оборотите, за ниско напрежение стойностите са по-малки за R1 и R2 но не помня колко, не ми се разглобява единия от двата, не помня кой кондензатор се подбира, при по-голяма стойност мотора има по "мека" характеристика
|
| Пон Яну 27, 2020 2:19 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Можеш ли да споделиш марка и модел на машинката?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Яну 27, 2020 3:21 pm |
|
 |
|
milenjs
|
|
| Пон Яну 27, 2020 3:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да не ти е много натегната макарата с телта?
|
| Пон Яну 27, 2020 5:24 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Не е това, пробва ми я моя майстор който заваря от 30+ години. Аз съм тотален новобранец ама ми се налага тънки ламаринки да прикапвам. Той прави хубав шев и в това положение ама не мен ми е трудно. На по високи обороти си върви добре телта, на доста ниски каквито ми трябват - леко неравномерен ход. Като я стисна с ръка телта и спира.
|
| Пон Яну 27, 2020 6:12 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не става ли с някаква обратна връзка? Едно време касетофоните имаха такава и си стабилизираха оборотите / скоростта на лентата. Идеята е да се следи консумирания ток от моторчето.
|
| Пон Яну 27, 2020 6:23 pm |
|
 |
|
nik
|
проблема с калпавия регулатор не е само неравномерното вървене а и промяната в съпротивлението в кожуха - настроиш си го, заварява добре, завъртиш се в някаква друга посока, кабела се извива и скоростта се променя това от части го компенсират защото вземат напрежение от големия траф, т.е. някакъв вид обратна връзка, която би трябвало да регулира скоростта автоматично, но работи само при висока скорост, при ниска скорост просто си няма достатъчно сила схемата която съм пуснал по-горе си има обратна връзка и стабилизира оборотите, при ниски обороти малко "приритва" но това се оправя с подбирането на единия кондензатор след като го сглобих вече ми дойдоха нови идеи, на симулатор съм си съчинил някаква схемичка която би трябвало да работи много по-добре, поне на симулатор е така, но не съм имал повече време да я тествам реално, за това мога само да препоръчам горната, с малко донастройка заработва много добре, сега си спомням че май R1 даже го бях махнал, късо, от него се определят максималните обороти
Последна промяна nik на Пон Яну 27, 2020 6:30 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 27, 2020 6:26 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами то или ти е слабо моторчето, или управлението не е наред. Виж някой готов драйвер. Направо някаква готова платчица. То ти е 0,4-0,5А. Не знам дали си заслужава да си сглобяваш сам. Ето това видях в Али ЦъкПримерно! Разпитай ги първо преди да купуваш дали става точно за твоя мотор! Поздрави! ПП: Не знам дали не си решил да преправяш машинката и да си я правиш читава. Тогава ще ти трябва друга категория драйвер...
_________________www.elkran.com
|
| Пон Яну 27, 2020 6:30 pm |
|
 |
|
milenjs
|
nik, тази схема не я загледах много много но дали ще стане на моето телоподаващо. Вътре са 2 импулсни - едно на 24в за електрониката и другото за заварките. Утре ще измъкна този мотор /ако ми остане време/ и ще разгледам как регулират оборотите. Но съм 90% сигурен че е параметричен, гледам един транзситор с радиаторче за тази цел, може даже и да е 78хх нещо си. Той бай китай не обича да слага неща които струват от 10ст. нагоре...
|
| Пон Яну 27, 2020 7:00 pm |
|
 |
|
nik
|
тази схема с право напрежение не работи, иска променливо 50хз
|
| Пон Яну 27, 2020 7:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами то това може да не е само мотор въпреки че той явно си е проблемен. Може и с ролите да имаш проблем. Мен ако питаш, ако му е добър инвертора, сменяш целият тракт, ролки, мотор, натягане, верно не е евтино но може да го направиш почти истинско. Иначе ако е с постоянни магнити, иж да не пада напрежението на регулатор при натоварване. Обратна връзка е възможна, но си е играчка. За пробата защо не забиеш някой регулируем импулсне, нещо от сорта 2676 и да видиш пак ли ще забавя. Може да включиш и токова ОВ, не е много типично за колекторен ДС точно в такива приложения но може и да се нагоди
|
| Пон Яну 27, 2020 8:09 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз преди време ремонтирах на приятел едно старо трансформаторно телоподаващо Електра-Бекум. Много хитро беше измислено управлението, с 2 бр. 555 (всъщност беше един чип 556). Единия прави PWM за мотора, а с другия може да превключваш между 4 режима: * Нормален - работи докато е натиснат спусъка * Със задържане, за дълги шевове - при първо натискане тръгва, при второ спира * Точкова заварка - работи зададено време и спира * Импулсен, за тънки материали - държиш спусъка постоянно, то прави импулс и почива. С два потенциопетъра се нагласят периодите. Прилагам схемата.
|
| Чет Яну 30, 2020 1:30 pm |
|
|