Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
въпрос :( 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение въпрос :(
имам един въпрос, защо това, направено на протеус, работи, а като го налепих на платка, само този тригер работи, на чийто вход е свързан извод 3 на 4017 :evil: като сменя напримен на друг тригер да подавам от изход 3 на 4017, той си работи, а на другите излизат замо обърнати на входните сигнали :cry:

Прикачени файлове:
Desktop.rar [9 KiB]
197 пъти
Чет Яну 26, 2006 3:09 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Дай малко по-подробно! Първо, ако действително е с бутон - направо го отпиши! Притреперванито на контактите на бутона, вкарва не един а поредица от фронтове на входа на 4017. Много е вероятно по този начин само да ти се струва, че не работи, а на око просто да не можеш да го хванеш. И какво имаш пред вид с "излиза на тригера"? Излиза на изхода на тригера? Правия или инверсния? Изобщо, обясни спокойно! Ако така си свързал схемата и на платката, ще получиш три дефазирани на 120 градуса поредици импулси. Но НЕ МОЖЕ ДА ГИ ТАКТУВАШ С БУТОНА НАПРАВО! Ако държиш да подаваш такт ръчно, направи на бутона формировател на импулс с чакащ мултивибратор или нещо подобно!
Edit: Входовете R и S на трегерите ги сложи всички заедно на един резистор 10к към +5V!

Чет Яну 26, 2006 3:25 pm
Профил ICQ

Мнение 
извинявам се, преди малко бях ядосан и написах това на бързо. сега ще обясня спокойно :)

на краче 14 на 4017 не подавам импулси с бутонче, а от генератор (честотата е някъде 1kHz). R и S вхдотовете на тригерите са към +5В през 10к. Това, което се получава е, че изхода на най-горния тригер (изход Q) се получават импулси в коефицент на запълване 0,5. А на правите изходи на другите 2 тригера се получават импулсите, които имат и на тактовият вход. Проверих схемата няколко пъти и реших да разменя тактовите входове на 2-та горни тригера. Резулвата е следния - на изхода на втория тригер се получават импулси с коеф. на запълване 0,5, а първия повратя тактовите си импулси. От това аз си правя извода, че нещо не е наред :D но не знам какво :? Получава се така, все едно само извод 3 на 4017 може да обръща тригерите :roll:

Искам да получа правоъгълни импулси с фазова резлика 120°, точно както ти си предположил :)

Чет Яну 26, 2006 4:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]